oceń
Ocena:

2010-07-01

Mrożonki - czy to dobry wybór?

Latem i wczesną jesienią, kiedy owoców i warzyw jest pod dostatkiem, nie musimy się martwić czy nie zabraknie nam składników na zupę lub kompot. Jednak wraz z nadejściem chłodnych zimowych dni oraz wczesnej wiosny, świeżych jarzyn jest coraz mniej. Wówczas najlepszą alternatywą są mrożonki. Czy są one zdrowe i zapewnią nam tyle samo wartości odżywczych i smakowych?

Produkty zamrożone nie tracą swoich walorów smakowych.
(3)

Mrożenie lepsze niż konserwanty

Obecnie mamy wiele rodzajów mrożonek do wyboru. Możemy bez obaw z nich korzystać i to przez cały rok. Technika zamrażania pozwala na zachowanie nie tylko świeżości, ale również wszystkich walorów smakowych. Kupując mrożone jarzyny mamy gwarancję, że znajdziemy w nich najwyższej jakości składniki. Do mrożonek wybierane są najładniejsze warzywa i owoce, ponieważ muszą one się dobrze prezentować, również po rozmrożeniu. Blanszowanie, któremu zostają poddane tuż przed schłodzeniem, to proces krótkiego podgrzewania do temperatury prawie 100 stopni. Dzięki niemu jarzyny zachowają prawie wszystkie wartości odżywcze. Przygotowane w ten sposób, zawierają więcej witamin niż jakiekolwiek inne utrwalane produkty jak marynaty czy dżemy. Cukier, sól, ocet oraz inne środki konserwujące zawarte w przetwarzanych artykułach nie tylko powodują zmianę smaku i redukują ilość witamin, ale również są bardziej kaloryczne.

Przygotuj odpowiednio i jedz na zdrowie

Przygotowując dania z użyciem mrożonek, musimy zwrócić uwagę, w jaki sposób je przyrządzać. Rozmrażać powinniśmy dopiero przed spożyciem. Owoce, które chcemy dodać do deseru, najlepiej rozmrażajmy w lodówce. Temperatura pokojowa czy ciepła woda mogą spowodować utratę witamin oraz walorów smakowych. Warzywa lub mięso, jeszcze zamrożone, wrzucajmy do zupy lub na patelnię. Unikniemy wówczas ryzyka, że zrobi się z nich podejrzanie wyglądająca papka.
Powinniśmy pamiętać również o tym, by podczas zakupów sprawdzić jakość naszej mrożonki. Jarzyny w opakowaniu nie powinny być zbite w jeden kawałek, oznacza to bowiem, że mogły być już wcześniej rozmrożone. Zamrożenie i ponowne rozmrożenie spowodują całkowitą utratę wartości odżywczych. Istnieje także ryzyko, że mogą się tam rozwinąć bakterie.
Wybierając produkty mrożone, powinniśmy sprawdzić również ich skład. Te, które zawierają dodatkowo sosy czy przyprawy są bardziej kaloryczne. Lepiej w domu przygotować zestaw ziół i dressing - będzie równie smaczne, za to znacznie zdrowsze. Smacznego!

Oceń artykuł:
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

Polecane artykuły

  • Nasz teatr złudzeń

    Niedzielny obiad w gronie najbliższych. Stół pięknie nakryty śnieżnobiałym obrusem, na środku żółte słoneczniki, po bokach pachnące pomarańczami świece...Jednak to nie to stanowi sedno sprawy, tylko półmiski z mięsami, sosjerki z zawiesistymi sosami, frytki, ziemniaczki,...

    czytaj

    nasz teatr złudzeń
  • Zespół nadwrażliwości jelita grubego

    Zespół nadwrażliwości jelita grubego występuje bardzo często. Nie udaje się zidentyfikować choroby powodującej występujące objawy. Przyczyna tej choroby nie jest dokładnie poznana, ale zazwyczaj zaburzenia pochodzą ze sfery psychicznej pacjenta: depresje, stres, niepowodzenia życiowe,...

    czytaj

    zespół nadwrażliwości jelita grubego
  • Ocet jabłkowy - Twój przyjaciel w odchudzaniu

    Kiedy zaczynamy się odchudzać, często szukamy środków wspomagających i stosujemy różnego rodzaju suplementy. Tymczasem możemy wykorzystać sprawdzone, domowe sposoby, które nie będą kosztować majątku. Ocet jabłkowy znamy z przepisów kulinarnych. Stosujemy go do dań...

    czytaj

    Dwie łyżeczki octu jabłkowego rozpuszczone w szklance wody i wypijane 2-3 razy dziennie doskonale wspomagają odchudzanie.
  • Chcesz schudnąć - wykreśl diety cud ze swojego jadłospisu!

    Decydując się na odchudzanie, pragniemy, aby był to szybki i bezbolesny proces. Sięgamy wówczas po różnego rodzaju poradniki lub metody testowane przez naszych znajomych. Jednak bardzo często są to sposoby , które grożą nam albo efektem jo-jo, albo nadwyrężeniem...

    czytaj

  • Figura typu jabłko - jak o nią zadbać?

    Masz zgrabne, długie nogi i wąskie biodra, ale twoja talia jest słabo zarysowana, a plecy nie należą do najdrobniejszych? To oznacza, że masz figurę typu jabłko. Choć zazdrościsz gruszkom i klepsydrom pięknego wcięcia w talli, twoja sylwetka może zaoferować Ci znacznie więcej. Jak wydobyć z...

    czytaj

    Właścicielki figury typu jabłko mogą zachować właściwe proporcje, jeśli będą przestrzegać diety oraz regularnie ćwiczyć.
karp świezy
karp świezy

Ryba słodkowodna z rodziny karpiowatych.

Deser ryżowy waniliowy
Deser ryżowy waniliowy

Rodzaj deseru mleczno-ryżowego z dodatkiem sosu waniliowego.

Bigos
Bigos

Tradycyjna potrawa polskiej kuchni przygotowywana z kapusty oraz mięsa.

sardynki
sardynki

Wędzona ryba z rodziny śledziowatych.

No i świetnie.
Myślałam,że już gorzej nie bę...
Rozczarowanie?
Dzisiaj  dzień ważenia.N...
Idzie świetnie.
Nie wpisywałam wczoraj w apke...
Dalej w dół.
Waga ciągle w dół. Moż...
Koniec trzeciego tygodnia
Dzisiaj cały dzień w rozjazda...

Zamów bezpłatną Gazetę slimeo.pl

Wydanie Gazety slimeo.pl obejmuje między innymi: