oceń
Ocena:

2010-08-03

Co warto jeść, aby wzmocnić odporność?

Aby wzmocnić odporność wystarczy kilka prostych rad, dzięki którym nasz organizm będzie zdrowy nie tylko w chłodne, jesienne wieczory, ale przez cały rok. 

Aby wzmocnić odporność najlepiej jest jeść świeże warzywa i owoce.
(2)

Najważniejszą rzeczą jest spożywanie śniadań. Komórki układu odpornościowego podejmują walkę z drobnoustrojami tylko wtedy, kiedy są regularnie odżywiane. W śniadaniu nie powinno zabraknąć węglowodanów i białek. Dobrym rozwiązaniem na pierwszy posiłek w ciągu dnia będzie musli z mlekiem albo kanapka z gruboziarnistego pieczywa.


W przypadku braku odporności warto wzmacniać się witaminą C ukrytą w cytrusach, brokułach, natce pietruszki, szpinaku. Pomaga ona skutecznie rozprawić się z zarazkami. Sprawne działanie układu odpornościowego zapewnia witamina B6, która znajduje się w bananach, awokado, rybach i drobiu. Witamina E wspiera siły obronne w walce z wolnymi rodnikami. Znajduje się w nasionach słonecznika, olejach roślinnych i rybach. Dobroczynne działanie posiada także cebula i czosnek. Wzmacniają układ odpornościowy i działają bakteriobójczo. Te dwa składniki najlepiej jeść na surowo, dodawać do kanapek i sałatek. Dla osób, które stronią od czosnku, bo nadaje nieprzyjemny zapach, polecane są preparaty czosnkowe. 

Aby wzmocnić odporność nie należy zapominać o spożywaniu warzyw i owoców. Warzywa najlepiej spożywać na surowo lub gotowane na parze. Świeże produkty można zastąpić mrożonkami. Należy swoją dietę wzbogacać o kwasy omega-3, które są w oleju rzepakowym i oliwie z oliwek. Ich obecność dostrzega się także w rybach morskich i orzechach włoskich. Przynajmniej raz w tygodniu należy wybrać produkty bogate w cynk, który znajduje się w ciemnym, pełnoziarnistym chlebie. Ten pierwiastek jest bardzo słabo przyswajalny przez organizm, ale jest niezbędny do produkcji białych krwinek odpowiedzialnych za odporność organizmu. 

Codziennie, profilaktycznie każdy z nas powinien zażywać 1-2 łyżki miodu. Miód rozgrzewa, wzmacnia serce i regeneruje organizm. Działanie miodu można wzmocnić dodając do niego soku z owoców lub ziół, np. z aloesu. 

Alkohol, kawa i papierosy niszczą cenne witaminy A, C, E, B oraz selen, cynk i inne mikroelementy, które pomagają zwalczać wolne rodniki. Wysokoprocentowe napoje zabijają komórki odpornościowe. Alternatywą mogą być herbatki owocowe, np. z dzikiej róży czy czarnej porzeczki. Wzmacniają organizm, łagodzą stres, a także dostarczają organizmowi mikroelementów i witamin. 

Oceń artykuł:
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

Polecane artykuły

  • Motywacja w odchudzaniu

    Motywacja jest motorem do wszelkich naszych działań, nawet do odchudzania, a może przede wszystkim do odchudzania. Jeżeli chociaż raz próbowałaś zrzucić parę zbędnych kilogramów, to na pewno wiesz jakie to trudne. Aby nasze odchudzanie było naprawdę skuteczne i przyniosło...

    czytaj

    Zaplanuj cele, które zrealizujesz.
  • Morfodieta - znajdź swój typ figury i schudnij!

    Każda z nas ma kompleksy na punkcie którejś części naszego ciała. Niektórym przeszkadza odstający brzuszek, brak wcięcia w talii czy boczki, innym dokuczają zbyt krągłe biodra i grubsze nogi, a niektórym duże ramiona. Kłopotliwe rejony mają swoją przyczynę w naszej...

    czytaj

    Za naszą figurę są odpowiedzialne również hormony, dlatego warto sprawdzić swój typ budowy i dobrać do niego odpowiedni jadłospis oraz ćwiczenia.
  • Matka, a preferencje smakowe jej dzieci

    Współczesna matka nie musi gotować. Dlaczego? Nie ma czasu, jest zapracowana, życie pędzi, a na sklepowych półkach znajdzie wszystko, czego potrzebuje. Przemysł spożywczy dla dzieci to zakrojony na szeroką skalę, dobrze przemyślany biznes. Producenci prześcigają się w wymyślaniu...

    czytaj

    Matka, a preferencje smakowe jej dzieci
  • Fasolka szparagowa

    Na dobre zagościła na straganach i w naszych ogrodach. Jest żółta albo zielona. Zarówno jedna jak i druga posiada mnóstwo witamin, składników odżywczych i białka. Przyrządzanie jej jest banalnie proste, a smak niezrównany. W najprostszej wersji wystarczy ją...

    czytaj

    fasola szparagowa
  • Płatki owsiane

    Owsianka – koszmar dzieciństwa. Ileż to razy, mama namawiała do zjedzenia tej pysznej, wartościowej i odżywczej „papki”. Ileż to razy odwracaliśmy głowę z grymasem i słowami „nie chcę, nie lubię”. Gdzie leżała przyczyna tej niechęci? W smaku płatków, w...

    czytaj

    płatki owsiane
Pieczywo chrupkie pełnoziarniste żytnie Wasa
Pieczywo chrupkie pełnoziarniste żytnie Wasa

Rodzaj pieczywa wypiekanego z mąki pszennej, żytniej lub mieszanek.

herbata
herbata

Napój otrzymywany z gałązek oraz liści krzewu herbacianego.

żelki
żelki

Produkt spożywczy o galaretowatej konsystencji wytwarzany z cukru i żelatyny.

Program do wystawiania faktur
Zapraszam - http://ksiegowosc...
zaczynammm
BMI
Tak to być nie może!  ...
*zero
Cześć! Nowy rok, czysta k...
Najtańsze waporyzatory
https://vapuj.pl/

Zamów bezpłatną Gazetę slimeo.pl

Wydanie Gazety slimeo.pl obejmuje między innymi: