oceń
Ocena:

2014-06-22

Odżywianie – układ pokarmowy

Ciało człowieka budują przede wszystkim białka, tłuszcze, węglowodany, kwasy nukleinowe oraz sole mineralne. Związki te powstają w procesach przemiany materii, którym podlegają wchłaniane w przewodzie pokarmowym produkty trawienia pokarmu. Pokarm dostarcza niezbędnej do życia energii, składników budulcowych i regulacyjnych. Pobieranie, trawienie i wchłanianie pokarmu to główne czynności układu pokarmowego. 

odżywanie-układ pokarmowy
(1)

Przewód pokarmowy jest podzielony na odcinki:
 Jamę ustną
 Gardło
 Przełyk
 Żołądek
 Jelito cienkie
 Jelito grube
 Do układu pokarmowego należą narządy dodatkowe: zęby, język i gruczoły zewnątrzwydzielnicze: ślinianki, wątroba i trzustka

Czynności układu pokarmowego mają charakter etapowy. Wyróżnia się następujące fazy czynności układu pokarmowego:
 Pobieranie pokarmu
 Obróbka mechaniczna, nazywana trawieniem mechanicznym (rozdrabnianie pokarmu, ułatwiające przesuwanie się kęsów pokarmu wzdłuż traktu pokarmowego i działanie enzymów)
 Trawienie (procesy chemiczne, dzięki którym cząsteczki złożone są rozbijane przez enzymy na prostsze)
 Wchłanianie (przechodzenie związków organicznych i nieorganicznych przez nabłonek do płynu tkankowego)
 Defekacja (usuwanie z ustroju produktów zbędnych i szkodliwych)
 Wszystkim wymienionym procesom towarzyszy wydzielanie wody, kwasów, enzymów, hormonów i soli mineralnych przez nabłonek przewodu pokarmowego i narządy gruczołowe

Język jest siedzibą narządu smaku, jest fałdem mięśniowym i stanowi narząd pomocniczy żucia: kształtuje kęsy, miesza je za śliną i kieruje do gardła ułatwiając przełykanie.
Brodawki obecne na języku pełnią funkcję zmysłową – kubki smakowe zawierają komórki receptorowe odbierające czucie smaku.

W jamie ustnej występują liczne gruczoły ślinowe, z których największe są ślinianki: przyuszna, podjęzykowa, podżuchwowa. W ślinie znajduje się głównie woda, a także białka, sole mineralne i amylaza ślinowa (ptialina), powodująca wstępny rozkład skrobi. Ślina zmiękcza i zwilża pokarm, pokrywa kęsy śluzem zmniejszającym tarcie podczas przechodzenia przez gardło i przełyk, wstępnie trawi skrobię, rozpuszcza suche składniki pokarmu, by mogły pobudzić kubki smakowe oraz współdziała w utrzymywaniu odpowiedniej ilości wody w ustroju.

Gardło stanowi część układu pokarmowego i oddechowego. Jamę gardła dzieli się na część górną – nosową (zaliczaną do układu oddechowego), część środkową – ustną i dolną – krtaniową. W części ustnej drogi pokarmowa i oddechowa krzyżują się, w konsekwencji powietrze może trafić do przełyku i żołądka, a cząstki pokarmu do krtani i tchawicy.
Przełyk jest najwęższą częścią układu pokarmowego. Jego długość wynosi od 25-30cm. Zakończony jest pierścieniem mięśniowym zwanym zwieraczem, który zapobiega cofaniu się treści pokarmowej żołądka.

 W żołądku zachodzi wstępne trawienie białka
 Pełni funkcję zbiornika i mieszalnika pokarmu
 Wydziela kwas solny, unieszkodliwiający wiele bakterii oraz produkuje enzymy trawienne
 Ruchy żołądka i działanie enzymów sprawiają, że pokarm przekształca się w płynną miazgę
 Sok żołądkowy wydzielany jest fazowo
 Wyróżnia się trzy etapy wydzielania soku żołądkowego
 1 faza – psychiczna sok wydzielany jest odruchowo pod wpływem takich bodźców jak: wygląd, zapach i smak pokarmów
 2 faza – żołądkowa, gdy pokarm dostanie się do żołądka następuje chemiczna stymulacja wydzielania soku
 3 faza – jelitowa, gdy porcja pokarmu zwłaszcza zawierającego duże ilości tłuszczu, przesunie się do dwunastnicy – wydzielania soku jest hamowane
 Wydzielanie soku żołądkowego pobudzają także emocje, jak rozdrażnienie i gniew, a hamują smutek i lęk

Jelito cienkie stanowi najdłuższą część przewodu pokarmowego. Zachodzi w nim trawienie i wchłanianie pokarmu. Długość jelita wynosi 5-6m. Wyróżnia się trzy odcinki jelita cienkiego: dwunastnicę, jelito czcze i kręte. Na powierzchni jelita występują kosmki jelitowe, które zwiększają powierzchnię trawienia i wchłaniania pokarmu. Są to wyrostki o długości około 0,5-1,5mm i pokrywają powierzchnię całego jelita. Ich liczba wynosi kilka milionów. Elementem najbardziej zwiększającym powierzchnię chłonną jelita są mikrokosmki. Wewnątrz kosmka znajdują się naczynia krwionośne włosowate i centralnie położone naczynie limfatyczne. W błonie śluzowej na całej długości jelita cienkiego występują liczne gruczoły jelitowe, których ujścia mają postać okrągłych otworków leżących między kosmkami jelitowymi. Wydzielają one sok jelitowy trawiący pokarm.

Do dwunastnicy uchodzi sok trzustkowy i żółć. To początkowy odcinek jelita cienkiego o długości ok.25cm. Rozpoczyna się w miejscu połączenia z odźwiernikiem żołądka. W środkowej części dwunastnicy uchodzą przewody wyprowadzające dwóch największych gruczołów trawiennych – wątroby i trzustki.

Z jelita czczego i krętego pokarm jest przesuwany do jelita grubego. Jelito czcze i kręte są przytwierdzone do tylnej ściany jamy brzusznej za pośrednictwem krezki – fałdu otrzewnej. Jelito cienkie układa się w pętle , które wypełniają większą część jamy brzusznej. Pętle te ulegają przesunięciom, więc ich położenie jest zmienne.

Jelito grube to ostatni odcinek przewodu pokarmowego. Długość wynosi 130-150cm. Możemy w nim wyróżnić okrężnicę wstępującą, zstępującą i esowatą oraz odbytnicę. Odbytnica stanowi końcowy odcinek jelita grubego. Jej długość wynosi 15-20cm. W jelicie grubym następuje wchłanianie wody i formowanie kału. Treść pokarmowa pozbawiona wchłoniętych uprzednio składników ulega w jelicie grubym zagęszczeniu (wchłaniana jest woda) oraz fermentacji i gniciu przy udziale bakterii. W odbytnicy powstaje kał. W skład kału wchodzą resztki pokarmu, wydzieliny ściany jelita (śluz, soki trawienne, złuszczone komórki nabłonka) oraz bakterie, które stanowią 1/3 zawartości kału.
 

Oceń artykuł:
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.
Czosnek
Czosnek

Bulwiaste warzywo składające się z kilku małych ząbków o charakterystycznym aromacie i ostrym, wyrazistym smaku.

Suszone morele
Suszone morele

Suszone owoce moreli.

Brukselka
Brukselka

Warzywo z rodziny kapustowatych o małym kulistym kształcie, zielonożółtej barwie i specyficznym smaku.

szprot w oleju
szprot w oleju

Filety rybne w oleju.

zaczynammm
BMI
Tak to być nie może!  ...
*zero
Cześć! Nowy rok, czysta k...
Najtańsze waporyzatory
https://vapuj.pl/
Informacje transportowe
Zapraszam http://informacje-t...

Zamów bezpłatną Gazetę slimeo.pl

Wydanie Gazety slimeo.pl obejmuje między innymi: