oceń
Ocena:

2010-07-19

Gotowane kontra smażone

Istnieje wiele potraw, które smakują wyśmienicie, kiedy są usmażone, ale kiedy je ugotujemy nie są już tak smakowite. Warto dowiedzieć się jakie ryzyko i korzyści niesie za sobą jedna i druga forma obróbki termicznej, aby wybrać odpowiedni dla siebie sposób odżywania. 

Gotowanie w wodzie jest niskokaloryczne.
(3)

Smażenie jest procesem obróbki termicznej potrawy polegającym na ogrzaniu jej w środowisku tłuszczu. Istnieją dwie formy smażenia: płytkie oraz zanurzeniowe. Smażenie płytkie polega na tym, że potrawę przewraca się z jednej strony na drugą, aby ciepło dotarło do całej potrawy. Smażenie zanurzeniowe natomiast odbywa się na skutek zanurzenia całej potrawy w oleju. Podczas smażenia zachodzą różnorodne przemiany, które mają wpływ na walory smakowe przygotowywanego posiłku. Negatywnym skutkiem smażenia jest przedostawanie się do potrawy produktów rozkładu tłuszczu, które mogą mieć działanie rakotwórcze. Mogą powodować również miażdżycę. Podczas smażenia powinno się używać świeżego oleju. Przygotowywanie żywności na starym oleju może spowodować przedostawanie się substancji toksycznych do potraw.

Gotowanie odbywa się w środowisku wrzącej wody. W trakcie tego procesu białka ścinają się, skrobia rozkleja, co powoduje, że składniki te stają się przyswajalne przez układ pokarmowy człowieka. Podczas gotowania nie powstają szkodliwe dla zdrowia składniki. Szkodliwe substancje nie przedostają się do potrawy, ponieważ woda zawiera pierwiastki neutralne. Gotowanie w niewielkiej ilości wody, poprzez wrzucenie pokarmów do wrzątku, umożliwia zatrzymanie składników pokarmowych w gotowanym produkcie. 

Odmianą klasycznego gotowania jest gotowanie na parze. Produkty (w przeważającej ilości są to warzywa) umieszczane są w specjalnie przeznaczonym do tego celu garnku. Taki sposób obróbki termicznej pokarmów pozwala na zachowanie maksymalnej ilości składników pokarmowych w gotowanej potrawie. 

Gotowanie jest sposobem o wiele zdrowszym niż smażenie. Podczas smażenia wydostają się związki toksyczne, które mogą wpływać na funkcjonowanie organizmu. Co prawda, potrawy smażone zawierają o wiele więcej walorów smakowych. Gotowanie w wodzie jest pozbawione w ogóle kalorii. Kalorii dostarczają jedynie same gotowane potrawy. W przypadku smażenia na tłuszczu oprócz wartości kalorycznej produktu należy dodać także tłuszcz, który „został” w potrawie na skutek obróbki termicznej. Szkodliwy wpływ tłuszczy na organizm, nie powinien jednak oznaczać całkowitej rezygnacji z oleju. Niewielka ilość tłuszczu dobroczynnie wpływa na zdrowie. Zaleca się używanie oleju jako surowego dodatku do sałatek, gdyż jest on niezbędny do wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D,E,K). Alternatywą do gotowania może być pieczenie w specjalnym rękawie bez użycia tłuszczu czy duszenie bez wstępnego obsmażania potrawy. 

Oceń artykuł:
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

Polecane artykuły

  • Zagrożenia odchudzania

    Z chwilą, gdy podejmujemy się kuracji odchudzającej, najważniejsze dla nas staje się stracenie jak największej ilości kilogramów. Często staramy się wykorzystać wszystkie możliwe środki, aby osiągnąć nasz cel, nie zwracając uwagi na bezpieczeństwo i konsekwencje. Na co więc...

    czytaj

    Zawsze należy odchudzać się racjonalnie.
  • Jajko – naturalny lek?

    Już za chwilę Wielkanoc. Nieodłącznym jej elementem są jajka, w te święta zjadamy ich naprawdę sporo. Co kryje w sobie jajko? Może nie tylko w Wielkanoc powinniśmy je spożywać w większych ilościach?

    czytaj

    jajko - naturalny lek
  • Dieta proteinowa zwana dietą dr Dukana lub dietą protal

    Czym jest dieta proteinowa? Dieta proteinowa jest pomysłem francuskiego lekarza Pierra Dukana, który opracował plan żywieniowy oparty na produktach zawierających białko. W trakcie trwania diety skupiamy się na spożywaniu protein, ograniczając tym samym węglowodany. Produkty...

    czytaj

    Dieta proteinowa opiera się na spożywaniu białka.
  • Platforma wibracyjna, czyli żegnaj cellulicie

    Wśród sprzętów do domowych treningów mamy obecnie ogromny wybór. Orbitreki, rowerki stacjonarne, steppery, twistery, każdy z nas może wybrać coś dla siebie. Jednak jak dopasować je do swoich upodobań, a przede wszystkim do spodziewanych efektów? Możemy...

    czytaj

  • Co jeść na śniadania w upalne dni?

    Zaczęło się – rozkoszne wiosenno-letnie ciepło zamieniło się w upalną gorączkę. Kiedy żar leje się z nieba już od najwcześniejszych godzin, a przed nami cały dzień pracy, naprawdę ciężko wyobrazić sobie jego przetrwanie. Nie dość, że musimy pilnować, by nie przykleić się do fotela i nie...

    czytaj

    W upalne zazwyczaj nie mamy ochoty na pożywny posiłek, ale orzeźwiające śniadanie postawi nas na nogi i pomoże zadbać o sylwetkę.
Ser feta
Ser feta

Produkt mleczny otrzymywany z mieszanki pasteryzowanego mleka owczego z mlekiem kozi.

Łosoś smażony saute
Łosoś smażony saute

Rodzaj potrawy ze smażonego filetu łososia bez dodatku przypraw.

Borowik
Borowik

Gatunek grzyba jadalnego z rodziny borowikowatych.

Piernik z bakaliami
Piernik z bakaliami

Rodzaj ciasta robionego z mąki pszennej, żytniej, karmelizowanego cukru, cynamonu, goździków oraz jajek i mleka.

Polecane zakupy



Program do wystawiania faktur
Zapraszam - http://ksiegowosc...
zaczynammm
BMI
Tak to być nie może!  ...
*zero
Cześć! Nowy rok, czysta k...
Najtańsze waporyzatory
https://vapuj.pl/

Zamów bezpłatną Gazetę slimeo.pl

Wydanie Gazety slimeo.pl obejmuje między innymi: