oceń
Ocena:

2014-06-05

Kalafior

Kalafior jest odmianą kapusty warzywnej. Podczas wzrostu kalafior wytwarza tzw. różę czyli zwarte skupienie skróconych, mięsistych pędów kwiatowych. Róże najczęściej są białe, ale mogą być także kremowe, zielone lub fioletowe. Mało kto wie, że kalafior pochodzi z Cypru, gdzie jest nazywany kapustą cypryjską. 

kalafior
(1)

Kalafior jest smacznym i bardzo odżywczym warzywem. Znajdują się w nim witaminy, takie jak: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K. Kalafior to kopalnia składników mineralnych: potasu, magnezu, sodu, żelaza, manganu, wapnia, fosforu, cynku, miedzi, fluor, jod. W swoim składzie zawiera białko, węglowodany, błonnik, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy. Kalafior jest warzywem mało kalorycznym – 100g to tylko 22kcal. Kalafiory posiadają właściwości wzdymające i spożywanie ich w nadmiarze powoduje dyskomfort.

Kalafior posiada wyjątkowe właściwości bakteriobójcze, a ich spożywanie chroni przed wrzodami żołądka i dwunastnicy. Zawarty w kalafiorach sulforafan zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych oraz pomaga zwalczać istniejące już komórki nowotworowe. Kalafior jest lekkostrawny, wzmacnia odporność organizmu, oczyszcza krew. Korzystnie wpływa na pracę wątroby i nerek, usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Kalafior może zwalczać zaparcia, a nawet chronić przed reumatyzmem.

W sklepie należy zwrócić uwagę na wygląd kalafiora. Róża powinna być biała, bez plam i przebarwień. Główka musi być twarda i nieuszkodzona. Liście zielone, bez plam i zażółceń. Świeży kalafior może być przechowywany w lodówce przez kilka dni, a mrożony przez wiele miesięcy.

Kalafior ma szerokie zastosowanie w kuchni, ale najpopularniejszy jest gotowany z dodatkiem masła i bułki tartej. Kalafior podczas gotowania wydziela charakterystyczną woń, to zapach siarki. Aby ją zneutralizować należy gotować warzywo bez przykrycia i do wody można dodać trochę mleka, soku z cytryny. Kalafior można zmiksować i zrobić przepyszną zupę-krem, można go też zapiec w zapiekance.
 

Oceń artykuł:
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

Polecane artykuły

  • Jak pozbyć się apetytu na kaloryczne przekąski

    Wszyscy zmagamy się ze swoimi słabościami, w szczególności z podjadaniem tuczących przysmaków. Dla jednych są to batoniki i cukierki, inni wolą fas foody czy chipsy. Niezależnie od tego czy wolimy słodkie, czy słone – ciężko nam się powstrzymać. Ja dzisiaj zjadłam niemal...

    czytaj

    Pamiętajmy, że ochotę na niezdrowe przekąski możemy przezwyciężyć, stosując proste kroki, jak np. regularne jedzenie.
  • Zdrowe zioła, które idealnie podkreślą smak Twoich potraw

    Zioła stosuje się od wieków, wykorzystujemy przede wszystkim ich lecznicze działanie. Jednak mają one jeszcze więcej właściwości - przede wszystkim smakowe. Stosując je w naszej kuchni, wzmocnimy i urozmaicimy smak każdego przygotowywanego dania, czyniąc je jednocześnie zdrowszym....

    czytaj

    Świeże zioła możemy dodać do potraw zamiast soli - są zdrowsze.
  • Szpinak - zielony skarb natury

    Wielu z nas zapewne kojarzy szpinak z czasów dzieciństwa, kiedy to w przedszkolu byliśmy przymuszani do zjedzenia z talerza czegoś, co swoim wyglądem przypominało zielone błoto. Trauma ta mogła nas na długie lata zniechęcić do jednego z najsmaczniejszych produktów. Tajemnica...

    czytaj

    Szpinak to bardzo zdrowe, niskokaloryczne warzywo.
  • Miód właściwości

    Miód to płynny, bursztynowy lub brązowy wartościowy składnik każdej dobrze ułożonej diety. Skąd jego prozdrowotne właściwości, przecież jest słodki, a pokutuje opinia, że wszystko, co słodkie tuczy i niekorzystnie wpływa na sylwetkę. Jednak nie miód! Miód leczy...

    czytaj

    Właściwości miodu
  • Co jeść, żeby mieć ładną skórę

    Zadbana, gładka i rozświetlona skóra twarzy to podstawa pięknego wyglądu. To dlatego troszczymy się o to, by przed snem zawsze zmyć makijaż, wklepujemy kremy, robimy maseczki i peelingi. Jednak często mimo tych zabiegów efekty okazują się nie tak imponujące, jakbyśmy tego...

    czytaj

    Owoce i warzywa to nie tylko zdrowie, to również piękna sylwetka i zadbana skóra.
Gulasz wołowy
Gulasz wołowy

Potrawa z duszonej wołowiny.

Twister
Twister

Rodzaj potrawy fast food składającej się z tortilli, panierowanego, smażonego kurczaka oraz sałaty i sosu.

Pieczywo chrupkie ryżowe Wasa
Pieczywo chrupkie ryżowe Wasa

Rodzaj pieczywa wypiekanego z mąki pszennej, żytniej lub mieszanek.

Polecane zakupy

Informacje transportowe
Zapraszam http://informacje-t...
Takie tam
http://autoskupik.pl/
Maruda
Pomalu ograniczam slodycze i ...
Ciężko
Ciężko, ciężko sam początek a...
Chcę walczyć ze sobą!
Witajcie  Myślę,że p...

Zamów bezpłatną Gazetę slimeo.pl

Wydanie Gazety slimeo.pl obejmuje między innymi: