oceń
Ocena:

2010-07-21

Moc czarnej herbaty

Kiedy mówimy, że mamy ochotę napić się herbaty, zazwyczaj mamy na myśli czarną herbatę. Jest ona jednym z najpopularniejszych napojów nie tylko w Polsce, ale również na całym świecie. Jej wyrazisty mocny smak oraz pobudzające właściwości sprawiają, że często stosujemy ją, gdy zabraknie nam energii. Zaparzona odpowiednio, idealnie nadaje się także na wieczorny relaks na kanapie z filiżanką w dłoni. Czego jeszcze nie wiemy o tym wyjątkowym trunku?

Mało kto wie, że wypijana przez nas czarna herbata to tak naprawdę zielona herbata.
(3)

Bogactwo smaku i tradycji

Niewielu wie, że czarna herbata to tak naprawdę herbata zielona. Zgodnie z głoszoną legendą, odkryto ją, gdy podczas transportu zielonej herbaty do Anglii, liście uległy zamoczeniu i zaczęły fermentować. Swoją barwę, intensywny aromat oraz wyrazisty smak czarna herbata zawdzięcza bowiem długiemu procesowi fermentacji. Listki najpierw są poddawane procesowi więdnięcia, następnie skręcenia i fermentacji, na końcu zaś się je suszy. Istnieje kilka rodzajów tego ciemnego napoju, odróżniamy je pod względem postaci, w jakiej ją kupujemy. Możemy dostać liściastą - otrzymywaną z drobnych listków (Pekoe, Orange Pekoe, Flowery Orange Pekoe, Souchong), łamaną (Broken Pekoe, Broken Orange Pekoe) lub pylistą, czyli tę, którą znajdziemy w herbatach ekspresowych. Oczywiście ta ostatnia jest najgorszej jakości, więc jeśli chcemy napić się dobrej czarnej herbaty, idźmy do herbaciarni.

Moc dobroczynnego działania

W zależności od tego jak zaparzymy naszą herbatę, możemy z niej wydobyć dwa rodzaje działania. Parzona krótko, czyli około 3 minut, zadziała jak kawa, natomiast wydłużając proces do około 5 minut, otrzymamy napar uspakajający. Jej dodatkowymi właściwościami jest wspomaganie procesów trawiennych. Dzięki działaniu bakteriobójczemu, idealnie sprawdza się przy leczeniu biegunek oraz zatruć pokarmowych. Czarna herbata poprawia również krążenie krwi, korzystnie wpływa na wątrobę, nerki, śledzionę i nadnercza. Zapobiega także powstawaniu próchnicy. Udowodniono naukowo, że jej picie zmniejsza ryzyko zawału serca u mężczyzn.

Sposób parzenia

Czarną herbatę zaparzamy, zalewając susz wrzącą wodą. Jak już wcześniej wspominałam, w zależności od czasu parzenia, otrzymamy odmienne właściwości. Ważne jednak, by nie przekroczyć pięciu minut, ponieważ straci ona cenne wartości i stanie się gorzka. Nie powinniśmy również spożywać zbyt dużych ilości tego napoju, ponieważ w większych dawkach może nam zaszkodzić.
 

Oceń artykuł:
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    nika

    w zasadzie czarną herbatę powinno się parzyć 4-8 minut; co do innych zaleceń, np. temperatury wody, to ja osobiście posługuję się informacjami, które Irving drukuje na pudełkach swoich herbat, bo różne rodzaje herbat potrzebują innej temp wody i innego czasu zaparzania

    11-10-2010 16:38:14

Polecane artykuły

  • 5 sposobów - jak uzyskać i utrzymać złocistą opaleniznę

    To, co najbardziej kochamy w lecie, to oczywiście chwile spędzone w słonecznych promieniach. Pięknie opalona, brązowa skóra dodaje nam uroku i pewności siebie, a także wysmukla naszą sylwetkę. Możemy wówczas pokazać więcej ciała, ubierając ulubione letnie sukienki i...

    czytaj

    Pamiętajmy, że piękna opalenizna to efekt odpowiedniej pielęgnacji, ale również rozważnego opalania. Opalając się regularnie, ale krótko, chronimy skórę i zapewniamy jej atrakcyjny wygląd na dłużej.
  • Jak pozbyć się apetytu na kaloryczne przekąski

    Wszyscy zmagamy się ze swoimi słabościami, w szczególności z podjadaniem tuczących przysmaków. Dla jednych są to batoniki i cukierki, inni wolą fas foody czy chipsy. Niezależnie od tego czy wolimy słodkie, czy słone – ciężko nam się powstrzymać. Ja dzisiaj zjadłam niemal...

    czytaj

    Pamiętajmy, że ochotę na niezdrowe przekąski możemy przezwyciężyć, stosując proste kroki, jak np. regularne jedzenie.
  • Dieta na poprawienie libido

    Choć to krępujący temat, problem spadającego libido dotyczy wielu kobiet. Zaczyna się niewinnie. Odczuwamy zmęczenie, więc tłumaczymy partnerowi, że nie mamy siły na bliższe kontakty. Jednak z czasem jest coraz gorzej i zaczynamy traktować seks jak nieprzyjemny obowiązek. Jak podnieść...

    czytaj

    Odpowiednio przygotowany i przyprawiony posiłek to idealny sposób na zachowanie pięknej sylwetki i obudzenie w sobie zmysłowości.
  • Kiwi właściwości

    Niewielki owoc, mieszczący się w dłoni, ale bardzo wartościowy! Nie pyszni się na straganie tak jak soczysta pomarańcza czy ognistoczerwony pomidor, kiwi raczej skromne, brązowe, nierzucające się w oczy posiada wiele witamin i mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania...

    czytaj

    kiwi
  • Co jeść na śniadania w upalne dni?

    Zaczęło się – rozkoszne wiosenno-letnie ciepło zamieniło się w upalną gorączkę. Kiedy żar leje się z nieba już od najwcześniejszych godzin, a przed nami cały dzień pracy, naprawdę ciężko wyobrazić sobie jego przetrwanie. Nie dość, że musimy pilnować, by nie przykleić się do fotela i nie...

    czytaj

    W upalne zazwyczaj nie mamy ochoty na pożywny posiłek, ale orzeźwiające śniadanie postawi nas na nogi i pomoże zadbać o sylwetkę.
karp smażony
karp smażony

Smażona ryba z rodziny karpiowatych.

Kukurydza konserwowa
Kukurydza konserwowa

Ziarna kukurydzy w zalewie z wody z dodatkiem soli i cukru.

Gruszka
Gruszka

Owoc o owalnym kształcie, bardzo słodkim miąższu i grubszej skórce zielonej lub żółtej barwy.

Blog o projektowaniu stron
Zapraszam - https://blogproje...
Miłość moją motywacją do odchudzania
Cześć, Mam na imię Justyn...
chyba już z górki
hmmm długo mi zajęło zanim si...
Podejście numer milion pięćset sto dziewięćset
Zaczynam bloga dla siebie,&nb...
WYZWANIE 54 DNI
Witam. Dzisiaj kolejny dzień....

Zamów bezpłatną Gazetę slimeo.pl

Wydanie Gazety slimeo.pl obejmuje między innymi: