oceń
Ocena:

2014-09-15

Dieta mózgu

Jedzenie posiłku, który nam smakuje, poprawia nam nastrój i daje uczucie zadowolenia i relaksacji. Ale jedzenie nawet ulubionych potraw czasami jest związane z uczuciami negatywnymi, takimi jak poczucie winy i wyrzuty sumienia. Wiele substancji zawartych w produktach spożywczych podejrzewa się o wpływ na nastrój człowieka. Aktywne składniki żywności to węglowodany, alkohol, witaminy i składniki mineralne, ale także takie substancje jak np. kofeina i teobromina obecne w czekoladzie. Z drugiej zaś strony to, w jakim jesteśmy nastroju wpływa na rodzaj wybieranej żywności.

dieta mózgu
(1)

W związku z powyższym można podsumować, iż skoro rodzaj spożywanej żywności ma wpływ na nasz nastrój, oznacza że to, jak się odżywiamy ma ogromny wpływ na pracę naszego mózgu, a więc i zachowania kognitywne.

Poprawa samopoczucia, umożliwienie nasilenia aktywności psychofizycznej, czy walka z następstwami przewlekłego stresu, to coraz częstsze oczekiwania współczesnego społeczeństwa. Najistotniejszym czynnikiem warunkującym wpływ spożywanej żywności na samopoczucie jest oddziaływanie zawartych w niej składników na centralny układ nerwowy.
Zarówno depresja jak i podatność na stres ma związek z długotrwałymi niedoborami niektórych składników pokarmowych, co powoduje zaburzenia w działaniu systemu neuroprzekaźników. Jednym z takich neuroprzekaźników jest serotonina, mająca niewątpliwy wpływ na nastrój. Odpowiednio dobierając składniki diety można również obniżyć poziom kortyzolu i adrenaliny, zwanych hormonami stresu, mających negatywny wpływ na organizm. Co więcej, odpowiednią dietą, przez wzmocnienie systemu odpornościowego i obniżenie ciśnienia krwi, można obniżyć wpływ stresu na organizm. Sposób odżywiania przekłada się na pracę mózgu, a więc stopień koncentracji, pamięć, kreatywność, odporność na stres, nastrój i samopoczucie, zdolność do przeżywania uczuć wyższych - co zostało potwierdzone w badaniach naukowych. Niedożywienie mózgu może nieść ze sobą niepożądane efekty w przyszłości - na początku niezauważalne nieco gorsze zapamiętywanie, problemy z koncentracją, w wieku starszym może przerodzić się w depresję, przedwczesną demencję, poważne kłopoty z pamięcią oraz innymi zaburzeniami sprawności mózgu.
 

Oceń artykuł:
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

Polecane artykuły

  • Czarna melasa

    Nazywana czarnym złotem lub czarnym cudem przyrody. Jest to produkt uboczny powstały podczas rafinacji cukru z trzciny cukrowej (trzcina cukrowa rośnie w klimacie tropikalnym i swoim wyglądem przypomina trawę. Jest od niej jednak wyższa i osiąga do 6 metrów wysokości). Ma postać...

    czytaj

    czarna melasa
  • Kawa - czy może pomóc nam schudnąć?

    Filiżanka kawy większości z nas kojarzy się z chwilą przyjemności, która nie jest zbyt bezpieczna dla naszego zdrowia. Jeżeli zawiera ona takie dodatki jak cukier i śmietanka, to nasze skojarzenie jest jak najbardziej właściwe. Jednak odpowiednio przygotowana kawa może nas mile...

    czytaj

    Kawa dostarcza energii, poprawia koncentrację i pomaga poprawić metabolizm.
  • Jabłko właściwości

    Hipokrates powiedział, „Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a Twoje lekarstwo powinno być pożywieniem”. Czy starożytny myśliciel miał rację? Jakie jego maksyma ma zastosowanie dzisiaj, kiedy coraz częściej zachodzimy do apteki w poszukiwaniu cudownego panaceum na wszelakie...

    czytaj

    Jabłko
  • Wegetarianizm

    Rodzaj diety charakteryzujący się wyłączeniem z diety produktów pochodzenia zwierzęcego z pobudek moralnych, zdrowotnych bądź ekonomicznych. Wegetarianizm wywodzi się z Indii, a także z greckiego kręgu kulturowego (obszar Morza Śródziemnego).

    czytaj

    wegetariaznizm
  • Żywienie w dnie moczanowej

    Dna jest chorobą metaboliczną polegającą na odkładaniu się kwasu moczowego we krwi. Kwas moczowy powstaje w organizmie w procesie metabolizmu puryn – substancji wchodzących w skład pożywienia. Przyczyną dny jest nadmierne odkładanie kwasu moczowego wskutek zwiększonego rozpadu jąder...

    czytaj

    dna moczanowa
Sałata
Sałata

Głowiaste warzywo o delikatnych, miękkich, zielonych liściach.

Jabłka w kruchym cieście
Jabłka w kruchym cieście

Jabłka zapiekane w kruchym cieście.

Agrest
Agrest

Owoc z rośliny agrestowatych o miękkim miąższu składającym się z mnóstwa jadalnym pestek. Jego barwa może być żółtawa, zielonkawa, biała, czerwona, a nawet brązowa.

Bazylia  świeża
Bazylia świeża

Roślina jednoroczna z rodziny jasnotowatych, stosowanej jako przyprawa do potraw.

Informacje transportowe
Zapraszam http://informacje-t...
Takie tam
http://autoskupik.pl/
Maruda
Pomalu ograniczam slodycze i ...
Ciężko
Ciężko, ciężko sam początek a...
Chcę walczyć ze sobą!
Witajcie  Myślę,że p...

Zamów bezpłatną Gazetę slimeo.pl

Wydanie Gazety slimeo.pl obejmuje między innymi: