oceń
Ocena:

2010-07-21

Moc czarnej herbaty

Kiedy mówimy, że mamy ochotę napić się herbaty, zazwyczaj mamy na myśli czarną herbatę. Jest ona jednym z najpopularniejszych napojów nie tylko w Polsce, ale również na całym świecie. Jej wyrazisty mocny smak oraz pobudzające właściwości sprawiają, że często stosujemy ją, gdy zabraknie nam energii. Zaparzona odpowiednio, idealnie nadaje się także na wieczorny relaks na kanapie z filiżanką w dłoni. Czego jeszcze nie wiemy o tym wyjątkowym trunku?

Mało kto wie, że wypijana przez nas czarna herbata to tak naprawdę zielona herbata.
(3)

Bogactwo smaku i tradycji

Niewielu wie, że czarna herbata to tak naprawdę herbata zielona. Zgodnie z głoszoną legendą, odkryto ją, gdy podczas transportu zielonej herbaty do Anglii, liście uległy zamoczeniu i zaczęły fermentować. Swoją barwę, intensywny aromat oraz wyrazisty smak czarna herbata zawdzięcza bowiem długiemu procesowi fermentacji. Listki najpierw są poddawane procesowi więdnięcia, następnie skręcenia i fermentacji, na końcu zaś się je suszy. Istnieje kilka rodzajów tego ciemnego napoju, odróżniamy je pod względem postaci, w jakiej ją kupujemy. Możemy dostać liściastą - otrzymywaną z drobnych listków (Pekoe, Orange Pekoe, Flowery Orange Pekoe, Souchong), łamaną (Broken Pekoe, Broken Orange Pekoe) lub pylistą, czyli tę, którą znajdziemy w herbatach ekspresowych. Oczywiście ta ostatnia jest najgorszej jakości, więc jeśli chcemy napić się dobrej czarnej herbaty, idźmy do herbaciarni.

Moc dobroczynnego działania

W zależności od tego jak zaparzymy naszą herbatę, możemy z niej wydobyć dwa rodzaje działania. Parzona krótko, czyli około 3 minut, zadziała jak kawa, natomiast wydłużając proces do około 5 minut, otrzymamy napar uspakajający. Jej dodatkowymi właściwościami jest wspomaganie procesów trawiennych. Dzięki działaniu bakteriobójczemu, idealnie sprawdza się przy leczeniu biegunek oraz zatruć pokarmowych. Czarna herbata poprawia również krążenie krwi, korzystnie wpływa na wątrobę, nerki, śledzionę i nadnercza. Zapobiega także powstawaniu próchnicy. Udowodniono naukowo, że jej picie zmniejsza ryzyko zawału serca u mężczyzn.

Sposób parzenia

Czarną herbatę zaparzamy, zalewając susz wrzącą wodą. Jak już wcześniej wspominałam, w zależności od czasu parzenia, otrzymamy odmienne właściwości. Ważne jednak, by nie przekroczyć pięciu minut, ponieważ straci ona cenne wartości i stanie się gorzka. Nie powinniśmy również spożywać zbyt dużych ilości tego napoju, ponieważ w większych dawkach może nam zaszkodzić.
 

Oceń artykuł:
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    nika

    w zasadzie czarną herbatę powinno się parzyć 4-8 minut; co do innych zaleceń, np. temperatury wody, to ja osobiście posługuję się informacjami, które Irving drukuje na pudełkach swoich herbat, bo różne rodzaje herbat potrzebują innej temp wody i innego czasu zaparzania

    11-10-2010 16:38:14

Polecane artykuły

  • Dieta obniżająca poziom cholesterolu

    Cholesterol jest słowem o zabarwieniu negatywnym i kojarzy się przede wszystkim z chorobą serca i układu krążenia. Każdy człowiek ma określony poziom cholesterolu, który jest szkodliwy wówczas, kiedy przekracza normę 200mg/dl. 

    czytaj

    Lepiej dwa razy się zastanów, zanim sięgniesz po kolejny, tłusty kąsek.
  • Uwaga! Najwięksi wrogowie Twojej figury - napoje!

    Myślisz, że prowadzisz zdrowy tryb życia. Jesz regularnie o stałych porach, nie przesadzasz z kaloriami, unikasz fast-foodów i mocnego alkoholu wieczorami. Jednak zawsze czyhają na nas różne pułapki. Niektóre tak sprytnie się maskują, że nawet nie przypuszczasz, że mogą...

    czytaj

    Myślisz, że prowadzisz zdrowy tryb życia. Jesz regularnie o stałych porach, nie przesadzasz z kaloriami, unikasz fast-foodów i mocnego alkoholu wieczorami. Jednak zawsze czyhają na nas różne pułapki. Niektóre tak sprytnie się maskują, że nawet nie przypuszczasz, że mogą Ci zaszkodzić. Oto lista Twoich największych wrogów, których idealny kamuflaż nie raz zrujnował czyjąś dietę. Miejcie się na baczności!
  • Smoothie - Twój sposób na orzeźwienie i świetną sylwetkę

    Kiedy robi się ciepło i letnie upały zbliżają się dużymi krokami, zmniejsza się nam apetyt i zwiększa pragnienie. Po co wtedy sięgamy? Oczywiście po coś chłodnego i z bąbelkami. Marzy nam się oszroniona chłodem butelka coli, po której leniwie spływają kropelki wody. Niestety...

    czytaj

    Kolorowe smoothies to nie tylko orzeźwienie i urozmaicenie dnia, ale również pyszne źródło witamin i minerałów.
  • Antyoksydanty w jedzeniu

    Antyoksydanty = przeciwutleniacze są to związki chemiczne wykazujące zdolność neutralizowania wolnych rodników. Są substancjami przedłużającymi trwałość środków spożywczych chroniąc je przed rozkładem spowodowanym utlenianiem.

    czytaj

    antyoksydanty w jedzeniu
  • Czy trzeba pić jedynie wodę?

    Źródło życia i młodości – tak często określamy główny składnik naszego organizmu, czyli wodę. Nie bez powodu. Woda jest nam niezbędna do prawidłowego funkcjonowania, nawet bardziej niż pokarm. Oczyszcza ciało z wszelkich toksyn, wspomaga przemianę materii i nawadnia...

    czytaj

    Woda - źródło życia i młodości.
Seler
Seler

Warzywo o jadalnym, okrągłym korzeniu kremowej barwy oraz zielonych łodygach.

Pieczywo tostowe Graham
Pieczywo tostowe Graham

Rodzaj pieczywa przeznaczonego głównie do podpiekania w tosterze.

Kapusta kiszona
Kapusta kiszona

Rodzaj potrawy przygotowywany z poszatkowanej kapusty, którą po zasoleniu poddaje się fermentacji.

kasza kuskus
kasza kuskus

Produkt spożywczy łączący w sobie właściwości kaszy i makaronu.

Polecane zakupy

Informacje transportowe
Zapraszam http://informacje-t...
Takie tam
http://autoskupik.pl/
Maruda
Pomalu ograniczam slodycze i ...
Ciężko
Ciężko, ciężko sam początek a...
Chcę walczyć ze sobą!
Witajcie  Myślę,że p...

Zamów bezpłatną Gazetę slimeo.pl

Wydanie Gazety slimeo.pl obejmuje między innymi: