oceń
Ocena:

2010-07-15

Czerwona herbata

Kiedy mówimy o herbacie, najczęściej myślimy o czarnej. Jednak w herbaciarniach oraz w zwykłych sklepach znajdziemy obecnie duży wybór tego wyjątkowego napoju. Możemy się skusić na filiżankę czerwonej herbaty, która doskonale poprawia przemianę materii, wspomaga odchudzanie i pomaga się odprężyć po ciężkim dniu. Jej niecodzienny, trochę ziemisty aromat oraz charakterystyczna ciemnobordowa barwa uwiodły już niejednego smakosza herbaty.

Czerwona herbata usprawnia przemianę materii.
(3)

Bogactwo składników

Czerwona herbata, zwana również Pu-Erh, znana jest głównie ze swoich zdrowotnych właściwości. Przyczynia się do tego w dużym stopniu sposób jej otrzymywania. Jest ona bowiem półfermentowana. Cały proces zaczyna się od wystawienia liści do momentu zwiędnięcia. Następnie czeka się, aż stracą one wilgoć i umieszcza się je w specjalnych koszach, gdzie następuje fermentacja. Ostatnim etapem jest suszenie.
Jej najważniejszymi składnikami, które działają bardzo dobrze na nasz organizm to alkaloidy, flawonoidy, garbniki, witaminę C oraz minerały takie jak selen, magnez, miedź, cynk, wapń i magnez. W czerwonej herbacie szczególne jest również to, że zawiera śladowe ilości kofeiny oraz taniny (co nie zatrzymuje wchłaniania żelaza), a obecne w niej przeciwutleniacze ułatwiają oczyszczanie organizmu.

Zdrowotne działanie

Pu-Erh cieszy się szczególną popularnością wśród osób będących na diecie, jest nawet nazywana „mordercą tłuszczu”. Głównie dlatego, że usprawnia przemianę materii i pomaga pozbyć się nadmiernych kilogramów. Jednak jej dobroczynne działanie na tym się nie kończy, przede wszystkim czerwona herbata obniża poziom cholesterolu we krwi i oczyszcza nasz organizm ze wszelkich toksyn. Doskonale również poprawia funkcjonowanie wątroby, uzupełnia nasze zapotrzebowanie na minerały. Przywraca także sprawność umysłu, pozwala się lepiej skoncentrować.

Sposób parzenia i picia

Aby czerwona herbata zachowała swoje dobroczynne właściwości, bardzo ważne jest, by odpowiednio ją przygotowywać. Najlepiej jest kupować herbatę w postaci suszu (niż w torebkach ekspresowych), łyżeczkę zalewamy gorącą, ale nie wrzącą (ok. 90 stopni) wodą i parzymy maksymalnie przez 5 minut. Wówczas nie traci ona wartości, a jej smak jest wyrazistszy. Koniecznie musimy również pamiętać o tym, że w przypadku, gdy chcemy zachować jej właściwości odchudzające, nie powinniśmy jej pić tuż po lub przed posiłkiem ( najlepiej w półgodzinnym odstępie czasowym) ani słodzić.
Smacznego i na zdrowie!

Oceń artykuł:
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    anka

    czerwona herbata Pu Erh jest naprawdę skuteczna, ale... przez swój specyficzny zapach często odstrasza :) ja polubiłam czerwoną herbatę dopiero, gdy trafiłam na Irving Tea SPA perfect slim - ta herbata jest smaczna i ... działa!

    17-01-2011 17:41:03

  • zgłoś naruszenie

    ania

    ale jak często należy ją pić,wystarczy 2 razy dziennie

    05-02-2011 18:53:44

Polecane artykuły

  • Diety „w proszku” – czy pomogą Ci schudnąć?

    Każdy, kto marzy o szczupłej sylwetce, chciałby osiągnąć efekty w jak najszybszy sposób. Dieta oraz ćwiczenia często męczą nas na tyle, że rezygnujemy, zanim przyjdą rezultaty. Zaczynamy więc szukać innych sposobów. Przeglądając kolorową prasę, oglądając reklamy w telewizji,...

    czytaj

    Oprócz diety w proszku, należy regularnie ćwiczyć, by uzyskać wymarzone efekty.
  • Jak zwalczyć cellulit

    Cellulit zwany potocznie skórką pomarańczową jest zmorą wielu kobiet, i to nie tylko otyłych. Jest on uznany za chorobę cywilizacyjną. Cellulit to nagromadzenie tłuszczy w tkance podskórnej, za które odpowiedzialne są żeńskie hormony – estrogeny. Nagromadzona tkanka...

    czytaj

    Skórka pomarańczowa jest prawdziwą zmorą dla wielu z nas. Aby się jej pozbyć należy uprawiać sport.
  • Dieta karmiącej mamy

    Każda mama wie, że w okresie karmienia piersią należy szczególnie uważać na diecie. Musimy dostarczyć jak najwięcej składników odżywczych sobie i naszemu maleństwu. Często słyszymy, że trzeba wówczas jeść za dwoje. Jednak jest to zgubne stwierdzenie zarówno dla...

    czytaj

    Karmiąca mama powinna dostarczać sobie niezbędnych składników pokarmowych.
  • Głębokie gardło, czyli dieta przeżuwania

    Kuriozalnych diet wciąż przybywa. Wśród morza propozycji możemy znaleźć takie, które stanowią powrót do teorii z głębokiej przeszłości. Oprócz diety tasiemcowej popularnej już w początkach XX wieku, możemy zauważyć również stworzoną już w XIX stuleciu dietę...

    czytaj

    W diecie przeżuwania wkładamy do ust tylko małe porcje jedzenie, a następnie dokładnie gryziemy. Ma to nam pomóc szybko schudnąć.
  • Czarna melasa

    Nazywana czarnym złotem lub czarnym cudem przyrody. Jest to produkt uboczny powstały podczas rafinacji cukru z trzciny cukrowej (trzcina cukrowa rośnie w klimacie tropikalnym i swoim wyglądem przypomina trawę. Jest od niej jednak wyższa i osiąga do 6 metrów wysokości). Ma postać...

    czytaj

    czarna melasa
kasza kuskus
kasza kuskus

Produkt spożywczy łączący w sobie właściwości kaszy i makaronu.

Pieczywo tostowe
Pieczywo tostowe

Rodzaj pieczywa przeznaczonego głównie do podpiekania w tosterze.

Longer
Longer

Rodzaj kanapki fast food składającej się z podłużnej pszennej bułki, smażonego panierowanego kurczaka, sałaty oraz ketchupu.

Podwójny cheeseburger
Podwójny cheeseburger

Rodzaj kanapki fast food składającej się z grillowanej wołowiny, bułki pszennej, sera żółtego, warzyw i ketchupu.

wyzwanie
 Cześć, mam niestety sie...
Program do wystawiania faktur
Zapraszam - http://ksiegowosc...
zaczynammm
BMI
Tak to być nie może!  ...
*zero
Cześć! Nowy rok, czysta k...

Zamów bezpłatną Gazetę slimeo.pl

Wydanie Gazety slimeo.pl obejmuje między innymi: