oceń
Ocena:

2010-07-01

Mrożonki - czy to dobry wybór?

Latem i wczesną jesienią, kiedy owoców i warzyw jest pod dostatkiem, nie musimy się martwić czy nie zabraknie nam składników na zupę lub kompot. Jednak wraz z nadejściem chłodnych zimowych dni oraz wczesnej wiosny, świeżych jarzyn jest coraz mniej. Wówczas najlepszą alternatywą są mrożonki. Czy są one zdrowe i zapewnią nam tyle samo wartości odżywczych i smakowych?

Produkty zamrożone nie tracą swoich walorów smakowych.
(3)

Mrożenie lepsze niż konserwanty

Obecnie mamy wiele rodzajów mrożonek do wyboru. Możemy bez obaw z nich korzystać i to przez cały rok. Technika zamrażania pozwala na zachowanie nie tylko świeżości, ale również wszystkich walorów smakowych. Kupując mrożone jarzyny mamy gwarancję, że znajdziemy w nich najwyższej jakości składniki. Do mrożonek wybierane są najładniejsze warzywa i owoce, ponieważ muszą one się dobrze prezentować, również po rozmrożeniu. Blanszowanie, któremu zostają poddane tuż przed schłodzeniem, to proces krótkiego podgrzewania do temperatury prawie 100 stopni. Dzięki niemu jarzyny zachowają prawie wszystkie wartości odżywcze. Przygotowane w ten sposób, zawierają więcej witamin niż jakiekolwiek inne utrwalane produkty jak marynaty czy dżemy. Cukier, sól, ocet oraz inne środki konserwujące zawarte w przetwarzanych artykułach nie tylko powodują zmianę smaku i redukują ilość witamin, ale również są bardziej kaloryczne.

Przygotuj odpowiednio i jedz na zdrowie

Przygotowując dania z użyciem mrożonek, musimy zwrócić uwagę, w jaki sposób je przyrządzać. Rozmrażać powinniśmy dopiero przed spożyciem. Owoce, które chcemy dodać do deseru, najlepiej rozmrażajmy w lodówce. Temperatura pokojowa czy ciepła woda mogą spowodować utratę witamin oraz walorów smakowych. Warzywa lub mięso, jeszcze zamrożone, wrzucajmy do zupy lub na patelnię. Unikniemy wówczas ryzyka, że zrobi się z nich podejrzanie wyglądająca papka.
Powinniśmy pamiętać również o tym, by podczas zakupów sprawdzić jakość naszej mrożonki. Jarzyny w opakowaniu nie powinny być zbite w jeden kawałek, oznacza to bowiem, że mogły być już wcześniej rozmrożone. Zamrożenie i ponowne rozmrożenie spowodują całkowitą utratę wartości odżywczych. Istnieje także ryzyko, że mogą się tam rozwinąć bakterie.
Wybierając produkty mrożone, powinniśmy sprawdzić również ich skład. Te, które zawierają dodatkowo sosy czy przyprawy są bardziej kaloryczne. Lepiej w domu przygotować zestaw ziół i dressing - będzie równie smaczne, za to znacznie zdrowsze. Smacznego!

Oceń artykuł:
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

Polecane artykuły

  • Kuchnia hiszpańska

    Wyrazista, ostra, kolorowa, obfitująca w świeże warzywa i mięso, urzekająca przyprawami. Jednym słowem – SMACZNA. Hiszpanie korzystają z bogactw naturalnych, których posiadają dużo, o każdej prze roku. Ich zimy nie są tak mroźne jak nasze, a lata upalne i trwające długo. Bazują...

    czytaj

    kuchnia hiszpańska
  • Stres a dieta

    Stres jest nieodłącznym elementem naszej egzystencji. Wyróżniamy dwa rodzaje stresu, eustres- pozytywny, właściwy, który zagrzewa nas do działania oraz dystres, stres szkodliwy, który niekorzystnie odbija się na naszym funkcjonowaniu. Osoby prowadzące stresujący tryb...

    czytaj

    Zjedzenie słodkiego batonika czy czekolady nie rozwiąże problemów. Czasami zwykła rozmowa lub dłuższy odpoczynek wystarczy, aby uporać się z problemami.
  • Zioła

    Mieć pod ręką garść świeżych, pachnących, zielonych ziół to prawdziwa rozkosz. Zioła stanowią istotny dodatek wielu potraw, nadają im smak i charakter. Dlatego też watro pokusić się o kilka podstawowych roślin, które można wyhodować na parapecie lub na balkonie. Zioła w...

    czytaj

    Zioła
  • Początki odchudzania

    Zaczynam od dziś! Albo nie, od jutra, a dziś jeszcze zjem pizzę, batoniki, frytki, popiję napojem gazowanym, przegryzę chipsami i paluszkami. Takie to prawdziwe. Dla wielu osób odchudzanie to katorga, droga przez ciernie, niemożliwa do przejścia. Czują się jak Syzyf, który toczy...

    czytaj

    Początki odchudzania
  • Chrom a odchudzanie

    Chrom jest pierwiastkiem chemicznym należącym do grupy składników mineralnych, czyli związków, które zapewniają prawidłowy rozwój, reprodukcję oraz zdrowie przez cały okres trwania życia człowieka. Składniki mineralne stanowią około 4% masy ciała. Przyjmuje się je...

    czytaj

    Chrom a odchudzanie
halibut pieczony
halibut pieczony

Pieczona ryba z rodziny flądrowatych.

pstrąg wędzony
pstrąg wędzony

Wędzona ryba słodkowodna z rodziny łososiowatych.

Budyń czekoladowy, proszek
Budyń czekoladowy, proszek

Rodzaj deseru mlecznego otrzymywanego z mleka oraz skrobi lub żelatyny.
 

Polecane zakupy

Dalej
Już powoli tracę cierpliwość....
Super
Jestem chyba na fali, idzie m...
chyba już z górki
hmmm długo mi zajęło zanim si...
Podejście numer milion pięćset sto dziewięćset
Zaczynam bloga dla siebie,&nb...
WYZWANIE 54 DNI
Witam. Dzisiaj kolejny dzień....

Zamów bezpłatną Gazetę slimeo.pl

Wydanie Gazety slimeo.pl obejmuje między innymi: