oceń
Ocena:

2014-06-30

Choroba wrzodowa żołądka a dieta

Dieta jest czynnikiem wspomagającym leczenie farmakologiczne. Przyspiesza leczenie, łagodzi nieprzyjemne objawy choroby, takie jak zgaga, odbijania, bóle brzucha, nudności, zaparcia, oraz zapobiega nawrotom.
Restrykcyjna dieta jest konieczna tylko w okresach zaostrzeń choroby.

choroba wrzodowa żołądka
(1)

Produkty i potrawy zalecane i przeciwwskazane w chorobie wrzodowej żołądka:

Napoje:
Zalecane: mleko słodkie, mleko zsiadłe nie przekwaszone, jogurt, kawa zbożowa z mlekiem, słaba herbata z mlekiem, soki rozcieńczone, napoje mleczno-owocowe, mleczno-warzywne, wody mineralne nie gazowane.
W ograniczonej ilości: słaba herbata, herbata ziołowa, owocowa.
Przeciwwskazane: płynna czekolada, kakao, mocna herbata, kawa naturalna, wszystkie napoje alkoholowe, napoje gazowane, kwaśne przetwory mleczne, maślanka, kumys.
Pieczywo:
Zalecane: Pszenne, jasne, czerstwe, biszkopty, pieczywo półcukiernicze, drożdżowe.
Przeciwwskazane: wszelkie pieczywo świeże, żytnie, razowe, pieczywo chrupkie, pszenne razowe.
Dodatki do pieczywa:
Zalecane: Masło, twarożek, jaja na miękko, jajecznica na parze, pasta z cielęciny, drobiu.
W ograniczonej ilości: margaryna miękka, miód, marmolada, chude wędliny ( szynka, polędwica, drobiowe, parówki cielęce ), łagodny ser podpuszczkowy, pasztet domowy.
Przeciwwskazane: Tłuste wędliny, konserwy, salceson, kiszka, pasztetowa, smalec, pikantne sery dojrzewające, dżemy, jaja na twardo
Zupy i sosy gorące:
Zalecane: Rosół jarski, mleczne, krupniki z dozwolonych kasz, ziemniaczana, warzywne z dozwolonych warzyw, przecierane, zaprawiane mąką i masłem, zawiesiną z mąki i śmietanki, mąki i mleka, zaciągane żółtkiem.
Sosy łagodne: ze słodką śmietanką – koperkowy, potrawkowy, pomidorowy, pietruszkowy.
W ograniczonej ilości: chudy rosół z cielęciny, na esencjonalnych wywarach jarzynowych.
Przeciwwskazane: Tłuste, zawiesiste, na wywarach mięsnych, kostnych, grzybowych, zasmażane, zaprawiane kwaśną śmietaną, pikantne, z warzyw kapustnych, roślin strączkowych, cebulowa, porowa, rosoły, buliony;
Sosy ostre, pikantne: grzybowy, musztardowy, chrzanowy, cebulowy.
Mięso, drób, ryby:
Zalecane: Chude: cielęcina, królik, kurczak, indyk
Chude ryby: dorsz, sola, płastuga, szczupak, morszczuk, mintaj, sandacz, pstrąg, lin, flądra.
Potrawy gotowane; pulpety, budynie, potrawki.
W ograniczonej ilości: wołowina, konina, płuca, serca, ryby (młody karp, makrela, leszcz, sardynka).
Potrawy duszone bez obsmażania na tłuszczu, pieczone z masy mielonej w folii lub pergaminie.
Przeciwwskazane: Tłuste gatunki: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna.
Tłuste ryby: węgorz, łosoś, sum, tołpyga, halibut, pikling, szproty.
Potrawy marynowane, wędzone, smażone, pieczone.
Tłuszcze:
Zalecane: Dodawane na surowo: masło, śmietanka, oleje ( sojowy, słonecznikowy, kukurydziany, rzepakowy, oliwa z oliwek).
W ograniczonej ilości: margaryny miękkie, niezbyt kwaśna śmietana.
Przeciwwskazane: Smalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde, kwaśna śmietana.
Warzywa:
Zalecane: Młode, soczyste, gotowane: marchew, pietruszka, dynia, kabaczki, buraki, szpinak, szparagi; w formie puree, oprószane mąką, z wody, z masłem.
W ograniczonej ilości: kalafior, brokuły, fasolka szparagowa, groszek zielony, seler, sałata zielona, pomidory bez skórki, w okresie remisji choroby drobno starte surówki np. z marchewki.
Przeciwwskazane: Warzywa kapustne, cebula, czosnek, por, suche nasiona roślin strączkowych, ogórki, brukiew, rzodkiewka, rzepa, rabarbar, kalarepa, szczaw, grzyby, warzywa zasmażane, sałatki z majonezem i musztardą, warzywa marynowane, solone.
Owoce:
Zalecane: Dojrzałe, soczyste, bez skórki i pestek, nie kwaśne.
W okresie zaostrzenia choroby w postaci przecierów gotowanych.
Owoce jagodowe, winogrona, cytrusowe, banany, brzoskwinie, morele, jabłka gotowane, pieczone, soki owocowe rozcieńczone, najlepiej mlekiem.
W okresie remisji choroby surowe przeciery z owoców wymienionych wyżej, owoce rozdrobnione.
Przeciwwskazane: Czereśnie, gruszki, agrest, wiśnie, śliwki, kawon, orzechy, owoce suszone, marynowane.
Przyprawy:
Zalecane: Bardzo łagodne: cukier, wanilia, sok z cytryny, zielona pietruszka, koper, cynamon.
W ograniczonej ilości: melisa, jarzynka, sól.
Przeciwwskazane: Ocet, pieprz, musztarda, papryka ostra, chrzan, maggi, kostki bulionowe, ziele angielskie, liście laurowe.
 

Oceń artykuł:
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    leila

    na męczące i powracające zaparcia rzeczywiście jest dobra restrykcyjna dieta, wyeliminowanie wszelkich tłustych, smażonych rzeczy, słodyczy etc. ja też polecam czopki eva/qu, nawet kobiety w ciąży mogą je aplikować - są więc bardzo delikatne i nieinwazyjne.

    25-04-2016 17:22:51

Polecane artykuły

  • Dieta karmiącej mamy

    Każda mama wie, że w okresie karmienia piersią należy szczególnie uważać na diecie. Musimy dostarczyć jak najwięcej składników odżywczych sobie i naszemu maleństwu. Często słyszymy, że trzeba wówczas jeść za dwoje. Jednak jest to zgubne stwierdzenie zarówno dla...

    czytaj

    Karmiąca mama powinna dostarczać sobie niezbędnych składników pokarmowych.
  • Zdrowe i niskokaloryczne zamienniki kalorycznych przekąsek

    Ochota na niezdrowe przegryzki dopada nas wszędzie: w pracy, w domu, szczególnie wieczorami podczas oglądania filmu lub śledzenia meczu. Chipsy, ciastka, krakersy, solone orzeszki, słone paluszki to tylko niektóre ze szkodzących naszej sylwetce przysmaków. Wszystkie one...

    czytaj

    Wysokokaloryczne przekąski można zastąpić owocami i warzywami.
  • Olej lniany właściwości

    Olej lniany otrzymuje się poprzez tłoczenie na zimno nasion lnu zwyczajnego. Olej lniany ma orzechowy posmak, jest bardzo zdrowy ze względu na zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy te muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Zaliczamy do nich popularne kwasy omega-3...

    czytaj

    olej lniany
  • Matka, a preferencje smakowe jej dzieci

    Współczesna matka nie musi gotować. Dlaczego? Nie ma czasu, jest zapracowana, życie pędzi, a na sklepowych półkach znajdzie wszystko, czego potrzebuje. Przemysł spożywczy dla dzieci to zakrojony na szeroką skalę, dobrze przemyślany biznes. Producenci prześcigają się w wymyślaniu...

    czytaj

    Matka, a preferencje smakowe jej dzieci
  • Dobroczynne działanie oliwy z oliwek

    Znamy ją głównie jako doskonały produkt do smażenia lub przygotowywania różnego rodzaju sosów, jednak oliwa z oliwek posiada o wiele więcej zalet. Produkowany z ręcznie zbieranych maleńkich oliwek olej to źródło cennych kwasów tłuszczowych oraz substancji...

    czytaj

    zalety stosowania oliwy z oliwek.
cappucino
cappucino

Włoski napój kawowy z dodatkiem spienionego mleka.

maślanka naturalna
maślanka naturalna

Napój mleczny otrzymywany poprzez odciągnięcie tłuszczu od zmaślonej śmietany.

Budyń czekoladowy ugotowany na mleku 2%
Budyń czekoladowy ugotowany na mleku 2%

Rodzaj deseru mlecznego otrzymywanego z mleka oraz skrobi lub żelatyny.
 

boczek wędzony
boczek wędzony

Wędzona część mięsa wieprzowego pochodząca z szynki, polędwicy lub łopatki.

Blog o projektowaniu stron
Zapraszam - https://blogproje...
Miłość moją motywacją do odchudzania
Cześć, Mam na imię Justyn...
chyba już z górki
hmmm długo mi zajęło zanim si...
Podejście numer milion pięćset sto dziewięćset
Zaczynam bloga dla siebie,&nb...
WYZWANIE 54 DNI
Witam. Dzisiaj kolejny dzień....

Zamów bezpłatną Gazetę slimeo.pl

Wydanie Gazety slimeo.pl obejmuje między innymi: