oceń
Ocena:

2014-04-02

Probiotyki i prebiotyki

Nazwy słyszymy często, przy każdej antybiotykoterapii są zalecane. Ale czy wiemy, co tak właściwie kryje się pod tymi nazwami? Czy jesteśmy świadomi tego, co kupujemy i jak owe substancje wpływają na nasz organizm?

probiotyki i prebiotyki
(1)

Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które po spożyciu wywierają korzystny wpływ na organizm gospodarza poprzez poprawę równowagi flory jelitowej. Właściwości probiotyczne wykazuje kilkanaście szczepów bakterii kwasu mlekowego, a wśród nich Lactobacillus, Bifidobacterium. Specyficzną cechą bakterii probiotycznych jest dostanie się do jelita grubego w stanie żywym, osiedlenie się w nim i namnażanie, a przez to działanie pozytywne na przewód pokarmowy i stan zdrowia całego organizmu.


W przewodzie pokarmowym człowieka znajduje się ogromna ilość mikrobiota, określana jako flora jelitowa. Równowaga może być zaburzona przez antybiotykoterapię, radioterapię, zakażenia wirusowe, długotrwały stres czy nieodpowiednią dietę. Zaburzony ekosystem mikroflory jelitowej może doprowadzić do różnych objawów, jak: wzdęcia, biegunka, stany zapalne jelit. Spożywanie napojów mlecznych z udziałem bakterii probiotycznych pomaga utrzymać naturalną równowagę lub przywrócić zakłóconą.
Probiotyki uniemożliwiają osiedlanie się w jelicie bakterii chorobotwórczych. Szacuje się, że w Europie prawie połowa zakładów mleczarskich produkuje swoje wyroby z użyciem bakterii mlekowych – Lactobacillus, Bifidobacterium.


Probiotyki powinny stanowić element zrównoważonej diety. Warto więc spożywać produkty mleczne fermentowane.


Można stosować probiotyk z apteki, a można ze sklepu spożywczego, wybór zależy od Was!


Naturalne probiotyki znajdują się w:
- kefirze
- jogurcie
- maślance
- kapuście kiszonej
- ogórkach kiszonych

Prebiotyki to składniki pożywienia oporne na trawienie przez enzymy w przewodzie pokarmowym. Są to głównie niestrawne węglowodany o małej liczbie cząsteczek – pochodne fruktozy (inulina). Inulina stymuluje rozwój probiotycznej flory jelitowej, zapobiega zaparciom, zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi, zwiększa wchłanianie wapnia, zmniejszając przy tym ryzyko osteoporozy.

Opracowano na podstawie „Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka” H. Ciborowska, A. Rudnicka.
 

Oceń artykuł:
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

Polecane artykuły

  • Odchudzanie to proces długofalowych zmian

    Nie jestem zwolenniczką stwierdzenia „jestem na diecie”. Wolę mówić prowadzę zdrowy tryb życia. Ale co to jest zdrowy tryb życia i jaki on ma wpływ na nasz organizm. 

    czytaj

    zdrowe odżywianie
  • Jak ograniczyć jedzenie kalorycznych przysmaków?

    Stało się – postanowiliśmy – od dzisiaj jem mniej i zdrowiej. Na lodówce zawieszamy zdjęcia apetycznych niskokalorycznych potraw oraz perfekcyjnych ciał, na których podobieństwo mamy zamiar ukształtować nasze. Pierwszego dnia jesteśmy twardzi, wymijamy slalomem...

    czytaj

    Nasz początkowo ogromny apetyt warto zaspakajać zdrowymi przekąskami, zwłaszcza warzywami i owocami. Będziemy szczupli, a nasza cera i skóra piękna i rozświetlona.
  • Zdrowe odżywianie według dzieci

    Każdy z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak ważne jest zdrowe odżywianie. Jednak mimo takiej wiedzy, wciąż popełniamy błędy w tym zakresie, również w kwestii żywienia najmłodszych. Tymczasem odpowiedni rozwój dziecka zależy w dużej mierze od spożywania wartościowych...

    czytaj

  • Olej rzepakowy

    Olej rzepakowy wraca do łask. Po boomie na oliwę z oliwek, olej rzepakowy staje się najbardziej popularnym tłuszczem do smażenia, pieczenia i duszenia. Niezbędny w każdej sałatce, podkreśla smak potraw i posiada cenne kwasy omega 3 i omega 6, które korzystnie wpływają na organizm.

    czytaj

    olej rzepakowy
  • L-karnityna, czy jest pomocna w odchudzaniu?

    Karnityna wytwarzana jest w ludzkim organizmie w mózgu, wątrobie i nerkach. Jest połączeniem aminokwasów lizyny i metioniny. Jest to substancja witaminopodobna, ponieważ jest produkowana przez organizm i jednocześnie dostarczana z pożywieniem. Głównym źródłem...

    czytaj

    L-karnityna występuje jako naturalny składnik w rybach i mięsach. Dodatkowo można przyjmować ją w postaci tabletek czy płynów.
orzeszki solone
orzeszki solone

Orzechy ziemne posypane solą.

soczewica
soczewica

Roślina strączkowa z rodziny bobowatych o płaskich nasionach.

Long Chicken
Long Chicken

Rodzaj kanapki fast food składającej się z panierowanej piersi kurczaka, bułki pszennej, sera żółtego, sałaty oraz sosu.

Banan
Banan

Żółtawy, podłużny owoc egzotyczny o słodkim, sycącym smaku.

Program do wystawiania faktur
Zapraszam - http://ksiegowosc...
zaczynammm
BMI
Tak to być nie może!  ...
*zero
Cześć! Nowy rok, czysta k...
Najtańsze waporyzatory
https://vapuj.pl/

Zamów bezpłatną Gazetę slimeo.pl

Wydanie Gazety slimeo.pl obejmuje między innymi: