oceń
Ocena:

2010-07-01

Mrożonki - czy to dobry wybór?

Latem i wczesną jesienią, kiedy owoców i warzyw jest pod dostatkiem, nie musimy się martwić czy nie zabraknie nam składników na zupę lub kompot. Jednak wraz z nadejściem chłodnych zimowych dni oraz wczesnej wiosny, świeżych jarzyn jest coraz mniej. Wówczas najlepszą alternatywą są mrożonki. Czy są one zdrowe i zapewnią nam tyle samo wartości odżywczych i smakowych?

Produkty zamrożone nie tracą swoich walorów smakowych.
(3)

Mrożenie lepsze niż konserwanty

Obecnie mamy wiele rodzajów mrożonek do wyboru. Możemy bez obaw z nich korzystać i to przez cały rok. Technika zamrażania pozwala na zachowanie nie tylko świeżości, ale również wszystkich walorów smakowych. Kupując mrożone jarzyny mamy gwarancję, że znajdziemy w nich najwyższej jakości składniki. Do mrożonek wybierane są najładniejsze warzywa i owoce, ponieważ muszą one się dobrze prezentować, również po rozmrożeniu. Blanszowanie, któremu zostają poddane tuż przed schłodzeniem, to proces krótkiego podgrzewania do temperatury prawie 100 stopni. Dzięki niemu jarzyny zachowają prawie wszystkie wartości odżywcze. Przygotowane w ten sposób, zawierają więcej witamin niż jakiekolwiek inne utrwalane produkty jak marynaty czy dżemy. Cukier, sól, ocet oraz inne środki konserwujące zawarte w przetwarzanych artykułach nie tylko powodują zmianę smaku i redukują ilość witamin, ale również są bardziej kaloryczne.

Przygotuj odpowiednio i jedz na zdrowie

Przygotowując dania z użyciem mrożonek, musimy zwrócić uwagę, w jaki sposób je przyrządzać. Rozmrażać powinniśmy dopiero przed spożyciem. Owoce, które chcemy dodać do deseru, najlepiej rozmrażajmy w lodówce. Temperatura pokojowa czy ciepła woda mogą spowodować utratę witamin oraz walorów smakowych. Warzywa lub mięso, jeszcze zamrożone, wrzucajmy do zupy lub na patelnię. Unikniemy wówczas ryzyka, że zrobi się z nich podejrzanie wyglądająca papka.
Powinniśmy pamiętać również o tym, by podczas zakupów sprawdzić jakość naszej mrożonki. Jarzyny w opakowaniu nie powinny być zbite w jeden kawałek, oznacza to bowiem, że mogły być już wcześniej rozmrożone. Zamrożenie i ponowne rozmrożenie spowodują całkowitą utratę wartości odżywczych. Istnieje także ryzyko, że mogą się tam rozwinąć bakterie.
Wybierając produkty mrożone, powinniśmy sprawdzić również ich skład. Te, które zawierają dodatkowo sosy czy przyprawy są bardziej kaloryczne. Lepiej w domu przygotować zestaw ziół i dressing - będzie równie smaczne, za to znacznie zdrowsze. Smacznego!

Oceń artykuł:
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

Polecane artykuły

  • Pij koktajle i chudnij!

    Odchudzanie wszystkim nam kojarzy się głównie z traumą odstawienia słodyczy, jedzeniem posiłków bez smaku i wykańczającymi ćwiczeniami. Jednak wcale nie musimy wcielać w rzeczywistość tych koszmarnych wizji. Możemy dobrać sobie ciekawy trening, właściwą i smaczną dietę, a...

    czytaj

    Owocowe i warzywne koktajle to bogactwo smaku, witamin i minerałów, a w dodatku ogromna pomoc w odchudzaniu.
  • Ocet jabłkowy

    Ocet jest wodnym roztworem kwasu octowego, który powstaje w procesie fermentacji octowej alkoholu. Ma charakterystyczny jabłkowy zapach i bursztynowy kolor. Używany jest w gospodarstwach domowych jako przyprawa do potraw, bowiem podkreśla smak sałatek i mięs, a także pobudza apetyt i...

    czytaj

    Ocet jabłkowy
  • Diety „w proszku” – czy pomogą Ci schudnąć?

    Każdy, kto marzy o szczupłej sylwetce, chciałby osiągnąć efekty w jak najszybszy sposób. Dieta oraz ćwiczenia często męczą nas na tyle, że rezygnujemy, zanim przyjdą rezultaty. Zaczynamy więc szukać innych sposobów. Przeglądając kolorową prasę, oglądając reklamy w telewizji,...

    czytaj

    Oprócz diety w proszku, należy regularnie ćwiczyć, by uzyskać wymarzone efekty.
  • Jak ujędrnić i wzmocnić ciało bez siłowni

    Ciągle walczysz z nadprogramowym tłuszczykiem i próbujesz zdobyć szczupłą sylwetkę? Nie masz czasu na siłownię? Nie martw się, niedługo bez problemu wśliźniesz się w ulubioną, letnią sukienkę czy kostium kąpielowy. Jak? Dzięki odpowiedniemu zestawowi ćwiczeń, który pomoże Ci w...

    czytaj

    Jeśli będziemy ćwiczyć regularnie, wykonując proste ćwiczenia, bez problemu będziemy mogły odsłonić więcej na plaży.
  • Jak zahamować apetyt na słodycze?

    Która z nas nie lubi słodyczy, smacznej czekolady czy ptysia z dużą ilością bitej śmietany. Już na samą myśl cieknie ślinka i chciałybyśmy zjeść wszystkie słodkie pyszności, jakie są dostępne w sklepach. Powinnyśmy jednak mieć świadomość, że słodycze zawierają puste kalorie, nie ma w...

    czytaj

    Słodycze to puste kalorie, może zamiast ciasteczka skusisz się na smaczny owoc?
Musztardy
Musztardy

Rodzaj przyprawy otrzymywanej z ziaren gorczycy.

Serek homogenizowany naturalny

Produkt mleczny wytwarzany z twarogu.

Pieczywo chrupkie pełnoziarniste 3 zboża Wasa
Pieczywo chrupkie pełnoziarniste 3 zboża Wasa

Rodzaj pieczywa wypiekanego z mąki pszennej, żytniej lub mieszanek.

smalec
smalec

Tłuszcz zwierzęcy wytwarzany najczęściej ze słoniny wieprzowej.

Polecane zakupy



Miłość moją motywacją do odchudzania
Cześć, Mam na imię Justyn...
chyba już z górki
hmmm długo mi zajęło zanim si...
Podejście numer milion pięćset sto dziewięćset
Zaczynam bloga dla siebie,&nb...
WYZWANIE 54 DNI
Witam. Dzisiaj kolejny dzień....
WYZWANIE 55 DNI
Dzień dobry i wieczór ...

Zamów bezpłatną Gazetę slimeo.pl

Wydanie Gazety slimeo.pl obejmuje między innymi: