oceń
Ocena:

2014-06-30

Choroba wrzodowa żołądka a dieta

Dieta jest czynnikiem wspomagającym leczenie farmakologiczne. Przyspiesza leczenie, łagodzi nieprzyjemne objawy choroby, takie jak zgaga, odbijania, bóle brzucha, nudności, zaparcia, oraz zapobiega nawrotom.
Restrykcyjna dieta jest konieczna tylko w okresach zaostrzeń choroby.

choroba wrzodowa żołądka
(1)

Produkty i potrawy zalecane i przeciwwskazane w chorobie wrzodowej żołądka:

Napoje:
Zalecane: mleko słodkie, mleko zsiadłe nie przekwaszone, jogurt, kawa zbożowa z mlekiem, słaba herbata z mlekiem, soki rozcieńczone, napoje mleczno-owocowe, mleczno-warzywne, wody mineralne nie gazowane.
W ograniczonej ilości: słaba herbata, herbata ziołowa, owocowa.
Przeciwwskazane: płynna czekolada, kakao, mocna herbata, kawa naturalna, wszystkie napoje alkoholowe, napoje gazowane, kwaśne przetwory mleczne, maślanka, kumys.
Pieczywo:
Zalecane: Pszenne, jasne, czerstwe, biszkopty, pieczywo półcukiernicze, drożdżowe.
Przeciwwskazane: wszelkie pieczywo świeże, żytnie, razowe, pieczywo chrupkie, pszenne razowe.
Dodatki do pieczywa:
Zalecane: Masło, twarożek, jaja na miękko, jajecznica na parze, pasta z cielęciny, drobiu.
W ograniczonej ilości: margaryna miękka, miód, marmolada, chude wędliny ( szynka, polędwica, drobiowe, parówki cielęce ), łagodny ser podpuszczkowy, pasztet domowy.
Przeciwwskazane: Tłuste wędliny, konserwy, salceson, kiszka, pasztetowa, smalec, pikantne sery dojrzewające, dżemy, jaja na twardo
Zupy i sosy gorące:
Zalecane: Rosół jarski, mleczne, krupniki z dozwolonych kasz, ziemniaczana, warzywne z dozwolonych warzyw, przecierane, zaprawiane mąką i masłem, zawiesiną z mąki i śmietanki, mąki i mleka, zaciągane żółtkiem.
Sosy łagodne: ze słodką śmietanką – koperkowy, potrawkowy, pomidorowy, pietruszkowy.
W ograniczonej ilości: chudy rosół z cielęciny, na esencjonalnych wywarach jarzynowych.
Przeciwwskazane: Tłuste, zawiesiste, na wywarach mięsnych, kostnych, grzybowych, zasmażane, zaprawiane kwaśną śmietaną, pikantne, z warzyw kapustnych, roślin strączkowych, cebulowa, porowa, rosoły, buliony;
Sosy ostre, pikantne: grzybowy, musztardowy, chrzanowy, cebulowy.
Mięso, drób, ryby:
Zalecane: Chude: cielęcina, królik, kurczak, indyk
Chude ryby: dorsz, sola, płastuga, szczupak, morszczuk, mintaj, sandacz, pstrąg, lin, flądra.
Potrawy gotowane; pulpety, budynie, potrawki.
W ograniczonej ilości: wołowina, konina, płuca, serca, ryby (młody karp, makrela, leszcz, sardynka).
Potrawy duszone bez obsmażania na tłuszczu, pieczone z masy mielonej w folii lub pergaminie.
Przeciwwskazane: Tłuste gatunki: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna.
Tłuste ryby: węgorz, łosoś, sum, tołpyga, halibut, pikling, szproty.
Potrawy marynowane, wędzone, smażone, pieczone.
Tłuszcze:
Zalecane: Dodawane na surowo: masło, śmietanka, oleje ( sojowy, słonecznikowy, kukurydziany, rzepakowy, oliwa z oliwek).
W ograniczonej ilości: margaryny miękkie, niezbyt kwaśna śmietana.
Przeciwwskazane: Smalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde, kwaśna śmietana.
Warzywa:
Zalecane: Młode, soczyste, gotowane: marchew, pietruszka, dynia, kabaczki, buraki, szpinak, szparagi; w formie puree, oprószane mąką, z wody, z masłem.
W ograniczonej ilości: kalafior, brokuły, fasolka szparagowa, groszek zielony, seler, sałata zielona, pomidory bez skórki, w okresie remisji choroby drobno starte surówki np. z marchewki.
Przeciwwskazane: Warzywa kapustne, cebula, czosnek, por, suche nasiona roślin strączkowych, ogórki, brukiew, rzodkiewka, rzepa, rabarbar, kalarepa, szczaw, grzyby, warzywa zasmażane, sałatki z majonezem i musztardą, warzywa marynowane, solone.
Owoce:
Zalecane: Dojrzałe, soczyste, bez skórki i pestek, nie kwaśne.
W okresie zaostrzenia choroby w postaci przecierów gotowanych.
Owoce jagodowe, winogrona, cytrusowe, banany, brzoskwinie, morele, jabłka gotowane, pieczone, soki owocowe rozcieńczone, najlepiej mlekiem.
W okresie remisji choroby surowe przeciery z owoców wymienionych wyżej, owoce rozdrobnione.
Przeciwwskazane: Czereśnie, gruszki, agrest, wiśnie, śliwki, kawon, orzechy, owoce suszone, marynowane.
Przyprawy:
Zalecane: Bardzo łagodne: cukier, wanilia, sok z cytryny, zielona pietruszka, koper, cynamon.
W ograniczonej ilości: melisa, jarzynka, sól.
Przeciwwskazane: Ocet, pieprz, musztarda, papryka ostra, chrzan, maggi, kostki bulionowe, ziele angielskie, liście laurowe.
 

Oceń artykuł:
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    leila

    na męczące i powracające zaparcia rzeczywiście jest dobra restrykcyjna dieta, wyeliminowanie wszelkich tłustych, smażonych rzeczy, słodyczy etc. ja też polecam czopki eva/qu, nawet kobiety w ciąży mogą je aplikować - są więc bardzo delikatne i nieinwazyjne.

    25-04-2016 17:22:51

Polecane artykuły

  • Co jeść, aby uchronić się przed depresją?

    Wysokoprzetworzona żywność, tłuste pokarmy przyczyniają się do zaburzeń w sferze zdrowia fizycznego i psychicznego. Osoby jedzące więcej tłuszczów trans są narażeni na większą zachorowalność na depresję niż osoby odżywiające się w sposób racjonalny.

    czytaj

    co jeść, aby uchronić się przed depresją
  • Rooibos - radość życia w jednej filiżance

    Rooibos to odmiana herbaty pochodząca z Afryki. Jej charakterystyczny czerwony krzew, którego najlepszym środowiskiem są piaszczyste gleby nie wymaga stosowania nawozu. Dlatego też ta herbata jest całkowicie naturalna. Filiżanka tego napoju zaopatrzy nasz organizm w niezbędne składniki...

    czytaj

    Herbata rooibos jest dobra na biegunki, zaparcia, migreny oraz napięcia nerwowe.
  • Odchudzająca moc cytrusów

    Cytrusy towarzyszą naszej diecie od dawna. W zależności od owocu, rozkoszujemy się ich egzotycznym, słodkim, lekko gorzkawym lub kwaskowatym smakiem. Pijemy z nich soki, dodajemy do sałatek, deserów, a czasem nawet do dań głównych. Jednak niewielu z nas zdaje sobie sprawę, jak...

    czytaj

    Cytrusy zaspokajają chęć na słodycze. Powinny być stosowane w dietach.
  • Kawa - czy może pomóc nam schudnąć?

    Filiżanka kawy większości z nas kojarzy się z chwilą przyjemności, która nie jest zbyt bezpieczna dla naszego zdrowia. Jeżeli zawiera ona takie dodatki jak cukier i śmietanka, to nasze skojarzenie jest jak najbardziej właściwe. Jednak odpowiednio przygotowana kawa może nas mile...

    czytaj

    Kawa dostarcza energii, poprawia koncentrację i pomaga poprawić metabolizm.
  • Gotowe produkty - co w nich tak naprawdę jest?

    Kiedy mamy dużo stresu w pracy, nasz grafik pęka w szwach, a w domu również mamy trochę do zrobienia, często ratujemy się gotowym jedzeniem. Zupki w proszku, dania ze słoika, puszkowane przysmaki, mrożone potrawy, desery z paczki – obecnie w takiej wersji znajdziemy prawie każdy...

    czytaj

    Gotowe artykuły zawierają mnóstwo sztucznych dodatków.
masło extra
masło extra

Produkt spożywczy otrzymywany z mleka krowiego.

Ziemniaki
Ziemniaki

Bulwiaste warzywo o brązowej skórce i żółtym miąższu.

Pralinki Toffifee
Pralinki Toffifee

Rodzaj pralinek nadziewanych orzechami laskowymi, wypełnionych kremem orzechowym i oblanych karmelem i mleczną czekoladą.

Polecane zakupy

Informacje transportowe
Zapraszam http://informacje-t...
Takie tam
http://autoskupik.pl/
Maruda
Pomalu ograniczam slodycze i ...
Ciężko
Ciężko, ciężko sam początek a...
Chcę walczyć ze sobą!
Witajcie  Myślę,że p...

Zamów bezpłatną Gazetę slimeo.pl

Wydanie Gazety slimeo.pl obejmuje między innymi: