oceń
Ocena:

2010-07-01

Mrożonki - czy to dobry wybór?

Latem i wczesną jesienią, kiedy owoców i warzyw jest pod dostatkiem, nie musimy się martwić czy nie zabraknie nam składników na zupę lub kompot. Jednak wraz z nadejściem chłodnych zimowych dni oraz wczesnej wiosny, świeżych jarzyn jest coraz mniej. Wówczas najlepszą alternatywą są mrożonki. Czy są one zdrowe i zapewnią nam tyle samo wartości odżywczych i smakowych?

Produkty zamrożone nie tracą swoich walorów smakowych.
(3)

Mrożenie lepsze niż konserwanty

Obecnie mamy wiele rodzajów mrożonek do wyboru. Możemy bez obaw z nich korzystać i to przez cały rok. Technika zamrażania pozwala na zachowanie nie tylko świeżości, ale również wszystkich walorów smakowych. Kupując mrożone jarzyny mamy gwarancję, że znajdziemy w nich najwyższej jakości składniki. Do mrożonek wybierane są najładniejsze warzywa i owoce, ponieważ muszą one się dobrze prezentować, również po rozmrożeniu. Blanszowanie, któremu zostają poddane tuż przed schłodzeniem, to proces krótkiego podgrzewania do temperatury prawie 100 stopni. Dzięki niemu jarzyny zachowają prawie wszystkie wartości odżywcze. Przygotowane w ten sposób, zawierają więcej witamin niż jakiekolwiek inne utrwalane produkty jak marynaty czy dżemy. Cukier, sól, ocet oraz inne środki konserwujące zawarte w przetwarzanych artykułach nie tylko powodują zmianę smaku i redukują ilość witamin, ale również są bardziej kaloryczne.

Przygotuj odpowiednio i jedz na zdrowie

Przygotowując dania z użyciem mrożonek, musimy zwrócić uwagę, w jaki sposób je przyrządzać. Rozmrażać powinniśmy dopiero przed spożyciem. Owoce, które chcemy dodać do deseru, najlepiej rozmrażajmy w lodówce. Temperatura pokojowa czy ciepła woda mogą spowodować utratę witamin oraz walorów smakowych. Warzywa lub mięso, jeszcze zamrożone, wrzucajmy do zupy lub na patelnię. Unikniemy wówczas ryzyka, że zrobi się z nich podejrzanie wyglądająca papka.
Powinniśmy pamiętać również o tym, by podczas zakupów sprawdzić jakość naszej mrożonki. Jarzyny w opakowaniu nie powinny być zbite w jeden kawałek, oznacza to bowiem, że mogły być już wcześniej rozmrożone. Zamrożenie i ponowne rozmrożenie spowodują całkowitą utratę wartości odżywczych. Istnieje także ryzyko, że mogą się tam rozwinąć bakterie.
Wybierając produkty mrożone, powinniśmy sprawdzić również ich skład. Te, które zawierają dodatkowo sosy czy przyprawy są bardziej kaloryczne. Lepiej w domu przygotować zestaw ziół i dressing - będzie równie smaczne, za to znacznie zdrowsze. Smacznego!

Oceń artykuł:
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

Polecane artykuły

  • Masło czy margaryna - co jest zdrowsze?

    Do niedawna jedynym kryterium wyboru czym posmarować sobie kanapkę były smak i konsystencja. Jedni woleli rozkoszować się pełnią śmietankowego smaku, choć trzeba było poczekać, by twarda kostka masła trochę rozmiękła. Inni, bardziej niecierpliwi, sięgali po margarynę. Obecnie, gdy zagrożenie...

    czytaj

    Smażenie na maśle powoduje wydzielanie szkodliwych substancji.
  • Wzdęcia, zaparcia - jak sobie z nimi radzić?

    Każdy z nas z pewnością zna to uczucie rozpierania w brzuchu, jakby w naszych wnętrznościach znajdował się balon. To właśnie wzdęcie. Zazwyczaj dzieje się tak, kiedy zjemy niezdrowe, tłuste jedzenie lub opijemy się napojów gazowanych. Jednak nie tylko wtedy dokucza nam ta dolegliwość....

    czytaj

    Wzdęcia są nieprzyjemnym skutkiem dobrego jedzenia.
  • Fasolka szparagowa

    Na dobre zagościła na straganach i w naszych ogrodach. Jest żółta albo zielona. Zarówno jedna jak i druga posiada mnóstwo witamin, składników odżywczych i białka. Przyrządzanie jej jest banalnie proste, a smak niezrównany. W najprostszej wersji wystarczy ją...

    czytaj

    fasola szparagowa
  • Dobre nawyki żywieniowe

    Nawyki żywieniowe wynosimy z dzieciństwa. Od najmłodszych lat powinny nam zostać wpojone dobre przyzwyczajenia dotyczące zdrowego odżywania. Małemu dziecku najłatwiej jest zaszczepić pewne reguły i zasady, które będzie z konsekwencją stosował w dorosłym życiu. 

    czytaj

    Zdrowe nawyki żywieniowe wynosimy z domu rodzinnego.
  • Witamina B12 w odchudzaniu

    Mało kto jest w pełni zadowolony ze swojej sylwetki, dlatego ciągle szukamy sposobu, który pomoże nam okiełznać nasz apetyt i uzyskać wymarzoną figurę. Ostatnio coraz częściej mówi się o tym, że witamina B12 przyspiesza utratę kilogramów. Firmy farmaceutyczne oferują...

    czytaj

    Mleko źródłem witaminy B12
sok multiwitamina
sok multiwitamina

Sok otrzymywany z mieszanki owoców, czasem również z dodatkiem marchwi.

olej lniany
olej lniany

Produkt spożywczy otrzymywany poprzez tłoczenie na zimno brązowych ziaren lnu.

Cukinia
Cukinia

Podłużne warzywo przypominające większy ogórek o ciemnozielonej skórce i jasnozielonym miąższu.

pstrąg świeży
pstrąg świeży

Ryba słodkowodna z rodziny łososiowatych.

Informacje transportowe
Zapraszam http://informacje-t...
Takie tam
http://autoskupik.pl/
Maruda
Pomalu ograniczam slodycze i ...
Ciężko
Ciężko, ciężko sam początek a...
Chcę walczyć ze sobą!
Witajcie  Myślę,że p...

Zamów bezpłatną Gazetę slimeo.pl

Wydanie Gazety slimeo.pl obejmuje między innymi: