oceń
Ocena:

2014-06-23

Kwasy omega 3 i omega 6

Spożywanie większej ilości ryb jest jedną z możliwości poprawy sposobu żywienia. Badania naukowe wskazują na ważne znaczenie zdrowotne pewnych składników odżywczych występujących w rybach. Ryby, zwłaszcza morskie, są głównym i bezpośrednim źródłem korzystnie działających kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Stosunkowo dużą ilość kwasów omega-3 zawiera łosoś, tuńczyk oraz sardynki i skorupiaki. Dlatego naukowcy nie mają wątpliwości - powinniśmy znacznie zwiększyć udział kwasów omega-3 w diecie poprzez częstsze spożywanie owoców morza i ryb.

kwasy omega 3 i omega 6
(1)

Podstawą utrzymania zdrowia jest stosowanie umiarkowanej i urozmaiconej diety. Spożywanie różnorodnych produktów dostarcza wielu składników odżywczych i ogólnie jest korzystniejsze niż dieta jednostronna. Eksperci zgodnie zalecają stosowanie diety z ograniczoną ilością nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Głównym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie jest tłuste mięso oraz pełnotłuste produkty mleczne. Natomiast źródłem kwasów tłuszczowych nienasyconych przede wszystkim są oleje roślinne i ryby. Dieta bogata w jedno- i wielo- nienasycone kwasy tłuszczowe, w przeciwieństwie do diety obfitującej w nasycone kwasy tłuszczowe, obniża stężenie cholesterolu całkowitego w surowicy krwi oraz obniża poziom "złego" cholesterolu, a więc frakcji LDL. Taka dieta jest bardziej korzystna dla zdrowia niż powszechnie stosowany przez Europejczyków sposób żywienia oparty głównie na tłuszczach nasyconych.

Kwasy tłuszczowe omega-6 należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które nie mogą być syntezowane w organizmie, dlatego należy dostarczać je wraz z pożywieniem. Ich brak może doprowadzić do wielu poważnych zaburzeń. Ale również to, co w nadmiarze, szkodzi. Gdy dostarczamy organizmowi zbyt dużych ilości kwasów z rodziny omega-6, może to być niebezpieczne dla naszego zdrowia.

Kwasy te obecne są w oleju słonecznikowym, sojowym, kukurydzianym, arachidowym, z pestek winogron, sezamowym, krokoszowym oraz w innych olejach z nasion, a także w margarynach, mięsie i produktach mlecznych. Są one konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu – stanowią składnik błon komórkowych i są prekursorami wielu substancji, pełnią istotną rolę w procesach odpornościowych i chronią nas przed rozwojem stanów zapalnych.

Nadmiar kwasów omega-6 w diecie może doprowadzić m.in. do zaburzeń pracy serca, układu krążenia, równowagi immunologicznej oraz trawienia, zaostrzenia stanów zapalnych, zwiększonego ryzyka zachorowania na nowotwory, zmian skórnych, problemów natury emocjonalnej czy rozregulowanej gospodarki hormonalnej. Pamiętajmy też, że nadmiar kwasów omega-6 obniża przyswajanie kwasów omega-3.

Natomiast według norm europejskich osoba dorosła powinna spożywać dziennie 6 g kwasów tłuszczowych omega-6 oraz 1,5 g kwasów omega-3, co daje w sumie 7,5 g NNKT dziennie.
 

Oceń artykuł:
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

Polecane artykuły

  • Ortoreksja - kiedy dieta staje się więzieniem

    Obecna moda na prowadzenie zdrowego trybu życia to jeden z najbardziej pozytywnych trendów. Popularyzacja aktywności fizycznej, prawidłowego odżywiania oraz świadomości co i jak jemy, w dobie wszechobecności fast foodów jest niezwykle przydatna. Jednak nawet tak pożyteczny nurt...

    czytaj

  • Żywienie w dnie moczanowej

    Dna jest chorobą metaboliczną polegającą na odkładaniu się kwasu moczowego we krwi. Kwas moczowy powstaje w organizmie w procesie metabolizmu puryn – substancji wchodzących w skład pożywienia. Przyczyną dny jest nadmierne odkładanie kwasu moczowego wskutek zwiększonego rozpadu jąder...

    czytaj

    dna moczanowa
  • Słodycze a dieta

    Do słodkiego smaku jesteśmy przyzwyczajeni od noworodka. Jest to pierwszy poznany przez nas smak – mleko matki ma glukozę, mieszanki mlekozastępcze też są słodkie. Słodycze kuszą w każdym sklepie, dzieci chętnie je spożywają, a i dorośli nie odmawiają. Nie są zdrowe – to mantra,...

    czytaj

    słodycze a dieta
  • Zioła i przyprawy

    Zioła – jednorodne i dwuletnie rośliny zielne - drzewa krzewy i byliny (bot.), posiadające znaczenie lecznicze, uznane przez farmacje jak i stosowane w medycynie ludowej (pot.). Przyprawy - składnik dodawany do potraw, zwykle w znikomych ilościach, dla polepszenia ich walorów...

    czytaj

    zioła i przyprawy
  • Otyłość wśród dzieci

    Obecnie wydatek energii podczas pracy zawodowej i w życiu codziennym stał się bardzo mały. Sytuacja ta spowodowana jest rozwojem motoryzacji i techniki (mechanizacja, automatyzacja).

    czytaj

    otyłość wśród dzieci
kiełbasa pasztetowa
kiełbasa pasztetowa

Rodzaj wędliny z mięsa czerwonego.

Pieczywo chrupkie original Wasa
Pieczywo chrupkie original Wasa

Rodzaj pieczywa wypiekanego z mąki pszennej, żytniej lub mieszanek.

Ciastko francuskie z jabłkiem
Ciastko francuskie z jabłkiem

Rodzaj słodkiego pieczywa przygotowywanego z ciasta francuskiego składającego się z tłuszczu oraz farszu z ugotowanych jabłek.

Czosnek
Czosnek

Bulwiaste warzywo składające się z kilku małych ząbków o charakterystycznym aromacie i ostrym, wyrazistym smaku.

Blog o projektowaniu stron
Zapraszam - https://blogproje...
Miłość moją motywacją do odchudzania
Cześć, Mam na imię Justyn...
chyba już z górki
hmmm długo mi zajęło zanim si...
Podejście numer milion pięćset sto dziewięćset
Zaczynam bloga dla siebie,&nb...
WYZWANIE 54 DNI
Witam. Dzisiaj kolejny dzień....

Zamów bezpłatną Gazetę slimeo.pl

Wydanie Gazety slimeo.pl obejmuje między innymi: