oceń
Ocena:

2014-04-28

ABC z warzywniaka

W diecie można zjeść cztery porcje warzyw dziennie. Powinny one być jędrne, pachnące, niezwiędnięte, bez plam i śladów pleśni, a cebula i czosnek nie mogą kiełkować. Zamiast słodkich soków owocowych napędzających apetyt wybierajmy warzywne. 

ABC z warzywniaka
(1)

Brokuły
Najlepsze źródło witaminy C oraz kwasu foliowego. Dostarczają sodu, magnezu, żelaza, potasu, wapnia i fosforu.

Buraki
Pomocne w zwalczaniu nowotworów. Ponadto zawierają dużą ilość witamin z grupy B oraz witamin C i P. Znajduje się w nich karoten oraz dużo pierwiastków śladowych.

Cebula
Ma działanie bakteriobójcze, regulujące poziom cukru we krwi. Posiada dużo witaminy C, sód, potas, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, jod, karoten.

Czosnek
To skuteczna broń w walce z infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi. Dostarcza witamin A, B, C oraz minerałów – selenu, jodu, potasu, żelaza, wapnia, cynku i magnezu.

Fasola
Biała jest wysokokaloryczna, szparagowa ma mało kalorii, zaledwie 27 kcal w 100g. Ma dużo witamin z grupy B, C i E oraz składników mineralnych, takich jak potas, magnez i selen.

Kalafior
Cenne źródło składników odżywczych: wapnia, sodu, cynku, witamin K, B1, B2, B6, C oraz potasu, magnezu, manganu, żelaza, miedzi, fosforu, fluoru.

Marchew
Zawiera karoten, który korzystnie wpływa na nasz wzrok i koloryt skóry. Zawiera mnóstwo witamin A, B1, B2, B6, C, E, K i PP, a także wapń, żelazo, miedź i fosfor.

Ogórek
Pomimo tego, że nie ma zbyt wielu witamin, pobudza przemianę materii i oczyszcza organizm z toksyn. Bardziej wartościowy po ukiszeniu.

Papryka
Zawiera mnóstwo witaminy C, E, kwasu foliowego, cynku, wapnia, żelaza, fosforu i potasu. Zaleca się ją osobom cierpiącym na anemię, dbającym o wygląd skóry, włosów i paznokci.

Pomidor
Znajduje się w nim wiele witamin i składników mineralnych. Stanowi dobre źródło potasu oraz likopenu, chroniącego przed zawałem serca i miażdżycą, a także przed nowotworami. Najwięcej likopenu jest w gotowanych pomidorach.

Por
Redukuje ilość złego cholesterolu, ma właściwości bakteriobójcze. Stabilizuje poziom cukru we krwi. Dostarcza tez witamin A, E, potasu, wapnia, fosforu, magnezu i kwasu foliowego.


Seler
Wspomaga oczyszczanie organizmu, ułatwia trawienie, jest pomocny w zaparciach oraz działa moczopędnie. Znajduje się w nim dwa razy więcej witaminy C niż w cytrusach.

Szpinak
Ma rekordową ilość żelaza i kwasu foliowego, dużo witaminy C oraz więcej magnezu niż czekolada. Zawarte w nim przeciwutleniacze (witaminy C, E, beta-karoten) chronią przed starzeniem się i nowotworami.
 

Oceń artykuł:
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

Polecane artykuły

  • Dieta paleolityczna, czyli powrót do korzeni

    Obecnie każdy, kto postanawia schudnąć i zmienić swój tryb życia, staje przed ciężkim wyborem rodzajów diety. Decyzji nie ułatwia fakt, że nowych propozycji wciąż przybywa. Wśród możemy znaleźć coraz bardziej ekscentryczne sposoby odżywiania. Na miano najbardziej...

    czytaj

  • Energetyczne sałatki na lato

    Gdy wraz z nadejściem lata, zbliżają się upalne dni, nasz apetyt maleje. Kiedy z nieba leje się żar, a powietrze staje się gęste, nie chce się nam nawet myśleć o gorącym obiedzie. Jednak, by zachować figurę, powinniśmy spożywać pięć małych posiłków. Jak wybrnąć z tej sytuacji?...

    czytaj

    Owocowe, pełne słońca sałatki poprawią nasze samopoczucie i kondycję.
  • Smoothie - Twój sposób na orzeźwienie i świetną sylwetkę

    Kiedy robi się ciepło i letnie upały zbliżają się dużymi krokami, zmniejsza się nam apetyt i zwiększa pragnienie. Po co wtedy sięgamy? Oczywiście po coś chłodnego i z bąbelkami. Marzy nam się oszroniona chłodem butelka coli, po której leniwie spływają kropelki wody. Niestety...

    czytaj

    Kolorowe smoothies to nie tylko orzeźwienie i urozmaicenie dnia, ale również pyszne źródło witamin i minerałów.
  • Witamina E właściwości

    Witamina E inaczej nazywana tokoferolem jest zaliczana do antyoksydantów, czyli substancją chroniącą komórki organizmu przed działaniem wolnych rodników. Zapobiega tym samym chorobom degeneracyjnym, takim jak: miażdżyca, choroby nowotworowe oraz procesom starzenia się...

    czytaj

    witamina E właściwości
  • Kawa - czy może pomóc nam schudnąć?

    Filiżanka kawy większości z nas kojarzy się z chwilą przyjemności, która nie jest zbyt bezpieczna dla naszego zdrowia. Jeżeli zawiera ona takie dodatki jak cukier i śmietanka, to nasze skojarzenie jest jak najbardziej właściwe. Jednak odpowiednio przygotowana kawa może nas mile...

    czytaj

    Kawa dostarcza energii, poprawia koncentrację i pomaga poprawić metabolizm.
Bób
Bób

Roślina strączkowa o nerkowatych jasnozielonych lub jasnożółtych nasionach.

Barszcz z boćwiną
Barszcz z boćwiną

Rodzaj zupy przygotowywanej z dwóch rodzajów buraków: liściowych oraz korzeniowego.

orzechy macadamia
orzechy macadamia

Owoce drzewa Makadamia.

Mleko w proszku pełne
Mleko w proszku pełne

Rodzaj produktu mlecznego otrzymywanego poprzez odparowanie mleka krowiego.

wyzwanie
 Cześć, mam niestety sie...
Program do wystawiania faktur
Zapraszam - http://ksiegowosc...
zaczynammm
BMI
Tak to być nie może!  ...
*zero
Cześć! Nowy rok, czysta k...

Zamów bezpłatną Gazetę slimeo.pl

Wydanie Gazety slimeo.pl obejmuje między innymi: