oceń
Ocena:

2010-06-28

Dlaczego należy jeść często a mało?

Sposób w jaki się odżywiamy jest kluczowy dla funkcjonowania naszego organizmu. Istotną kwestią jest nie tylko to co jemy, ale również w jaki sposób. Spożywanie kilku niewielkich posiłków to zdecydowanie zdrowsza alternatywa dla trzech większych dań w ciągu dnia. Dlaczego? Z kilku powodów.

Mniejsze porcje spożywane często szybciej się trawią.
(3)

Po pierwsze – więcej energii mniej kalorii

Ludzki organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje regularnego dostarczania substancji odżywczych. Kiedy zjadamy w ciągu dnia jedynie śniadanie, obiad i kolację, zapewniamy sobie dopływ dużej ilości energii, z której część nasz organizm odłoży w formie tłuszczu. Niestety nie wykorzysta go przy kolejnym spadku energetycznym, a jedynie zmagazynuje (w postaci fałdek). Spożywając pięć mniejszych posiłków, zasilamy swój organizm w odpowiednich dawkach, co redukuje odkładanie tłuszczu.

Po drugie – lepsze samopoczucie

Dzięki regularnej diecie nie narażamy się na gwałtowne spadki poziomu cukru we krwi. Każdy z pewnością zna to uczucie, kiedy podczas dłuższej przerwy między posiłkami robimy się gwałtownie zmęczeni, słabi i głodni. Tak właśnie się dzieje, gdy obniża się zawartość cukru w naszym organizmie. Aby zapobiec takim przypadkom, należy pilnować stałych pór posiłków. Kiedy odżywiamy się regularnie, spożywając niewielkie ilości pokarmu w określonych odstępach czasowych, poziom cukru jest stabilny, a my czujemy się lepiej.

Po trzecie – lepsza przemiana materii

Zaparcia i wzdęcia to ostatnio coraz częstszy problem każdego, kto ma nieodpowiednią dietę. Dzieje się tak zawsze, gdy zjemy zbyt wiele po dłuższej przerwie od ostatniego posiłku. Nasz organizm jest wówczas nieprzygotowany na otrzymanie tak dużej ilości jedzenia i nie jest w stanie go prawidłowo strawić. Wtedy często mamy wrażenie, jakbyśmy mieli balon w brzuchu i czujemy się ociężali. Aby temu przeciwdziałać powinniśmy spożywać nieduże porcje pokarmu o stałych porach. Posiłki są wówczas na bieżąco trawione, a nasza przemiana materii działa prawidłowo.

Po czwarte – to podstawa zgrabnej sylwetki

Prawie każda dieta jako główne założenie ma spożywanie niewielkich posiłków w stałych odstępach czasowych. Często dlatego początki są dla nas najtrudniejsze, ponieważ ciężko nam się odzwyczaić od dawnego trybu odżywiania. Kiedy jednak już się oswoimy z nowym sposobem żywienia, czujemy się lżejsi i pełni energii. Skuteczność każdej diety kryje się w regularności i unikaniu nadmiaru. To również podstawa zdrowego trybu życia.


 

Oceń artykuł:
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

Polecane artykuły

  • O co chodzi z indeksem glikemicznym

    Indeks glikemiczny to termin kojarzący się wszystkim z odchudzaniem. Jednak, choć wyrażenie to wydaje nam się dość jasne, często mamy problem ze sprecyzowaniem czego dokładnie dotyczy i jaka jest jego rola. Dlatego, aby rozwiać wszelkie wątpliwości, przybliżymy jego znaczenie.

    czytaj

    Indeks glikemiczny jest przydatny w odchudzaniu, jednak pamiętajmy, że nie wszystkie produkty o wysokiej wartości IG są niekorzystne dla naszej figury.
  • 6 wskazówek, jak zadbać o dobry sen

    Wszyscy dbamy o naszą urodę na wiele sposobów. Jesteśmy aktywni fizycznie, staramy się jeść regularnie i pić dużo wody, odżywiamy naszą skórę kremami i balsamami, robimy sobie peelingi i maseczki. Czasem jednak to za mało, żeby pozbyć się sinych worków pod oczami i szarej...

    czytaj

    Dobry sen to sekret pięknego i zdrowego wyglądu, a także naszego dobrego samopoczucia.
  • Dieta kopenhaska (zwana dietą trzynastodniową)

    Dieta polega na spożywaniu przez 13 dni z góry ustalonego menu, nie zamieniając posiłków między sobą. Dietę należy stosować dokładnie 13 dni, nie skracając jej, ani nie przedłużając. Należy pamiętać o tym, aby zjeść trzy posiłki, w tym śniadanie o godzinie 9, obiad między 12 a...

    czytaj

    Dieta kopenhaska jest idealna dla osób pragnących stracić parę kilogramów w krótkim czasie.
  • Wegetarianizm sposobem na zdrowe życie

    Wegetarianizm jest sposobem na życie, a także rodzajem diety, w której świadomie rezygnuje się z produktów pochodzenia zwierzęcego. Pobudki do stosowania takiego stylu życia są natury moralnej, etycznej lub religijnej. Tego typu dieta to sposób odżywiania na całe życie,...

    czytaj

    Podstawą wegetarianizmu są owoce i warzywa.
  • Olej rzepakowy

    Olej rzepakowy wraca do łask. Po boomie na oliwę z oliwek, olej rzepakowy staje się najbardziej popularnym tłuszczem do smażenia, pieczenia i duszenia. Niezbędny w każdej sałatce, podkreśla smak potraw i posiada cenne kwasy omega 3 i omega 6, które korzystnie wpływają na organizm.

    czytaj

    olej rzepakowy
Borowik
Borowik

Gatunek grzyba jadalnego z rodziny borowikowatych.

Truskawka
Truskawka

Mały owoc o sercowatym kształcie, czerwonej barwie i bardzo słodkim smaku.

Chrupki kukurydziane wiosenna cebulka
Chrupki kukurydziane wiosenna cebulka

Rodzaj słonej przekąski produkowanej z grysu kukurydzianego.

Kotlet z kurczaka saute
Kotlet z kurczaka saute

Rodzaj potrawy przygotowywanej z mięsa kurczaka, smażonego bez panierki.

Polecane zakupy



Miłość moją motywacją do odchudzania
Cześć, Mam na imię Justyn...
chyba już z górki
hmmm długo mi zajęło zanim si...
Podejście numer milion pięćset sto dziewięćset
Zaczynam bloga dla siebie,&nb...
WYZWANIE 54 DNI
Witam. Dzisiaj kolejny dzień....
WYZWANIE 55 DNI
Dzień dobry i wieczór ...

Zamów bezpłatną Gazetę slimeo.pl

Wydanie Gazety slimeo.pl obejmuje między innymi: