oceń
Ocena:

2014-03-24

Miód właściwości

Miód to płynny, bursztynowy lub brązowy wartościowy składnik każdej dobrze ułożonej diety. Skąd jego prozdrowotne właściwości, przecież jest słodki, a pokutuje opinia, że wszystko, co słodkie tuczy i niekorzystnie wpływa na sylwetkę. Jednak nie miód! Miód leczy przeziębienia, jest niezastąpiony w kuchni jako dodatek do ciast i świątecznych pierników, wzmacnia organizm, a także leczy rany i spierzchnięte usta.

Właściwości miodu
(1)

O miodzie najwięcej wiedzą nasze babcie. Kiedy zbliża się infekcja jest niezastąpiony w domowej apteczce i leczy lepiej niż niejeden syrop na kaszel. Jest naturalny, słodki – polubią go nawet dzieci. Jest bogaty w antyoksydanty, bioflawonoidy oraz witaminę C. Miód jest bezpieczny dla zdrowia, nie daje skutków ubocznych i nawet osoby na diecie mogą go stosować. Na rynku polskim dostępnych jest kilka rodzajów miodów.

Miód wielokwiatowy
Pozyskiwany jest z kwitnących latem kwiatów, takich jak lipa czy akacja. Ma żółty kolor i jest bardzo słodki. Wykorzystuje się go przy leczeniu takich dolegliwości jak: anemia, zapalenie gardła czy przeziębienie. Miód wielkokwiatowy pomaga leczyć również choroby serca. Miód wielokwiatowy dodaje energii.

Miód lipowy
Ma jasnożółtą barwę i ostry smak z wyraźnym posmakiem lipy. Ten miód leczy przeziębienia i grypę. Ponadto ma działanie antybiotyczne, przeciwgorączkowe i przeciwkaszlowe. Łagodzi stres.

Miód rzepakowy
Miód jest słodki, ale z gorzkawą nutą. Miód rzepakowy ma właściwości odtruwające organizm i jest łagodny dla wątroby. Lecznicze właściwości miodu są wykorzystywane przy schorzeniach serca i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Ponadto przyspiesza gojenie się ran i chroni przed zakażeniem.

Miód spadziowy
Prawdziwy król wśród miodów. Powstaje ze spadzi czyli lepiej substancji występującej na krzewach i drzewach, takich jak: świerki, jodły, sosny, modrzewie, lipy, brzozy czy wierzby. Posiada korzenny smak. Jest używany do produkcji syropów wykrztuśnych. Ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Miód spadziowy wykazuje największe działanie antybakteryjne wśród miodów.

Na sklepowych półkach należy uważnie czytać etykiety na słoiczkach miodu. Wiele z nich posiada taki napis” mieszanka miodów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej i spoza UE”. Może to oznaczać, że kupowany miód został sprowadzony z Chin, cena jego jest niższa, ale jakość pozostawia wiele do życzenia. Najlepiej jest zaopatrywać się w miód z pasieki. Wtedy wiemy, co jemy.
 

Oceń artykuł:
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

Polecane artykuły

  • Odchudzanie – jestem na tak!

    Wiosna już na dobre zagościła na dworze, w ogrodach, domach i naszych sercach. Za oknami widać coraz więcej osób biegających, w sklepach pojawiają się nowalijki, jeszcze chwila, a będziemy się zajadać truskawkami. Lato zbliża się nieubłagalnie, garderoba zmienia się na lekką, a nasze...

    czytaj

    Odchudzanie - jestem na tak!
  • Maliny

    Pojawiają się już na targach i osiedlowych warzywniakach, ale na te na krzaczkach w domowych ogródkach trzeba jeszcze poczekać. U mnie zazwyczaj pierwsze zbiory są w połowie lipca. Teraz krzaki rosną jak szalone i pojawiają się zawiązki owoców. Już nie mogę się doczekać pysznego...

    czytaj

    maliny
  • Rooibos - radość życia w jednej filiżance

    Rooibos to odmiana herbaty pochodząca z Afryki. Jej charakterystyczny czerwony krzew, którego najlepszym środowiskiem są piaszczyste gleby nie wymaga stosowania nawozu. Dlatego też ta herbata jest całkowicie naturalna. Filiżanka tego napoju zaopatrzy nasz organizm w niezbędne składniki...

    czytaj

    Herbata rooibos jest dobra na biegunki, zaparcia, migreny oraz napięcia nerwowe.
  • Antyoksydanty w sporcie

    WOLNE RODNIKI to atomy albo cząsteczki z niesparowanym elektronem, które tworzą się o organizmie człowieka przez cały czas na skutek normalnego metabolizmu i produkcji energii. Niektóre pomagają zwalczać zarazki, zabijać bakterie i goić skaleczenia. Problem pojawia się gdy...

    czytaj

    Antyoksydanty w sporcie
  • Słodkie pyszności, które nie zrujnują naszej diety

    Kiedy jesteśmy na diecie, szybko przychodzi moment kryzysu, w którym jesteśmy gotowi porzucić wszystkie postanowienia dla tabliczki czekolady. Ciężko nam się myśleć o czymkolwiek innym, a marzenia o słodkościach w każdej postaci spędzają nam sen z powiek. Jak poradzić sobie w tych...

    czytaj

    Owoce zastępują wysokokaloryczne słodycze.
łosoś świeży
łosoś świeży

Ryba z rodziny łososiowatych.

Awokado
Awokado

Owoc, zwany również gruszką awokado, jest jednonasienną jagodą kształtu gruszkowatego, o zielonej skórze Zawiera tłusty, kremowozielonkawy miąższ.

Dynia
Dynia

Duże okrągłe warzywo o pomarańczowym miąższu.

boczek wieprzowy
boczek wieprzowy

Część mięsa wieprzowego pochodząca z szynki, polędwicy lub łopatki.

Takie tam
http://autoskupik.pl/
Maruda
Pomalu ograniczam slodycze i ...
Ciężko
Ciężko, ciężko sam początek a...
Chcę walczyć ze sobą!
Witajcie  Myślę,że p...
Zaczynam
Troche zwlekalam ale czas sie...

Zamów bezpłatną Gazetę slimeo.pl

Wydanie Gazety slimeo.pl obejmuje między innymi: