oceń
Ocena:

2014-09-02

Antyoksydanty w sporcie

WOLNE RODNIKI to atomy albo cząsteczki z niesparowanym elektronem, które tworzą się o organizmie człowieka przez cały czas na skutek normalnego metabolizmu i produkcji energii. Niektóre pomagają zwalczać zarazki, zabijać bakterie i goić skaleczenia. Problem pojawia się gdy wolnych rodników jest za dużo i układ obronny organizmu przestaje nad nimi panować. Uważa się, że są odpowiedzialne za choroby serca, wiele nowotworów, starzenie się, czy potreningowe bóle mięśniowe.

Antyoksydanty w sporcie
(1)

SPORT A WOLNE RODNIKI
Ponieważ ćwiczenia zwiększają konsumpcję tlenu, w trakcie treningu rośnie też liczba wolnych rodników.
Innym źródłem wolnych rodników są uszkodzenia tworzące się w błonie komórek mięśni podczas bardzo intensywnych ćwiczeń ekscentrycznych (ekscentryczne - wydłużanie, koncentryczne – zbliżanie do siebie przyczepów, izometryczne- napięcia ), takich jak intensywny trening siłowy, albo ćwiczenia plyometryczne (rozciąganie mięśnia i szybki skurcz co przynosi duże przyrosty mocy bez przyrostu masy mięśniowej). Uściślając, gdy dochodzi do niewielkich pęknięć i urazów mięśni, również tworzą się wolne rodniki.

Źródła antyutleniaczy:
Antyutleniacz:


Witaminy


Witamina C

Większość owoców i warzyw, szczególnie czarne porzeczki, zielona papryka, pieczone ziemniaki.


Witamina E

Oleje: słonecznikowy/ krokoszowy/ kukurydziany, nasiona: słonecznika/ sezamu, migdały, orzeszki ziemne, masło orzechowe, awokado, tłuste ryby, żółtko jajka


Minerały


Selen


Zboża pełnoziarniste, warzywa, mięso


Miedź

Zboża pełnoziarniste, orzechy, wątroba


Mangan


Kiełki pszenicy, chleb, płatki zbożowe, orzechy


Cynk

Chleb, makaron pełnoziarnisty, zboża, orzechy, nasiona, jajka


Karotenoidy


Beta-karoten

Marchew, czerwona papryka, szpinak, młoda kapusta, mango, melon, suszone morele


Alfa- i gamma-karoten


Czerwone owoce, czerwone i zielone warzywa


Kantaksantyna i likopen

Pomidory, arbuz


Flawonoidy


Flawonole i polifenole

Owoce, warzywa, kawa, herbata, czerwone wino, czosnek, cebula

Najlepiej jak najwięcej antyutleniaczy czerpać z jedzenia, jednak wątpliwe jest by zalecane dawki dla sportowców były możliwe do osiągnięcia bez suplementacji.
Przykładowo, aby otrzymać 80 mg witaminy E, trzeba by spożyć w jednym dniu 162 g (około 15 łyżek) oleju słonecznikowego (jednego z najbogatszych źródeł wit. E), a w celu uzyskania 25 mg beta-karotenu sportowiec musiałby zjeść 333 g marchwi (ok. 6 sztuk)
 

Oceń artykuł:
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

Polecane artykuły

  • Dobre nawyki żywieniowe

    Nawyki żywieniowe wynosimy z dzieciństwa. Od najmłodszych lat powinny nam zostać wpojone dobre przyzwyczajenia dotyczące zdrowego odżywania. Małemu dziecku najłatwiej jest zaszczepić pewne reguły i zasady, które będzie z konsekwencją stosował w dorosłym życiu. 

    czytaj

    Zdrowe nawyki żywieniowe wynosimy z domu rodzinnego.
  • Diety „w proszku” – czy pomogą Ci schudnąć?

    Każdy, kto marzy o szczupłej sylwetce, chciałby osiągnąć efekty w jak najszybszy sposób. Dieta oraz ćwiczenia często męczą nas na tyle, że rezygnujemy, zanim przyjdą rezultaty. Zaczynamy więc szukać innych sposobów. Przeglądając kolorową prasę, oglądając reklamy w telewizji,...

    czytaj

    Oprócz diety w proszku, należy regularnie ćwiczyć, by uzyskać wymarzone efekty.
  • Jak nie przytyć podczas jesieni

    Wraz z nadejściem chłodnych jesiennych dni, nasze samopoczucie się pogarsza. Zamiast chęci na aktywne spędzanie czasu, wolimy poświęcić wolne chwile na wylegiwanie się na miękkiej, wygodnej kanapie przed telewizorem w ciepłym zaciszu naszego domu. Powinniśmy się jednak liczyć z tym, że nasz...

    czytaj

  • Nasz teatr złudzeń

    Niedzielny obiad w gronie najbliższych. Stół pięknie nakryty śnieżnobiałym obrusem, na środku żółte słoneczniki, po bokach pachnące pomarańczami świece...Jednak to nie to stanowi sedno sprawy, tylko półmiski z mięsami, sosjerki z zawiesistymi sosami, frytki, ziemniaczki,...

    czytaj

    nasz teatr złudzeń
  • GMO Żywność genetycznie modyfikowana

    Żywność zmodyfikowana genetycznie jest to żywność produkowana z organizmów zmodyfikowanych genetycznie, czyli takich, których materiał genetyczny został zmieniony w sposób inny niż krzyżowanie i/lub naturalna rekombinacja. Pomimo, iż tak przedstawiona definicja obejmuje...

    czytaj

    GMO żywność modyfikowana genetycznie
kompot wiśniowy
kompot wiśniowy

Napój otrzymywany z gotowanych owoców, świeżych lub suszonych.

sola
sola

Ryba z rodziny solowatych.

Ser mozarella
Ser mozarella

Produkt mleczny wytwarzany z mleka bawolic lub krowiego.

dorsz świeży
dorsz świeży

Ryba morska z rodziny dorszowatych.

wyzwanie
 Cześć, mam niestety sie...
Program do wystawiania faktur
Zapraszam - http://ksiegowosc...
zaczynammm
BMI
Tak to być nie może!  ...
*zero
Cześć! Nowy rok, czysta k...

Zamów bezpłatną Gazetę slimeo.pl

Wydanie Gazety slimeo.pl obejmuje między innymi: