oceń
Ocena:

2011-03-07

Czy makaron tuczy?

Kiedy mówimy o makaronach, najczęściej mamy na myśli spaghetti lub zupę. Jednak włoska „pasta” to o wiele, wiele więcej smakowitych dań, które nie tylko nas nasycą, ale również pomogą nam uzyskać zgrabną sylwetkę. Zanim udamy się do kuchni, poznajmy kilka podstawowych zasad odnośnie spożywania makaronowych potraw.

Dania z makaronu przyrządzonego al dente i z dodatkiem chudego mięsa oraz warzyw to idealne posiłki dla wszystkich odchudzających się i dbających o zgrabną sylwetkę.
(1)

Dobre i zdrowe węglowodany

Wielu z nas negatywnie kojarzy makaron, ponieważ uważa go za kaloryczny składnik. Tymczasem nie ma nic bardziej błędnego. Owszem dania makaronowe bywają tuczące, jednak to przez ciężkie dodatki takie, jak tłuste mięso i śmietanowe lub serowe sosy. Sam makaron to cenne źródło błonnika, witamin oraz magnezu, żelaza, potasu oraz fosforu. Znajduje się on również na liście produktów o niskim IG (indeksie glikemicznym). Dzięki temu możemy bezkarnie się nim objadać, pod warunkiem oczywiście, że będziemy go przyrządzać z odpowiednimi składnikami.

Szeroki wybór smaku

Mówiąc makaron zazwyczaj myślimy o białych nitkach czy świderkach, ale makaron to bogactwo kolorów, kształtów i smaków. Jednym z najzdrowszych jest makaron z mąki razowej lub pełnoziarnisty. Ich ciemna barwa, mniejsza kaloryczność oraz wyrazisty smak z pewnością przypadną nam do gustu, zwłaszcza, gdy podamy je w towarzystwie kolorowych warzyw. Jednak na tym nie koniec. Mamy również makarony: sojowy, który wystarczy zalać wrzątkiem, by był gotowy, a także ryżowy wymagający bardzo krótkiego gotowania.
Osoby cierpiące na schorzenia nerek oraz wątroby mogą zastąpić biały makaron, makaronem z mąki kukurydzianej o niższej zawartości białka. Można powiedzieć, że wybór makaronu jest również szeroki co obecnie wybór pieczywa, ponieważ produkowane są także z mąki gryczanej, orkiszowej, jęczmiennej oraz jęczmiennej.

Jak gotować?

Najlepszy i najzdrowszy makaron to makaron przyrządzony al dente. Wówczas mamy gwarancję, że będzie bogaty w cenne składniki oraz po prostu pyszny. Bardzo ważne są proporcje, na 100 gramów makaronu przypada 1 litr wody. Najpierw doprowadzamy wodę do wrzenia, lekko solimy, możemy również dodać łyżeczkę oleju, a następnie wrzucamy makaron. Aby był półtwardy (czyli al dente) powinniśmy skrócić czas gotowania podany na opakowaniu (mniej więcej 2-3 minut). Najlepiej jest próbować, dobrze ugotowany makaron jest jędrny, sprężysty i stawia lekki opór przy gryzieniu. Nie powinien mieć jednak białej plamki wewnątrz. Po ugotowaniu odcedźmy makaron na sitku, ale nie zalewajmy wodą. Jeśli podajemy go z sosem mięsnym, serowym lub warzywnym (ale nie ze świeżych warzyw), warto poddusić razem w garnku przez 1 -2 minuty. Smacznego!

Oceń artykuł:
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

Polecane artykuły

  • Zagrożenia odchudzania

    Z chwilą, gdy podejmujemy się kuracji odchudzającej, najważniejsze dla nas staje się stracenie jak największej ilości kilogramów. Często staramy się wykorzystać wszystkie możliwe środki, aby osiągnąć nasz cel, nie zwracając uwagi na bezpieczeństwo i konsekwencje. Na co więc...

    czytaj

    Zawsze należy odchudzać się racjonalnie.
  • Żywienie w warunkach wzmożonej aktywności fizycznej

    Potrzeby żywieniowe są zróżnicowane w zależności od rodzaju wykonywanego sportu. Inaczej będzie się odżywiała osoba idąca na spacer czy uprawiająca nordic walking, a inaczej zawodowy pływak czy maratończyk.

    czytaj

    żywienie w warunkach wzmożonej aktywności fizycznej
  • Jak schudnąć?

    Nic prostszego! Schudnięcie to banał, najgorsze jest utrzymanie wagi! Prawda czy fałsz? Dla wielu z nas walka o szczupłą sylwetkę jest trudna i ciężka do przezwyciężenia. Cały czas są wzloty i upadki. Kiedy uda nam się zrzucić parę kilo, jesteśmy tak zadowoleni ze swoich efektów, że...

    czytaj

    jak schudnąć
  • Dieta karmiącej mamy

    Każda mama wie, że w okresie karmienia piersią należy szczególnie uważać na diecie. Musimy dostarczyć jak najwięcej składników odżywczych sobie i naszemu maleństwu. Często słyszymy, że trzeba wówczas jeść za dwoje. Jednak jest to zgubne stwierdzenie zarówno dla...

    czytaj

    Karmiąca mama powinna dostarczać sobie niezbędnych składników pokarmowych.
  • Jak wyrzeźbić ciało na urlopie?

    Sezon letni już zaczął, więc czas na urlop. Wymarzona podczas chłodnych, deszczowych dni plaża jest wreszcie w zasięgu ręki. Słodkie lenistwo, pyszne jedzenie i kolorowe drinki to jest to, czego wszystkie pragniemy. Jednak co, jeśli nasze ciało nie jest gotowe na taki odpoczynek i wymaga...

    czytaj

    Piękne ciało możemy wyrzeźbić nie tylko przed urlopem, ale również podczas niego. Ćwiczenia wykonywane na plaży stają się przyjemnością, a nie obowiązkiem.
drożdżówka
drożdżówka

Rodzaj drożdżowego pieczywa słodkiego, zazwyczaj posypana kruszonką.

Kukurydza
Kukurydza

Kolbiaste warzywo o małych ziarnach jasnożółtej lub jasnokremowej barwy.

ryż biały
ryż biały

Produkt spożywczy będący ziarnami rośliny zbożowej z rodziny wiechciowatych.

Program do wystawiania faktur
Zapraszam - http://ksiegowosc...
zaczynammm
BMI
Tak to być nie może!  ...
*zero
Cześć! Nowy rok, czysta k...
Najtańsze waporyzatory
https://vapuj.pl/

Zamów bezpłatną Gazetę slimeo.pl

Wydanie Gazety slimeo.pl obejmuje między innymi: