oceń
Ocena:

2011-03-29

Dietetyczna kolacja, czyli co jeść przed snem

Kolacja – dla jednych konieczność, dla innych niepotrzebny punkt w codziennym jadłospisie. Od pewnego czasu w świadomości wielu z nas utarło się przekonanie, że ostatni posiłek powinniśmy spożywać do godziny 18. Niejednokrotnie efektem tego było burczenie w brzuchu koło godziny 21 i nocne ataki na lodówkę. Jak właściwie przygotowywać kolację, kiedy ją jeść i w jakich ilościach? Oto kilka cennych rad.

Lekka i pożywna kolacja to sekret dobrego samopoczucia następnego dnia oraz zgrabnej figury.
(1)

Uwaga na mity

Od momentu, gdy teza o niejedzeniu po godzinie 18 stała się powszechna, wszyscy pragnący schudnąć zaczęli się przymuszać i wytrzymywać głód. Jednak nikt nie wziął pod uwagę, że zasada ta działa tylko w przypadku osób, które kładą się spać o godzinie 22. Tak naprawdę chodzi o to, aby nasz ostatni posiłek zjadać nie później niż na 3 godziny przed pójściem spać. Kiedy usypiamy, nasz metabolizm zwalnia, a co za tym idzie wolniej spala. Dlatego objadanie się o późnej porze kosztuje nas dodatkowe kilogramy i nie tylko. Zmuszony do intensywniejszej pracy organizm męczy się, a przez to pogarsza się jakość naszego snu i budzimy się niewyspani i wzdęci. Z pewnością znacie to uczucie, kiedy nawet po ośmiu godzinach snu nie macie siły wstać z łóżka, wasz brzuch jest jak balon, a w lustrze widać tylko wielkie worki pod oczami zamiast twarzy. Dlatego warto zadbać o to, by zawsze jest kolację o odpowiedniej porze.

Lekka kolacja = szczupła sylwetka

Kolejnym problemem związanym z kolacją jest fakt, że często jest ona zbyt kaloryczna. Ostatni posiłek w ciągu dnia powinien być lekki, dostarczyć nam niezbędnej energii oraz nasycić. Jednak przed snem nie potrzebujemy obfitego dania. Najlepszym rozwiązaniem są sałatki warzywne, chude mięso czy serek wiejski. Dostarczą nam niezbędnych składników odżywczych, a jednocześnie oszczędzą nam niepotrzebnych kalorii. Bardzo ważne jest, abyśmy unikali węglowodanów, jedyne czego potrzebujemy to białko. Dlatego takie jedzenie jak owoce (w szczególności banany), pieczywo (zwłaszcza białe) czy tłustsze mięso wieczorem powinny się znaleźć na naszej czarnej liście. Chude mięso drobiowe lub ryba ozdobiona warzywami świeżymi lub na parze to idealne danie na dobry sen. Dzięki temu rano obudzimy się wypoczęci, pełni energii i szczupli. Smacznego!

Oceń artykuł:
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

Polecane artykuły

  • Zumba - ruszaj biodrami i chudnij!

    Uwielbiasz tańczyć? Kiedy słyszysz muzykę, Twoje ciało samo zaczyna poruszać się do jej rytmu? Porzuć zatem zwykły aerobik czy godziny spędzane na siłowni i zamień je na zajęcia Zumby. Pomoże Ci zrzucić zbędne kilogramy, wysmuklić sylwetkę i wyeksponować piękne kształty.

    czytaj

    Taniec to nie tylko radość i wyrażanie emocji, to również świetny sposób na idealne ciało.
  • Przyprawy, które mają cudowny wpływ na metabolizm

    Do standardowych dań i napojów przygotowywanych w domu często dodajemy różnorodne przyprawy, które poprawiają przemianę materii, przyspieszają metabolizm, oczyszczają jelita, rozgrzewają i polepszają nastrój. 

    czytaj

    przyprawy odchudzające
  • Co warto jeść, aby wzmocnić odporność?

    Aby wzmocnić odporność wystarczy kilka prostych rad, dzięki którym nasz organizm będzie zdrowy nie tylko w chłodne, jesienne wieczory, ale przez cały rok. 

    czytaj

    Aby wzmocnić odporność najlepiej jest jeść świeże warzywa i owoce.
  • Dlaczego należy jeść często a mało?

    Sposób w jaki się odżywiamy jest kluczowy dla funkcjonowania naszego organizmu. Istotną kwestią jest nie tylko to co jemy, ale również w jaki sposób. Spożywanie kilku niewielkich posiłków to zdecydowanie zdrowsza alternatywa dla trzech większych dań w ciągu dnia....

    czytaj

    Mniejsze porcje spożywane często szybciej się trawią.
  • Jak nie przytyć podczas jesieni

    Wraz z nadejściem chłodnych jesiennych dni, nasze samopoczucie się pogarsza. Zamiast chęci na aktywne spędzanie czasu, wolimy poświęcić wolne chwile na wylegiwanie się na miękkiej, wygodnej kanapie przed telewizorem w ciepłym zaciszu naszego domu. Powinniśmy się jednak liczyć z tym, że nasz...

    czytaj

Kalarepa
Kalarepa

Warzywo z rodziny kapustnych o jadalnej bulwie.

Barszcz z boćwiną
Barszcz z boćwiną

Rodzaj zupy przygotowywanej z dwóch rodzajów buraków: liściowych oraz korzeniowego.

Jarmuż
Jarmuż

Odmiana kapusty warzywnej.

Polecane zakupy



Dzień trzynasty.
Chodź wcale nie pechowy ! Dzi...
Dzien kolejny
Nie licze juz kolejnych podej...
dzień 1. dzień poznania:)
witam. dzień pierwszy dzi...
No... :D wtorek i środa
Wtorek troszkę oszukany... Bo...
Witam Panie
Jestem jestem Katherino :* Z ...

Zamów bezpłatną Gazetę slimeo.pl

Wydanie Gazety slimeo.pl obejmuje między innymi: