oceń
Ocena:

2014-06-23

Kwasy omega 3 i omega 6

Spożywanie większej ilości ryb jest jedną z możliwości poprawy sposobu żywienia. Badania naukowe wskazują na ważne znaczenie zdrowotne pewnych składników odżywczych występujących w rybach. Ryby, zwłaszcza morskie, są głównym i bezpośrednim źródłem korzystnie działających kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Stosunkowo dużą ilość kwasów omega-3 zawiera łosoś, tuńczyk oraz sardynki i skorupiaki. Dlatego naukowcy nie mają wątpliwości - powinniśmy znacznie zwiększyć udział kwasów omega-3 w diecie poprzez częstsze spożywanie owoców morza i ryb.

kwasy omega 3 i omega 6
(1)

Podstawą utrzymania zdrowia jest stosowanie umiarkowanej i urozmaiconej diety. Spożywanie różnorodnych produktów dostarcza wielu składników odżywczych i ogólnie jest korzystniejsze niż dieta jednostronna. Eksperci zgodnie zalecają stosowanie diety z ograniczoną ilością nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Głównym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie jest tłuste mięso oraz pełnotłuste produkty mleczne. Natomiast źródłem kwasów tłuszczowych nienasyconych przede wszystkim są oleje roślinne i ryby. Dieta bogata w jedno- i wielo- nienasycone kwasy tłuszczowe, w przeciwieństwie do diety obfitującej w nasycone kwasy tłuszczowe, obniża stężenie cholesterolu całkowitego w surowicy krwi oraz obniża poziom "złego" cholesterolu, a więc frakcji LDL. Taka dieta jest bardziej korzystna dla zdrowia niż powszechnie stosowany przez Europejczyków sposób żywienia oparty głównie na tłuszczach nasyconych.

Kwasy tłuszczowe omega-6 należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które nie mogą być syntezowane w organizmie, dlatego należy dostarczać je wraz z pożywieniem. Ich brak może doprowadzić do wielu poważnych zaburzeń. Ale również to, co w nadmiarze, szkodzi. Gdy dostarczamy organizmowi zbyt dużych ilości kwasów z rodziny omega-6, może to być niebezpieczne dla naszego zdrowia.

Kwasy te obecne są w oleju słonecznikowym, sojowym, kukurydzianym, arachidowym, z pestek winogron, sezamowym, krokoszowym oraz w innych olejach z nasion, a także w margarynach, mięsie i produktach mlecznych. Są one konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu – stanowią składnik błon komórkowych i są prekursorami wielu substancji, pełnią istotną rolę w procesach odpornościowych i chronią nas przed rozwojem stanów zapalnych.

Nadmiar kwasów omega-6 w diecie może doprowadzić m.in. do zaburzeń pracy serca, układu krążenia, równowagi immunologicznej oraz trawienia, zaostrzenia stanów zapalnych, zwiększonego ryzyka zachorowania na nowotwory, zmian skórnych, problemów natury emocjonalnej czy rozregulowanej gospodarki hormonalnej. Pamiętajmy też, że nadmiar kwasów omega-6 obniża przyswajanie kwasów omega-3.

Natomiast według norm europejskich osoba dorosła powinna spożywać dziennie 6 g kwasów tłuszczowych omega-6 oraz 1,5 g kwasów omega-3, co daje w sumie 7,5 g NNKT dziennie.
 

Oceń artykuł:
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

Polecane artykuły

  • 3 dietetyczne dania, które zrobisz szybko sama

    Ile razy zdarzyło Ci się rezygnować z diety tylko dlatego, że nie miałaś czasu przygotować sobie lekkiego i smacznego posiłku? Jeśli ten problem często się powtarza, nie załamuj się. Jest sposób na to, żebyś mogła szybko zaspokoić głód, wyczarować coś z resztek lodówki i...

    czytaj

    Smaczne i dietetyczne posiłki to wbrew pozorom nie tak trudne wyzwanie, wystarczy, że będziesz mieć w lodówce przygotowanych kilka składników.
  • Szpinak

    Szpinak to warzywo sezonowe, przez jednych uwielbiane, a dla innych to koszmar dzieciństwa, kiedy babcia lub mama na siłę przekonywały, że przecież jest zdrowy i należy go jeść! Na szczęście te czasy minęły, mam taką nadzieję i teraz w sieci można znaleźć garść naprawdę fantastycznych...

    czytaj

    szpinak
  • PMS - kłopotliwa burza hormonów

    Prawie każdą z nas to dopada. Do dwóch tygodni przed miesiączką zaczynamy odczuwać rozdrażnienie, bóle brzucha, opuchliznę całego ciała, nadmierny apetyt, wzdęcia, zaparcia, a nawet smutek i depresję. Dlaczego? Ponieważ padłyśmy ofiarą burzy hormonów, które tuż...

    czytaj

  • Ryby warto jeść

    Na polskich stołach królują raczej rzadko, chyba że jest to Wigilia, postny piątek albo obiad nad morzem, gdzie ceny ryb są horrendalne. Lubujemy się w czerwonych mięsach i drobiu, zapominając o cennych kręgowcach, które powinny być spożywanie minimum 3 razy w tygodniu. Ryby...

    czytaj

    Ryby warto jeść
  • Czas zacząć odżywiać się zdrowo!

    Kiedy? Jak? Po co? Zbędne kilogramy nagromadzone w ciągu życia zaczynają ciążyć coraz bardziej, siedzący tryb życia, zanieczyszczenia środowiska, niewłaściwe nawyki żywieniowe, moda na Fast foody zapoczątkowały epidemię XXI wieku, jaką jest otyłość. My zdecydowanie pragniemy się odciąć od...

    czytaj

    czas zacząc odżywiać się zdrowo
parówka
parówka

Rodzaj wędliny drobno mielonej, składającej się z mięsa, tłuszczu, kości, jelit oraz wody.

Pieczywo chrupkie pełoziarniste sport Wasa
Pieczywo chrupkie pełoziarniste sport Wasa

Rodzaj pieczywa wypiekanego z mąki pszennej, żytniej lub mieszanek.

Chipsy ziemniaczane o smaku cebulki
Chipsy ziemniaczane o smaku cebulki

Rodzaj słonej przekąski wytwarzanej z ziemniaków.

Polecane zakupy

Informacje transportowe
Zapraszam http://informacje-t...
Takie tam
http://autoskupik.pl/
Maruda
Pomalu ograniczam slodycze i ...
Ciężko
Ciężko, ciężko sam początek a...
Chcę walczyć ze sobą!
Witajcie  Myślę,że p...

Zamów bezpłatną Gazetę slimeo.pl

Wydanie Gazety slimeo.pl obejmuje między innymi: