oceń
Ocena:

2014-05-28

Banany właściwości

Banana nie trzeba nikomu przedstawiać. Każdy go zna, jadł, a przynajmniej próbował. Jest owocem bardzo popularnym w naszym kraju, a jego cena czasami jest niższa od jabłek. Do kupienia w sklepach przez okrągły rok. Owoc prosty w konsumpcji, uwielbiany przez dzieci, doskonały na wycieczkę. 

banany
(1)

Warto jeść banany ze względu na ich dobroczynne działanie na organizm. Banany zwalczają depresję, wpływają na pamięć, chronią przed nowotworem nerek, cukrzycą, osteoporozą i ślepotą. Banany zawierają tryptofan, który przekształcany jest w serotoninę – potocznie hormon szczęścia. Banany łagodzą skutki stresu. Ponadto sprzyjają utracie wagi, wzmacniają układ nerwowy. Żelazo zawarte w bananach przeciwdziała anemii. Spożywanie bananów pomaga obniżyć ciśnienie krwi, chroni przed zawałem i udarem.

Banany poprawiają działanie układu trawiennego. Wysoka zawartość błonnika w owocach pozwala normować perystaltykę jelit. Banany w naturalny sposób łagodzą refleks żołądkowy i zgagę.

Banany mogą być stosowane jako naturalny lek. Banany są bogate w antyoksydanty czyli naturalne przeciwutleniacze pomagające w niwelowaniu wolnych rodników. Dzięki bananom możemy kontrolować poziom cukru we krwi i unikać podjadania między posiłkami. Pocieranie wnętrzem skórki od banana miejsca ugryzienia przez owada przynosi ulgę w swędzeniu i podrażnieniu.

Mit, który krąży na temat bananów dotyczy sporej kaloryczności tych owoców. Banan bez skórki o wadze 120g posiada ok.100kcal. Owoce te mają dość wysoki indeks glikemiczny – pomiędzy 50 a 70. Banany są lekkostrawne. Wysoki indeks glikemiczny powoduje dość szybki wzrost poziomu glukozy we krwi. Banany są bogate w witaminę B6, C oraz magnez i potas. Banany regulują poziom cholesterolu we krwi i równowagę kwasowo-zasadową.

Banany można spożywać na surowo, w sałatkach, suszone, wędzone, smażone w cieście naleśnikowym, głębokim oleju, jako składnik koktajli mlecznych, deserów i ciast.
 

Oceń artykuł:
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

Polecane artykuły

  • Antyoksydanty w jedzeniu

    Antyoksydanty = przeciwutleniacze są to związki chemiczne wykazujące zdolność neutralizowania wolnych rodników. Są substancjami przedłużającymi trwałość środków spożywczych chroniąc je przed rozkładem spowodowanym utlenianiem.

    czytaj

    antyoksydanty w jedzeniu
  • Odżywanie w okresie dojrzewania

    Dojrzewanie jest bardzo trudnym i ważnym okresem w życiu każdego młodego człowieka. W tym czasie zachodzą istotne zmiany w funkcjonowaniu fizjologicznym, jak i psychicznym młodzieży. Dorastające dziecko przywiązuje wielką wagę do swojego wyglądu. Media i kolorowe gazety lansują wizerunek...

    czytaj

    Dieta nastolatka musi być urozmaicona.
  • Czarna melasa

    Nazywana czarnym złotem lub czarnym cudem przyrody. Jest to produkt uboczny powstały podczas rafinacji cukru z trzciny cukrowej (trzcina cukrowa rośnie w klimacie tropikalnym i swoim wyglądem przypomina trawę. Jest od niej jednak wyższa i osiąga do 6 metrów wysokości). Ma postać...

    czytaj

    czarna melasa
  • Olej rzepakowy

    Olej rzepakowy wraca do łask. Po boomie na oliwę z oliwek, olej rzepakowy staje się najbardziej popularnym tłuszczem do smażenia, pieczenia i duszenia. Niezbędny w każdej sałatce, podkreśla smak potraw i posiada cenne kwasy omega 3 i omega 6, które korzystnie wpływają na organizm.

    czytaj

    olej rzepakowy
  • Piwo na diecie

    Od jasnozłotego po ciemnobrązowy kolor, w kuflu czy w butelce, wypijany w towarzystwie czy w samotności…piwo, nie ma sobie równych, a Ci, którzy kochają jego smak dobrze wiedzą o czym mówię. W Polsce piwa pijemy dużo, bo jest ono ogólnodostępne, ma...

    czytaj

    piwo na diecie
sok z kiszonej kapusty
sok z kiszonej kapusty

Napój będący odsączonym płynem z kiszonej kapusty.

pumpernikiel
pumpernikiel

Rodzaj ciemnego pieczywa lekko zakwaszonego, wyrabianego z gruboziarnistej mąki żytniej z dodatkiem miodu lub ekstraktu z jabłek.

Kalafior
Kalafior

Warzywo z rodziny kapustowatych o jadalnych białych różyczkach.

filety śledziowe
filety śledziowe

Filety z ryby z rodziny śledziowatych.

Nie poddam się.
Dobrze że już po weekendzie. ...
Silna wola.
Dziś fajna pogoda. Dookoła gr...
Jest dobrze
Zaczęłam radzić sobie z posił...
Super
Następne 4 kg mniej. Super. C...
Raz na tydzień.
Jest niedziela. Nie zrobiłam ...

Zamów bezpłatną Gazetę slimeo.pl

Wydanie Gazety slimeo.pl obejmuje między innymi: