oceń
Ocena:

2010-06-26

Produkty light – czy faktycznie takie są?

Obecnie robiąc zakupy coraz częściej spotykamy się z tym, że nasze ulubione produkty mają swoje odpowiedniki w wersji light. Zachęceni mniejszą zawartością kalorii, ochoczo po nie sięgamy. Jednak musimy pamiętać, że nie zawsze napis „light” oznacza, że dany towar będzie dla nas zdrowszy i mniej tuczący. Zanim zdecydujemy się na jego zakup, przyjrzyjmy się dokładnie wszystkim informacjom zawartym na etykiecie. Mogą nas naprawdę zaskoczyć.

Należy pamiętać, że nie zawsze produkt typu "light" jest niskokaloryczny. Czytajmy uważnie etykiety na produktach.
(3)

Etykietka prawdę Ci powie

Często oprócz określenia „light” na etykietkach wielu produktów znajdziemy takie terminy jak „dietetyczny” lub „dla osób dbających o linię”. Nie każdy z nich jednak taki jest. Oznaczenie „light” powinno wskazywać, że dany artykuł zawiera o 30 proc. mniej kalorii niż jego standardowy odpowiednik. Każdy towar, którego ulotka wskazuje zawartość powyżej 40 kcal w 100 gramach (w przypadku płynów nie więcej niż 20 proc.) nie jest wcale „lekki”. Powinniśmy więc dokładnie przeczytać wszystkie informacje umieszczone na opakowaniu, zwłaszcza te dotyczące ilości tłuszczu i cukru w produkcie oraz kaloryczności danego artykułu.

Kalorii mniej, ale co zamiast nich?

Aby każdy produkt light był o 30 proc. mniej kaloryczny, pewne substancje powinny zostać zredukowane i zastąpione przez inne, lżejsze. Najczęściej zmniejsza się ilości cukru. Zamiast niego używane są słodziki takie jak aspartam czy sacharyna, które nadają tak samo słodki smak, a zawierają o połowę mniej kalorii. Jednak nie każdy taki produkt jest zdrowy i dietetyczny. Czekolada typu light ma zmniejszoną ilość cukru, jednak rekompensuje ją większą zawartością tłuszczu. W rezultacie pochłaniając tabliczkę takiej słodkości, narażamy się na przyjęcie tej ilości kalorii co w standardowej czekoladzie. Z kolei mleko i jogurty zawierające 0% tłuszczu to produkty całkowicie pozbawione wartości odżywczych. Spożywając je, nie przytyjemy, ale nie dostarczymy sobie również cennych witamin oraz wapnia.

Lepiej zjeść mniej i zdrowiej

Czasem zdrowiej jest zrezygnować z dietetycznej wersji i spożyć mniejszą ilość pełnowartościowego odpowiednika, który dostarczy nam substancji odżywczych nie narażając na utratę cennych witamin. Ograniczone spożywanie niskokalorycznych artykułów jest wręcz wskazane dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących oraz osób starszych. Głównie za sprawą dużej zawartości różnego rodzaju zagęszczaczy oraz słodzików, które w większych dawkach mogą powodować biegunki czy bezsenność. Dodatkowym minusem produktów „light” jest cena, która bywa znacznie wyższa od standardowych towarów. Dlatego, kiedy podczas zakupów, będziemy szukać mniej kalorycznych produktów nie zapominajmy o przeczytaniu ulotki i sprawdzeniu czy oznaczenie „light” nie stanowi zwykłego zabiegu marketingowego.

Oceń artykuł:
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

Polecane artykuły

  • Postanowienia noworoczne

    Lista naszych postanowień na koniec grudnia lub początek stycznia jest niebotycznie długa. Obiecujemy, przyrzekamy sobie, zarzekamy się, że tym razem się uda, będziemy inni, osiągniemy cele. Dlaczego tak niewiele postanowień doprowadzamy do końca, a inne swój finał mają jeszcze w...

    czytaj

    Postanowienia noworoczne
  • Jak zwalczyć cellulit

    Cellulit zwany potocznie skórką pomarańczową jest zmorą wielu kobiet, i to nie tylko otyłych. Jest on uznany za chorobę cywilizacyjną. Cellulit to nagromadzenie tłuszczy w tkance podskórnej, za które odpowiedzialne są żeńskie hormony – estrogeny. Nagromadzona tkanka...

    czytaj

    Skórka pomarańczowa jest prawdziwą zmorą dla wielu z nas. Aby się jej pozbyć należy uprawiać sport.
  • Co warto jeść, aby wzmocnić odporność?

    Aby wzmocnić odporność wystarczy kilka prostych rad, dzięki którym nasz organizm będzie zdrowy nie tylko w chłodne, jesienne wieczory, ale przez cały rok. 

    czytaj

    Aby wzmocnić odporność najlepiej jest jeść świeże warzywa i owoce.
  • Szpinak

    Szpinak to warzywo sezonowe, przez jednych uwielbiane, a dla innych to koszmar dzieciństwa, kiedy babcia lub mama na siłę przekonywały, że przecież jest zdrowy i należy go jeść! Na szczęście te czasy minęły, mam taką nadzieję i teraz w sieci można znaleźć garść naprawdę fantastycznych...

    czytaj

    szpinak
  • Ortoreksja - kiedy dieta staje się więzieniem

    Obecna moda na prowadzenie zdrowego trybu życia to jeden z najbardziej pozytywnych trendów. Popularyzacja aktywności fizycznej, prawidłowego odżywiania oraz świadomości co i jak jemy, w dobie wszechobecności fast foodów jest niezwykle przydatna. Jednak nawet tak pożyteczny nurt...

    czytaj

Zinger
Zinger

Rodzaj potrawy fast food składającej się z pszennej bułki, panierowanego kurczaka, sałaty oraz majonezu.

pstrąg świeży
pstrąg świeży

Ryba słodkowodna z rodziny łososiowatych.

wódka
wódka

Wysokoprocentowy napój alkoholowy otrzymywany z destylatu rozcieńczonego wodą.

Por
Por

Warzywo z rodziny czosnkowatych o wydłużonych, płaskich liściach.

Polecane zakupy

Dalej
Już powoli tracę cierpliwość....
Super
Jestem chyba na fali, idzie m...
chyba już z górki
hmmm długo mi zajęło zanim si...
Podejście numer milion pięćset sto dziewięćset
Zaczynam bloga dla siebie,&nb...
WYZWANIE 54 DNI
Witam. Dzisiaj kolejny dzień....

Zamów bezpłatną Gazetę slimeo.pl

Wydanie Gazety slimeo.pl obejmuje między innymi: