oceń
Ocena:

2010-07-16

Dieta obniżająca poziom cholesterolu

Cholesterol jest słowem o zabarwieniu negatywnym i kojarzy się przede wszystkim z chorobą serca i układu krążenia. Każdy człowiek ma określony poziom cholesterolu, który jest szkodliwy wówczas, kiedy przekracza normę 200mg/dl. 

Lepiej dwa razy się zastanów, zanim sięgniesz po kolejny, tłusty kąsek.
(3)

Nigdy nie jest za późno, aby ograniczyć poziom złego cholesterolu w organizmie. Potrzebne do tego celu są wyrzeczenia, ścisła dieta, ale chyba lepiej ją stosować niż zachorować czy przedwcześnie umrzeć na zawał. W diecie nie może być miejsca na słodycze, ciasta, batoniki i inne pochodne produkty zawierające dużo cukru. Unikamy tłustych przegryzek, tak jak: chipsów, orzeszków i paluszków. Z jadłospisu wyrzucamy masło, smalec, tłuste wędliny, mięsa i boczek. Raz na zawsze rezygnujemy z potraw smażonych na głębokim tłuszczu. W ich miejsce spożywamy drób oraz ryby gotowane na parze. Zjadamy duże ilości warzyw i owoców w różnej postaci – surowe, gotowane, soki. Jasne pieczywo zastępujemy ciemnym, bogatym w błonnik. Powinno się ograniczać spożycie jajek, bo są prawdziwym siedliskiem złego cholesterolu. Odpowiednia ilość to 1-2 jajek tygodniowo.
Prawidłowy poziom cholesterolu może utrzymać spożywanie takich produktów jak: fasola, cebula, płatki owsiane, papryka, jabłka, kapusta, brokuły, kalafior oraz umiarkowane picie czerwonego wina.
Oprócz diety, ważne jest uprawianie sportu. Kiedy ostatni raz byłaś na basenie, kiedy biegałaś czy korzystałaś z siłowni? Tymczasem regularne ćwiczenia obniżają poziom cholesterolu. Korzystniej jest wchodzić po schodach zamiast korzystać z windy czy iść do pracy na pieszo. 

Od najmłodszych lat zadbaj o poziom cholesterolu

Odpowiednia dieta przyczyniająca się do obniżania poziomu cholesterolu jest ważna od wczesnego dzieciństwa. Dieta bogata w białko, warzywa i owoce, ograniczająca ilość słodyczy zaszczepi dziecku zdrowe nawyki żywieniowe. Warto zapamiętać, że ograniczenie spożycia cholesterolu i tłuszczy może dotyczyć dzieci od 3 roku życia, ponieważ wcześniej potrzebują one tych składników do prawidłowego rozwoju. W starszym wieku zbilansowana dieta jest też istotna dla zachowania zdrowia i dobrej kondycji. 

Kiedy do lekarza?

Z pomocy lekarza należy skorzystać, kiedy w naszej rodzinie występowały zachorowania na nadciśnienie, chorobę niedokrwienną czy zawał serca. Jeżeli tak jest, to znajdujemy się w grupie podwyższonego ryzyka. Warto od najmłodszych lat badać dziecko pod kątem ilości złego i dobrego cholesterolu. Systematyczna obserwacja dziecka przez lekarza pozwoli na wprowadzenie odpowiednich zaleceń dotyczących żywienia. 

Co zwiększa poziom cholesterolu?

Poziom cholesterolu zwiększa picie mocnej kawy i palenie papierosów. Do tego włączyć możemy jeszcze stres, nieodpowiednią dietę i brak ruchu. Na wzrost cholesterolu ma wpływ również zażywanie środków antykoncepcyjnych. Ograniczenie tych produktów może przedłużyć życie oraz ogólne samopoczucie

Oceń artykuł:
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

Polecane artykuły

  • Fasolka szparagowa

    Na dobre zagościła na straganach i w naszych ogrodach. Jest żółta albo zielona. Zarówno jedna jak i druga posiada mnóstwo witamin, składników odżywczych i białka. Przyrządzanie jej jest banalnie proste, a smak niezrównany. W najprostszej wersji wystarczy ją...

    czytaj

    fasola szparagowa
  • Ocet jabłkowy - Twój przyjaciel w odchudzaniu

    Kiedy zaczynamy się odchudzać, często szukamy środków wspomagających i stosujemy różnego rodzaju suplementy. Tymczasem możemy wykorzystać sprawdzone, domowe sposoby, które nie będą kosztować majątku. Ocet jabłkowy znamy z przepisów kulinarnych. Stosujemy go do dań...

    czytaj

    Dwie łyżeczki octu jabłkowego rozpuszczone w szklance wody i wypijane 2-3 razy dziennie doskonale wspomagają odchudzanie.
  • Olej rzepakowy

    Olej rzepakowy wraca do łask. Po boomie na oliwę z oliwek, olej rzepakowy staje się najbardziej popularnym tłuszczem do smażenia, pieczenia i duszenia. Niezbędny w każdej sałatce, podkreśla smak potraw i posiada cenne kwasy omega 3 i omega 6, które korzystnie wpływają na organizm.

    czytaj

    olej rzepakowy
  • Dobre nawyki żywieniowe

    Nawyki żywieniowe wynosimy z dzieciństwa. Od najmłodszych lat powinny nam zostać wpojone dobre przyzwyczajenia dotyczące zdrowego odżywania. Małemu dziecku najłatwiej jest zaszczepić pewne reguły i zasady, które będzie z konsekwencją stosował w dorosłym życiu. 

    czytaj

    Zdrowe nawyki żywieniowe wynosimy z domu rodzinnego.
  • Dieta śródziemnomorska

    Korzystny wpływ diety śródziemnomorskiej w leczeniu poszczególnych elementów składowych zespołu metabolicznego. Oliwa z oliwek - zastąpienie w całodziennej racji pokarmowej nasyconych kwasów tłuszczowych przez jednonienasycone kwasy tłuszczowe skutkuje obniżeniem...

    czytaj

    dieta śródziemnomorska
bagietka
bagietka

Rodzaj długiego i cienkiego pieczywa inaczej zwany również bułką paryską.

piwo
piwo

Napój alkoholowy otrzymywany w wyniku fermentacji alkoholowej chmielu i słodu przy użyciu specjalnego typu drożdży.

Wiśnia
Wiśnia

Kuliste małe owoce pestkowe o czerwonej lub czarnej barwie, delikatnym miąższu.

Czekoladki Ferrero Rocher
Czekoladki Ferrero Rocher

Rodzaj czekoladek deserowych z orzechowym nadzieniem.

wyzwanie
 Cześć, mam niestety sie...
Program do wystawiania faktur
Zapraszam - http://ksiegowosc...
zaczynammm
BMI
Tak to być nie może!  ...
*zero
Cześć! Nowy rok, czysta k...

Zamów bezpłatną Gazetę slimeo.pl

Wydanie Gazety slimeo.pl obejmuje między innymi: