oceń
Ocena:

2014-04-06

Ryby warto jeść

Na polskich stołach królują raczej rzadko, chyba że jest to Wigilia, postny piątek albo obiad nad morzem, gdzie ceny ryb są horrendalne. Lubujemy się w czerwonych mięsach i drobiu, zapominając o cennych kręgowcach, które powinny być spożywanie minimum 3 razy w tygodniu. Ryby można jeść pod różną postacią – mrożone, świeże, z puszki lub wędzone. Dlaczego są one takie wartościowe?

Ryby warto jeść
(1)

Spożycie ryb na świecie jest bardzo zróżnicowane. W Polsce wynosi ono jedynie 6,5kg na osobę, gdzie w innych krajach europejskich dochodzi nawet do 20kg!
Absolutny rekord biją pod względem spożycia Japończycy – spożywają 40kg ryb rocznie.

Ze względu na zawartość tłuszczu ryby dzielimy na:
1. tłuste – zawierające powyżej 5% tłuszczu (halibut, łosoś, makrela, śledź, szprot, węgorz, sardynka)
2. średnio tłuste – zawierające 1-5% tłuszczu (karmazyn, karaś, karp, leszcz, lin, płoć, pstrąg, sielawa)
3. chude – zawierające do 1% tłuszczu (dorsz, morszczuk, okoń, sandacz, szczupak)

Ryby i przetwory rybne są źródłem wysokowartościowego, dobrze przyswajalnego białka, o strawności powyżej 90%. Posiadają większą zawartość fosforu, magnezu i potasu niż zwierzęta rzeźne. Ponadto ryby są dobrym źródłem witamin z grupy B, a niektóre, takie jak: śledź, sardynki, łosoś, makrela – znaczących ilości witamin A i D.

Ryby morskie różnią się nieco zawartością składników odżywczych od ryb słodkowodnych: mają m.in. znacznie więcej tłuszczu. Jest to jednak korzystne, zawiera on bowiem niezbędne dla zdrowia wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Są one wykorzystywane w profilaktyce miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca. Zmniejszają stężenie triglicerydów we krwi oraz jej krzepliwość, zapobiegając w ten sposób tworzeniu się zakrzepów. Są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i odpornościowego. Obniżają ryzyko nowotworów i działają przeciwzapalnie.

Źródłem kwasów omega – 3 są tylko ryby morskie, nie możemy ich znaleźć w żadnych innych produktach!

Bogate w kwasy omega – 3 są przede wszystkim: łosoś, makrela, śledź, halibut, tuńczyk, dorsz.

Ryba rybie nierówna…


Najlepiej jest kupować ryby świeże z pewnego źródła, czyli sklepu rybnego. Świeża ryba ma mięso sprężyste, które po naciśnięciu wraca do swojego pierwotnego kształtu. Zapach jej jest delikatny, słodkawy, charakterystyczny dla ryb. Skrzela przylegają do skóry, a śluz pokrywający rybę nie jest lepki.
Kupując zamrożoną rybę warto zwrócić uwagę na jej nazwę. Popularna panga przywędrowała z Wietnamu, ze sztucznej hodowli w delcie Mekongu, gdzie delikatnie mówiąc, najczyściej nie jest. Oprócz tego, że jest rybą pozbawioną ości, to wielokrotne obtoczenie jej w wodzie powoduje, że po rozmrożeniu pozostaje jej 50% mniej. Z ekonomicznego punktu widzenia, lepiej kupić rybę droższą i świeżą niż zamrożoną niepewnego pochodzenia.
 

Oceń artykuł:
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

Polecane artykuły

  • Przyprawy, które mają cudowny wpływ na metabolizm

    Do standardowych dań i napojów przygotowywanych w domu często dodajemy różnorodne przyprawy, które poprawiają przemianę materii, przyspieszają metabolizm, oczyszczają jelita, rozgrzewają i polepszają nastrój. 

    czytaj

    przyprawy odchudzające
  • Dieta Cambridge

    Dieta Cambridge to dieta przeznaczona dla osób, które w szybkim tempie muszą stracić na wadze. Jest to najmniej kaloryczna kuracja odchudzająca. Dzienna dawka energetyczna nie przekracza tutaj 412 (w przypadku kobiet) lub 549 kcal (w przypadku mężczyzn) jednocześnie zaopatrując...

    czytaj

    Dieta Cambridge jest bardzo restrykcyjna, idealna dla osób z dużą nadwagą.
  • Dieta w ciąży

    Sposób odżywania się kobiety w ciąży ma wpływ na stan zdrowia dziecka, na które z utęsknieniem czeka. Dieta w ciąży powinna być rozsądna i przemyślana. Niektóre kobiety w trakcie ciąży pozwalają sobie na spożywanie ogromnej ilości jedzenia, co skutkuje znacznym przyrostem...

    czytaj

    Dieta przyszłej mamy powinna być bogata w witaminy i kwas foliowy niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania maluszka.
  • Wpływ mediów i kultury na wizerunek ciała i kształtowanie postaw żywieniowych

    Ciało stało się obecnie najważniejszym atrybutem kobiety. Idealne – posiada smukłą talię, nieskazitelna skórę, długie nogi oraz duży biust. Uprzedmiotowienie ciała powoduje przesunięcie uwagi z osiągnięć i wyników na wygląd i powierzchowność. Znaczenie wyglądu i ciała dla...

    czytaj

    wizerunek ciała
  • Masło czy margaryna - co jest zdrowsze?

    Do niedawna jedynym kryterium wyboru czym posmarować sobie kanapkę były smak i konsystencja. Jedni woleli rozkoszować się pełnią śmietankowego smaku, choć trzeba było poczekać, by twarda kostka masła trochę rozmiękła. Inni, bardziej niecierpliwi, sięgali po margarynę. Obecnie, gdy zagrożenie...

    czytaj

    Smażenie na maśle powoduje wydzielanie szkodliwych substancji.
Budyń czekoladowy ugotowany na mleku 2%
Budyń czekoladowy ugotowany na mleku 2%

Rodzaj deseru mlecznego otrzymywanego z mleka oraz skrobi lub żelatyny.
 

panga filet
panga filet

Ryba słodkowodna sprzedawana w postaci mrożonych filetów.

masło roślinne
masło roślinne

Produkt spożywczy wytwarzany z oleju roślinnego.

Agrest
Agrest

Owoc z rośliny agrestowatych o miękkim miąższu składającym się z mnóstwa jadalnym pestek. Jego barwa może być żółtawa, zielonkawa, biała, czerwona, a nawet brązowa.

Polecane zakupy



Program do wystawiania faktur
Zapraszam - http://ksiegowosc...
zaczynammm
BMI
Tak to być nie może!  ...
*zero
Cześć! Nowy rok, czysta k...
Najtańsze waporyzatory
https://vapuj.pl/

Zamów bezpłatną Gazetę slimeo.pl

Wydanie Gazety slimeo.pl obejmuje między innymi: