oceń
Ocena:

2010-06-26

Jak i kiedy się ważyć?

Kiedy chcemy sprawdzić czy nie mamy problemów z nadwagą, idziemy się zważyć. Wydaje się to prostą i szybką czynnością. Jednak wielu z nas zapomina o kilku zasadach dotyczących kontrolowania naszej wagi. Bez uwzględnienia tej wiedzy pomiar będzie nieprawidłowy. O czym zatem powinniśmy pamiętać?

Musimy się ważyć o stałych porach dnia.
(3)

Po pierwsze – ważmy się zawsze o stałej porze

Najczęstszym błędem popełnianym podczas ważenia jest ignorowanie pory, o której to robimy. Waga człowieka w ciągu jednego dnia zmienia się kilkukrotnie. Zależy to od czasu, w jakim spożywamy posiłki, naszej aktywności fizycznej, a także przemiany materii. Różnica w masie może wahać się nawet do kilku kilogramów. Ważąc się o różnych porach, nie jesteśmy w stanie stwierdzić czy zmiany jakie obserwujemy zawdzięczamy obfitemu obiadowi, czy też po prostu nam się przytyło. Aby uniknąć takich wątpliwości, powinniśmy ważyć się o stałych porach, najlepiej rano, po oddaniu moczu.

Po drugie – nie ważmy się kilka razy w ciągu dnia

Kolejnym problemem osób sprawdzających swoją masę nieprawidłowo jest zbyt częste ważenie się. Jak już wcześniej wspomniałam, waga może zmieniać się w zależności od pory dnia. Najlepiej zorientujemy się w naszej sytuacji, ważąc się regularnie co tydzień, zawsze o zbliżonej godzinie. Kobiety dodatkowo powinny pamiętać o tym, że mają tendencję do zatrzymywania wody w organizmie, przez to czasem mogą mieć większą masę.
Nie zapominajmy, że regularność i odpowiednia częstotliwość są podstawą prawidłowego kontrolowania naszej wagi. Jeśli chcemy się upewnić, że nasze waga i wymiary są prawidłowe, możemy także skorzystać z kalkulatorów wagi.

Oceń artykuł:
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

Polecane artykuły

  • Przemiana materii a hormony

    Metabolizm to całokształt reakcji chemicznych i związanych z nimi przemian energii zachodzących w żywych komórkach, stanowiący podstawę wszelkich zjawisk biologicznych. Reakcje chemiczne składające się na metabolizm są zorganizowane w szlaki metaboliczne, w których substraty...

    czytaj

    Przemiana materii a hormony
  • Zielona herbata

    Piękna zielona przejrzysta barwa, łagodny aromat oraz delikatny smak to kwintesencja zielonej herbaty. Filiżanka tego niezwykłego naparu wprawi nas w dobry nastrój, pomoże pozbyć się zbędnych kilogramów i wpłynie korzystnie na nasze samopoczucie. Lista dobroczynnych właściwości...

    czytaj

    Zielona herbata jest idealna dla osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy.
  • Ocet jabłkowy

    Ocet jest wodnym roztworem kwasu octowego, który powstaje w procesie fermentacji octowej alkoholu. Ma charakterystyczny jabłkowy zapach i bursztynowy kolor. Używany jest w gospodarstwach domowych jako przyprawa do potraw, bowiem podkreśla smak sałatek i mięs, a także pobudza apetyt i...

    czytaj

    Ocet jabłkowy
  • L-karnityna, czy jest pomocna w odchudzaniu?

    Karnityna wytwarzana jest w ludzkim organizmie w mózgu, wątrobie i nerkach. Jest połączeniem aminokwasów lizyny i metioniny. Jest to substancja witaminopodobna, ponieważ jest produkowana przez organizm i jednocześnie dostarczana z pożywieniem. Głównym źródłem...

    czytaj

    L-karnityna występuje jako naturalny składnik w rybach i mięsach. Dodatkowo można przyjmować ją w postaci tabletek czy płynów.
  • Spinning - szybki sposób na schudnięcie

    Kiedy idziemy do klubu fitness, mamy szeroki wybór zajęć. Nie mogąc się zdecydować, warto zastanowić się, jaki jest nasz cel. Jeśli chcemy przede wszystkim spalić tkankę tłuszczową, wzmocnić mięśnie oraz poprawić kondycję, a nudzi nas perspektywa aerobiku, możemy wybrać zajęcia ze...

    czytaj

    Spinning to idealna metoda na szybkie schudnięcie i wyrzeźbienie sylwetki.
Papaja
Papaja

Owoc o gruszkowatym kształcie, pomarańczowej lub ciemnożółtej barwie. Jego wnętrze kryje w sobie duże ilości kulistych i jadalnych pestek.

 

Bób
Bób

Roślina strączkowa o nerkowatych jasnozielonych lub jasnożółtych nasionach.

Ser pleśniowy
Ser pleśniowy

Produkt mleczny wytwarzany z mleka i podpuszczki.

kopytka
kopytka

Rodzaj potrawy wyrabianej z mąki, jajek, sera twarogowego lub ziemniaków.

Polecane zakupy



Blog o projektowaniu stron
Zapraszam - https://blogproje...
Miłość moją motywacją do odchudzania
Cześć, Mam na imię Justyn...
chyba już z górki
hmmm długo mi zajęło zanim si...
Podejście numer milion pięćset sto dziewięćset
Zaczynam bloga dla siebie,&nb...
WYZWANIE 54 DNI
Witam. Dzisiaj kolejny dzień....

Zamów bezpłatną Gazetę slimeo.pl

Wydanie Gazety slimeo.pl obejmuje między innymi: