oceń
Ocena:

2014-06-05

Kalafior

Kalafior jest odmianą kapusty warzywnej. Podczas wzrostu kalafior wytwarza tzw. różę czyli zwarte skupienie skróconych, mięsistych pędów kwiatowych. Róże najczęściej są białe, ale mogą być także kremowe, zielone lub fioletowe. Mało kto wie, że kalafior pochodzi z Cypru, gdzie jest nazywany kapustą cypryjską. 

kalafior
(1)

Kalafior jest smacznym i bardzo odżywczym warzywem. Znajdują się w nim witaminy, takie jak: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K. Kalafior to kopalnia składników mineralnych: potasu, magnezu, sodu, żelaza, manganu, wapnia, fosforu, cynku, miedzi, fluor, jod. W swoim składzie zawiera białko, węglowodany, błonnik, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy. Kalafior jest warzywem mało kalorycznym – 100g to tylko 22kcal. Kalafiory posiadają właściwości wzdymające i spożywanie ich w nadmiarze powoduje dyskomfort.

Kalafior posiada wyjątkowe właściwości bakteriobójcze, a ich spożywanie chroni przed wrzodami żołądka i dwunastnicy. Zawarty w kalafiorach sulforafan zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych oraz pomaga zwalczać istniejące już komórki nowotworowe. Kalafior jest lekkostrawny, wzmacnia odporność organizmu, oczyszcza krew. Korzystnie wpływa na pracę wątroby i nerek, usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Kalafior może zwalczać zaparcia, a nawet chronić przed reumatyzmem.

W sklepie należy zwrócić uwagę na wygląd kalafiora. Róża powinna być biała, bez plam i przebarwień. Główka musi być twarda i nieuszkodzona. Liście zielone, bez plam i zażółceń. Świeży kalafior może być przechowywany w lodówce przez kilka dni, a mrożony przez wiele miesięcy.

Kalafior ma szerokie zastosowanie w kuchni, ale najpopularniejszy jest gotowany z dodatkiem masła i bułki tartej. Kalafior podczas gotowania wydziela charakterystyczną woń, to zapach siarki. Aby ją zneutralizować należy gotować warzywo bez przykrycia i do wody można dodać trochę mleka, soku z cytryny. Kalafior można zmiksować i zrobić przepyszną zupę-krem, można go też zapiec w zapiekance.
 

Oceń artykuł:
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

Polecane artykuły

  • Jak pozbyć się odstającego brzuszka

    Zdarza się to niemal wszystkim, niezależnie od rozmiaru ubrań czy wieku. Siadamy na krześle w obcisłej bluzce i nagle naszym oczom, a co gorsze oczom rozmówcy, ukazuje się harmonijka i nie mam tu na myśli wgnieceń na ubraniu, a fałdki tłuszczu na naszym brzuchu. To, że skóra w...

    czytaj

    Najlepszym sposobem na odstający brzuszek jest regularne jedzenie, odpowiednie ćwiczenia oraz picie dużej ilości wody.
  • Pij koktajle i chudnij!

    Odchudzanie wszystkim nam kojarzy się głównie z traumą odstawienia słodyczy, jedzeniem posiłków bez smaku i wykańczającymi ćwiczeniami. Jednak wcale nie musimy wcielać w rzeczywistość tych koszmarnych wizji. Możemy dobrać sobie ciekawy trening, właściwą i smaczną dietę, a...

    czytaj

    Owocowe i warzywne koktajle to bogactwo smaku, witamin i minerałów, a w dodatku ogromna pomoc w odchudzaniu.
  • Czosnek właściwości

    Czosnek, kojarzy się przede wszystkim z intensywną wonią, szczególnie w zatłoczonym autobusie czy tramwaju. Trudno go minąć obojętnie, bo jest bardzo dominujący, a sposoby na pozbycie się przykrego zapachu z ust spalają na panewce. Jeśli sprawia on tyle kłopotów, to warto go...

    czytaj

    właściwości zdrowotne czosnku
  • Kwasy omega 3 i omega 6

    Spożywanie większej ilości ryb jest jedną z możliwości poprawy sposobu żywienia. Badania naukowe wskazują na ważne znaczenie zdrowotne pewnych składników odżywczych występujących w rybach. Ryby, zwłaszcza morskie, są głównym i bezpośrednim źródłem korzystnie działających...

    czytaj

    kwasy omega 3 i omega 6
  • Żywienie w niewydolności serca

    Niewydolność serca – stan w którym pojemność minutowa serca i ciśnienie tętnicze nie pokrywają się z zapotrzebowaniem tlenowym tkanek ustrojowych. Zaburzenie to może być powikłaniem niemalże wszystkich chorób serca lub wynikiem nieprawidłowej struktury tego narządu. 

    czytaj

    żywienie w niewydolności serca
mąka pszenna
mąka pszenna

Rodzaj mąki otrzymywanej z ziaren z pszenicy.

Deser mleczny Monte czekoladowy
Deser mleczny Monte czekoladowy

Rodzaj deseru mlecznego z kremem czekoladowo-orzechowym.

Truskawka
Truskawka

Mały owoc o sercowatym kształcie, czerwonej barwie i bardzo słodkim smaku.

Baton Twix
Baton Twix

Dwa cienkie batoniki czekoladowe z kruchym ciastkiem i nadzieniem karmelowym.

Blog o projektowaniu stron
Zapraszam - https://blogproje...
Miłość moją motywacją do odchudzania
Cześć, Mam na imię Justyn...
chyba już z górki
hmmm długo mi zajęło zanim si...
Podejście numer milion pięćset sto dziewięćset
Zaczynam bloga dla siebie,&nb...
WYZWANIE 54 DNI
Witam. Dzisiaj kolejny dzień....

Zamów bezpłatną Gazetę slimeo.pl

Wydanie Gazety slimeo.pl obejmuje między innymi: