oceń
Ocena:

2014-09-15

Dieta mózgu

Jedzenie posiłku, który nam smakuje, poprawia nam nastrój i daje uczucie zadowolenia i relaksacji. Ale jedzenie nawet ulubionych potraw czasami jest związane z uczuciami negatywnymi, takimi jak poczucie winy i wyrzuty sumienia. Wiele substancji zawartych w produktach spożywczych podejrzewa się o wpływ na nastrój człowieka. Aktywne składniki żywności to węglowodany, alkohol, witaminy i składniki mineralne, ale także takie substancje jak np. kofeina i teobromina obecne w czekoladzie. Z drugiej zaś strony to, w jakim jesteśmy nastroju wpływa na rodzaj wybieranej żywności.

dieta mózgu
(1)

W związku z powyższym można podsumować, iż skoro rodzaj spożywanej żywności ma wpływ na nasz nastrój, oznacza że to, jak się odżywiamy ma ogromny wpływ na pracę naszego mózgu, a więc i zachowania kognitywne.

Poprawa samopoczucia, umożliwienie nasilenia aktywności psychofizycznej, czy walka z następstwami przewlekłego stresu, to coraz częstsze oczekiwania współczesnego społeczeństwa. Najistotniejszym czynnikiem warunkującym wpływ spożywanej żywności na samopoczucie jest oddziaływanie zawartych w niej składników na centralny układ nerwowy.
Zarówno depresja jak i podatność na stres ma związek z długotrwałymi niedoborami niektórych składników pokarmowych, co powoduje zaburzenia w działaniu systemu neuroprzekaźników. Jednym z takich neuroprzekaźników jest serotonina, mająca niewątpliwy wpływ na nastrój. Odpowiednio dobierając składniki diety można również obniżyć poziom kortyzolu i adrenaliny, zwanych hormonami stresu, mających negatywny wpływ na organizm. Co więcej, odpowiednią dietą, przez wzmocnienie systemu odpornościowego i obniżenie ciśnienia krwi, można obniżyć wpływ stresu na organizm. Sposób odżywiania przekłada się na pracę mózgu, a więc stopień koncentracji, pamięć, kreatywność, odporność na stres, nastrój i samopoczucie, zdolność do przeżywania uczuć wyższych - co zostało potwierdzone w badaniach naukowych. Niedożywienie mózgu może nieść ze sobą niepożądane efekty w przyszłości - na początku niezauważalne nieco gorsze zapamiętywanie, problemy z koncentracją, w wieku starszym może przerodzić się w depresję, przedwczesną demencję, poważne kłopoty z pamięcią oraz innymi zaburzeniami sprawności mózgu.
 

Oceń artykuł:
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

Polecane artykuły

  • Energetyczne sałatki na lato

    Gdy wraz z nadejściem lata, zbliżają się upalne dni, nasz apetyt maleje. Kiedy z nieba leje się żar, a powietrze staje się gęste, nie chce się nam nawet myśleć o gorącym obiedzie. Jednak, by zachować figurę, powinniśmy spożywać pięć małych posiłków. Jak wybrnąć z tej sytuacji?...

    czytaj

    Owocowe, pełne słońca sałatki poprawią nasze samopoczucie i kondycję.
  • Cukier kontra słodzik

    Od wielu lat specjaliści z zakresu medycyny zastanawiają się jak na organizm wpływa cukier, a jak słodzik. Który z nich jest bardziej szkodliwy? Używanie jednego i drugiego ma swoje wady i zalety, z przewagą tych ostatnich, oczywiście. Wyniki badań mogą zaskakiwać, bo okazało się, że...

    czytaj

    Najzdrowszy jest cukier brązowy.
  • Jajko – naturalny lek?

    Już za chwilę Wielkanoc. Nieodłącznym jej elementem są jajka, w te święta zjadamy ich naprawdę sporo. Co kryje w sobie jajko? Może nie tylko w Wielkanoc powinniśmy je spożywać w większych ilościach?

    czytaj

    jajko - naturalny lek
  • Czosnek właściwości

    Czosnek, kojarzy się przede wszystkim z intensywną wonią, szczególnie w zatłoczonym autobusie czy tramwaju. Trudno go minąć obojętnie, bo jest bardzo dominujący, a sposoby na pozbycie się przykrego zapachu z ust spalają na panewce. Jeśli sprawia on tyle kłopotów, to warto go...

    czytaj

    właściwości zdrowotne czosnku
  • Chcesz schudnąć - wykreśl diety cud ze swojego jadłospisu!

    Decydując się na odchudzanie, pragniemy, aby był to szybki i bezbolesny proces. Sięgamy wówczas po różnego rodzaju poradniki lub metody testowane przez naszych znajomych. Jednak bardzo często są to sposoby , które grożą nam albo efektem jo-jo, albo nadwyrężeniem...

    czytaj

Ananas
Ananas

Owoc egzotyczny żółtej lub żółtozielonej barwy, o owalnym kształcie i bardzo soczystym miąższu. Jego smak jest słodkokwaśny  i bardzo orzeźwiający.

Bób
Bób

Roślina strączkowa o nerkowatych jasnozielonych lub jasnożółtych nasionach.

sok marchwiowy
sok marchwiowy

Napój otrzymywany ze świeżych marchewek.

Chrzan
Chrzan

Warzywo z rodziny kapustowatych o o dużych rozłożystych liściach i bardzo ostrym smaku.

wyzwanie
 Cześć, mam niestety sie...
Program do wystawiania faktur
Zapraszam - http://ksiegowosc...
zaczynammm
BMI
Tak to być nie może!  ...
*zero
Cześć! Nowy rok, czysta k...

Zamów bezpłatną Gazetę slimeo.pl

Wydanie Gazety slimeo.pl obejmuje między innymi: