oceń
Ocena:

2010-07-01

Mrożonki - czy to dobry wybór?

Latem i wczesną jesienią, kiedy owoców i warzyw jest pod dostatkiem, nie musimy się martwić czy nie zabraknie nam składników na zupę lub kompot. Jednak wraz z nadejściem chłodnych zimowych dni oraz wczesnej wiosny, świeżych jarzyn jest coraz mniej. Wówczas najlepszą alternatywą są mrożonki. Czy są one zdrowe i zapewnią nam tyle samo wartości odżywczych i smakowych?

Produkty zamrożone nie tracą swoich walorów smakowych.
(3)

Mrożenie lepsze niż konserwanty

Obecnie mamy wiele rodzajów mrożonek do wyboru. Możemy bez obaw z nich korzystać i to przez cały rok. Technika zamrażania pozwala na zachowanie nie tylko świeżości, ale również wszystkich walorów smakowych. Kupując mrożone jarzyny mamy gwarancję, że znajdziemy w nich najwyższej jakości składniki. Do mrożonek wybierane są najładniejsze warzywa i owoce, ponieważ muszą one się dobrze prezentować, również po rozmrożeniu. Blanszowanie, któremu zostają poddane tuż przed schłodzeniem, to proces krótkiego podgrzewania do temperatury prawie 100 stopni. Dzięki niemu jarzyny zachowają prawie wszystkie wartości odżywcze. Przygotowane w ten sposób, zawierają więcej witamin niż jakiekolwiek inne utrwalane produkty jak marynaty czy dżemy. Cukier, sól, ocet oraz inne środki konserwujące zawarte w przetwarzanych artykułach nie tylko powodują zmianę smaku i redukują ilość witamin, ale również są bardziej kaloryczne.

Przygotuj odpowiednio i jedz na zdrowie

Przygotowując dania z użyciem mrożonek, musimy zwrócić uwagę, w jaki sposób je przyrządzać. Rozmrażać powinniśmy dopiero przed spożyciem. Owoce, które chcemy dodać do deseru, najlepiej rozmrażajmy w lodówce. Temperatura pokojowa czy ciepła woda mogą spowodować utratę witamin oraz walorów smakowych. Warzywa lub mięso, jeszcze zamrożone, wrzucajmy do zupy lub na patelnię. Unikniemy wówczas ryzyka, że zrobi się z nich podejrzanie wyglądająca papka.
Powinniśmy pamiętać również o tym, by podczas zakupów sprawdzić jakość naszej mrożonki. Jarzyny w opakowaniu nie powinny być zbite w jeden kawałek, oznacza to bowiem, że mogły być już wcześniej rozmrożone. Zamrożenie i ponowne rozmrożenie spowodują całkowitą utratę wartości odżywczych. Istnieje także ryzyko, że mogą się tam rozwinąć bakterie.
Wybierając produkty mrożone, powinniśmy sprawdzić również ich skład. Te, które zawierają dodatkowo sosy czy przyprawy są bardziej kaloryczne. Lepiej w domu przygotować zestaw ziół i dressing - będzie równie smaczne, za to znacznie zdrowsze. Smacznego!

Oceń artykuł:
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

Polecane artykuły

  • Zdrowe odżywianie według dzieci

    Każdy z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak ważne jest zdrowe odżywianie. Jednak mimo takiej wiedzy, wciąż popełniamy błędy w tym zakresie, również w kwestii żywienia najmłodszych. Tymczasem odpowiedni rozwój dziecka zależy w dużej mierze od spożywania wartościowych...

    czytaj

  • Popularne diety odchudzające

    Jeśli przyszedł taki moment, kiedy stanęliśmy przed lustrem i stwierdziliśmy, że niestety nie wyglądamy najlepiej z powodu nadmiaru kilogramów, to znaczy, że czas przejść na dietę. Jednak istnieje tak wiele rodzajów kuracji odchudzających, że ciężko się na którąś...

    czytaj

    Istnieje wiele diet odchudzających, z których każda z nas znajdzie coś dla siebie.
  • Wzdęcia, zaparcia - jak sobie z nimi radzić?

    Każdy z nas z pewnością zna to uczucie rozpierania w brzuchu, jakby w naszych wnętrznościach znajdował się balon. To właśnie wzdęcie. Zazwyczaj dzieje się tak, kiedy zjemy niezdrowe, tłuste jedzenie lub opijemy się napojów gazowanych. Jednak nie tylko wtedy dokucza nam ta dolegliwość....

    czytaj

    Wzdęcia są nieprzyjemnym skutkiem dobrego jedzenia.
  • Dieta w ciąży

    Sposób odżywania się kobiety w ciąży ma wpływ na stan zdrowia dziecka, na które z utęsknieniem czeka. Dieta w ciąży powinna być rozsądna i przemyślana. Niektóre kobiety w trakcie ciąży pozwalają sobie na spożywanie ogromnej ilości jedzenia, co skutkuje znacznym przyrostem...

    czytaj

    Dieta przyszłej mamy powinna być bogata w witaminy i kwas foliowy niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania maluszka.
  • Przyprawy, które mają cudowny wpływ na metabolizm

    Do standardowych dań i napojów przygotowywanych w domu często dodajemy różnorodne przyprawy, które poprawiają przemianę materii, przyspieszają metabolizm, oczyszczają jelita, rozgrzewają i polepszają nastrój. 

    czytaj

    przyprawy odchudzające
Malina
Malina

Owoc składający się z wielu czerwonych, ciemnopurpurowych lub żółtych lekko owłosionych małych pestek. Jego smak jest bardzo słodki.

olej kujawski
olej kujawski

Produkt spożywczy otrzymywany z rafinowanego oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia.

Ozór wieprzowy
Ozór wieprzowy

Część mięsa wieprzowego.

bagietka
bagietka

Rodzaj długiego i cienkiego pieczywa inaczej zwany również bułką paryską.

Polecane zakupy



Blog o projektowaniu stron
Zapraszam - https://blogproje...
Miłość moją motywacją do odchudzania
Cześć, Mam na imię Justyn...
chyba już z górki
hmmm długo mi zajęło zanim si...
Podejście numer milion pięćset sto dziewięćset
Zaczynam bloga dla siebie,&nb...
WYZWANIE 54 DNI
Witam. Dzisiaj kolejny dzień....

Zamów bezpłatną Gazetę slimeo.pl

Wydanie Gazety slimeo.pl obejmuje między innymi: