oceń
Ocena:

2010-06-26

Produkty light – czy faktycznie takie są?

Obecnie robiąc zakupy coraz częściej spotykamy się z tym, że nasze ulubione produkty mają swoje odpowiedniki w wersji light. Zachęceni mniejszą zawartością kalorii, ochoczo po nie sięgamy. Jednak musimy pamiętać, że nie zawsze napis „light” oznacza, że dany towar będzie dla nas zdrowszy i mniej tuczący. Zanim zdecydujemy się na jego zakup, przyjrzyjmy się dokładnie wszystkim informacjom zawartym na etykiecie. Mogą nas naprawdę zaskoczyć.

Należy pamiętać, że nie zawsze produkt typu "light" jest niskokaloryczny. Czytajmy uważnie etykiety na produktach.
(3)

Etykietka prawdę Ci powie

Często oprócz określenia „light” na etykietkach wielu produktów znajdziemy takie terminy jak „dietetyczny” lub „dla osób dbających o linię”. Nie każdy z nich jednak taki jest. Oznaczenie „light” powinno wskazywać, że dany artykuł zawiera o 30 proc. mniej kalorii niż jego standardowy odpowiednik. Każdy towar, którego ulotka wskazuje zawartość powyżej 40 kcal w 100 gramach (w przypadku płynów nie więcej niż 20 proc.) nie jest wcale „lekki”. Powinniśmy więc dokładnie przeczytać wszystkie informacje umieszczone na opakowaniu, zwłaszcza te dotyczące ilości tłuszczu i cukru w produkcie oraz kaloryczności danego artykułu.

Kalorii mniej, ale co zamiast nich?

Aby każdy produkt light był o 30 proc. mniej kaloryczny, pewne substancje powinny zostać zredukowane i zastąpione przez inne, lżejsze. Najczęściej zmniejsza się ilości cukru. Zamiast niego używane są słodziki takie jak aspartam czy sacharyna, które nadają tak samo słodki smak, a zawierają o połowę mniej kalorii. Jednak nie każdy taki produkt jest zdrowy i dietetyczny. Czekolada typu light ma zmniejszoną ilość cukru, jednak rekompensuje ją większą zawartością tłuszczu. W rezultacie pochłaniając tabliczkę takiej słodkości, narażamy się na przyjęcie tej ilości kalorii co w standardowej czekoladzie. Z kolei mleko i jogurty zawierające 0% tłuszczu to produkty całkowicie pozbawione wartości odżywczych. Spożywając je, nie przytyjemy, ale nie dostarczymy sobie również cennych witamin oraz wapnia.

Lepiej zjeść mniej i zdrowiej

Czasem zdrowiej jest zrezygnować z dietetycznej wersji i spożyć mniejszą ilość pełnowartościowego odpowiednika, który dostarczy nam substancji odżywczych nie narażając na utratę cennych witamin. Ograniczone spożywanie niskokalorycznych artykułów jest wręcz wskazane dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących oraz osób starszych. Głównie za sprawą dużej zawartości różnego rodzaju zagęszczaczy oraz słodzików, które w większych dawkach mogą powodować biegunki czy bezsenność. Dodatkowym minusem produktów „light” jest cena, która bywa znacznie wyższa od standardowych towarów. Dlatego, kiedy podczas zakupów, będziemy szukać mniej kalorycznych produktów nie zapominajmy o przeczytaniu ulotki i sprawdzeniu czy oznaczenie „light” nie stanowi zwykłego zabiegu marketingowego.

Oceń artykuł:
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

Polecane artykuły

  • Czy trzeba pić jedynie wodę?

    Źródło życia i młodości – tak często określamy główny składnik naszego organizmu, czyli wodę. Nie bez powodu. Woda jest nam niezbędna do prawidłowego funkcjonowania, nawet bardziej niż pokarm. Oczyszcza ciało z wszelkich toksyn, wspomaga przemianę materii i nawadnia...

    czytaj

    Woda - źródło życia i młodości.
  • wątroba i żywienie

    Wątroba jest głównym narządem, w którym zachodzi wiele przemian ustrojowych. Wieloczynnościowy organ gruczołowy o wadze 1,5 kg leżący głównie w prawym nadbrzuszu. Składa się z płatów prawego (większego) i lewego. Ma wypukłą powierzchnię przeponową i wklęsłą...

    czytaj

    wątroba i żywienie
  • Jedz tyle, ile masz w garści, czyli nowa metoda odchudzania

    Wśród wielu diet, które stały się popularne, wyróżnić warto zmodyfikowaną dietę 1000 kalorii, zwaną garstkową. Jej zasady opierają się na jednym z głównych założeń odchudzania, by jeść często, ale w małych ilościach. Jest to dobra alternatywa dla wszystkich,...

    czytaj

  • Masło czy margaryna - co jest zdrowsze?

    Do niedawna jedynym kryterium wyboru czym posmarować sobie kanapkę były smak i konsystencja. Jedni woleli rozkoszować się pełnią śmietankowego smaku, choć trzeba było poczekać, by twarda kostka masła trochę rozmiękła. Inni, bardziej niecierpliwi, sięgali po margarynę. Obecnie, gdy zagrożenie...

    czytaj

    Smażenie na maśle powoduje wydzielanie szkodliwych substancji.
  • Kapsaicyna - twój pomocnik w odchudzaniu

    Poszukując dodatków, które wzbogacą smak przygotowywanych przez nas potraw oraz dodatkowo pomogą nam szybciej spalić kalorie, powinniśmy się skierować w stronę przypraw. Dokładniej mówię tutaj o wszystkich tych, które mają ostry smak. Zawierają one...

    czytaj

kluski śląskie
kluski śląskie

Rodzaj klusek ziemniaczanych przygotowywany z ugotowanych ziemniaków.

galaretka owocowa
galaretka owocowa

Rodzaj deseru o galaretowatej konsystencji wytwarzanego na bazie żelatyny.

Krem z zielonego groszku
Krem z zielonego groszku

Rodzaj zuoy przygotowywanej z zielonego groszku.

bagietka
bagietka

Rodzaj długiego i cienkiego pieczywa inaczej zwany również bułką paryską.

Polecane zakupy



Miłość moją motywacją do odchudzania
Cześć, Mam na imię Justyn...
chyba już z górki
hmmm długo mi zajęło zanim si...
Podejście numer milion pięćset sto dziewięćset
Zaczynam bloga dla siebie,&nb...
WYZWANIE 54 DNI
Witam. Dzisiaj kolejny dzień....
WYZWANIE 55 DNI
Dzień dobry i wieczór ...

Zamów bezpłatną Gazetę slimeo.pl

Wydanie Gazety slimeo.pl obejmuje między innymi: