oceń
Ocena:

2011-03-10

Ryż wspomaga odchudzanie

Ryż jest nam znany już nie od dziś, dość często stosujemy go w naszej kuchni. Jednak chętniej decydujemy się na ziemniaki lub makaron, stawiając ryż jako mniej smakowity dodatek do potraw. Tymczasem jego właściwości zapewniają nam zdrowie, a także, co szczególnie ważne dla pań, piękną, szczupłą figurę. Jak dobrze wpływa na nas jedzenie ryżu? Oto kilka podpowiedzi.

Z ryżu możemy przygotować wiele pysznych, urozmaiconych i odchudzających dań.
(1)

Moc witamin i minerałów zamknięta w jednym ziarnku

Właściwości zdrowotne ryżu poznano już w starożytności. Dzięki dużej zawartości magnezu, żelaza, wapnia, potasu, a także witamin z grupy B oraz kwasu pantotenowego jest on niezwykle pomocny w regulowaniu poziomu cukru we krwi. To nie wszystko, jedzenie ryżu obniża poziom cholesterolu, pobudza trawienie, neutralizuje nadmiar soków w żołądku, wzmacnia odporność, a także korzystnie wpływa na nasze serce. Sportowcy cenią sobie ryż ze względu na fakt, że stanowi on doskonałe źródło białka, które pomaga zbudować mięśnie. Dodatkową zaletą drobnych ziarenek jest niski poziom zawartości sodu, który (w szczególności u kobiet) w większych ilościach zatrzymuje wodę w organizmie. Dlatego poleca się włączenie ich na stałe do diety kobiet w ciąży oraz w okresie menopauzy, osób zmagających się z wysokim ciśnieniem, a także wszystkim odchudzającym się.

Który wybrać?

Rodzajów ryżu jest bardzo wiele (aż 40 tysięcy odmian):czarny, brązowy, biały, dziki, długoziarnisty, krótkoziarnisty, Basmanti, jaśminowy. Który z nich jest dla nas najkorzystniejszy? Najzdrowszy jest ryż brązowy, a także czarny, ponieważ zawierają najwięcej wartości, a ten ostatni nawet ma właściwości antyrakowe. Jednak pozostałe także mają swoje zalety. Możemy je dobierać pod kątem dania, jakie chcemy przyrządzić.

Biały – możemy go używać zarówno do zup, jak i dań mięsnych oraz rybnych.

Parboiled – ten ryż jest poddawany krótkiej obróbce termicznej, co pozwala mu zachować więcej wartości. Możemy go stosować wszystkich dań: zup, sałatek, potraw rybnych i mięsnych.

Brązowy – Doskonale nadaje się do potraw mięsnych, w szczególności drobiowych, a także do potraw kuchni chińskiej i tajskiej.

Arborio, carnaroli – ten ryż stosuje się w potrawach kuchni włoskiej. Świetnie smakuje jako dodatek do Risotto.

Pamiętajmy, że aby wyciągnąć wszystkie jego właściwości zdrowotne i odchudzające, powinniśmy go spożywać w towarzystwie chudego mięsa, ryb oraz dużej ilości warzyw. Smacznego i na zdrowie!

Oceń artykuł:
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    Ditta GERD, Poznań

    RYŻ. DIETA. INDEKS GLIKEMICZNY. IG TO BŁĘDY. ♥♥♥♥♥

    BH.240.
    MOTTO: RYŻ, TO KONIECZNOŚĆ !! *****

    WIKIPEDIA:
    Produkty uboczne powstające podczas obróbki ziaren ryżu; czyli otręby i proszek powstały po rozdrobnieniu odpadów z procesu polerowania ziarna, wykorzystuje się jako KARMĘ dla ZWIERZĄT. Z otrąb uzyskuje się olej używany do celów spożywczych i przemysłowych. Pokruszone ziarna wykorzystuje się do warzenia piwa, destylacji alkoholu oraz produkcji skrobi i mączki ryżowej. Plewy stosuje się jako opał i materiał do pakowania, produkuje się z nich również nawóz i furfurol. Słomę używa się na ściółkę, paszę dla zwierząt, pokrycia dachowe oraz do produkcji mat, odzieży, opakowań i mioteł. Ryż wykorzystywany jest także w papiernictwie, do wyrobu przedmiotów plecionych, kleju i kosmetyków (puder). Stanowi źródło skrobi. Podczas młocki usuwa się zwykle zarówno PLEWY, jak i OTRĘBY, czasem dodatkowo stosuje się polerowanie glukozą i talkiem, co nadaje ziarniakom połysk.

    IRL KRAKÓW:
    Ryż, biały lub brązowy, podnosi poziom cukru o ok. 18-20% wzrostu po spożyciu, a więc wyjątkowo NISKO, max. po ok. 60 min. czyli nie od razu, i wchłania się DŁUGO !! Kasza jaglana zawiera skrobię, ryż też, a mimo to kasza wchłania się już po 15 minutach, tj. mamy ten największy wzrost, a w ryżu po 60 minutach. Są to tzw. NISKIE węglowodany, tj. do 26% wzrostu.

    WSKAZANIA TE MOŻNA I TRZEBA ZWERYFIKOWAĆ, RÓWNIEŻ UWIARYGODNIĆ:
    W trosce o własne zdrowie i Ew. wyniki sportowe. Każdy kto zechce, może sobie te wzrosty sprawdzić własnym glukometrem i nie jest to trudne !! Wobec tego ryż powinien być jako produkt żywieniowy; ZALECANY lub DOZWOLONY. Odnośnie konsumpcji to ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.

    PUENTA:
    RYŻ biały to produkt najwyższej wartości odżywczej, a więc biologiczne REALIA !! *****

    NIEPRAWDY BIOLOGICZNE ORAZ PUSTE FRAZESY:
    O ryżu i nie tylko o ryżu, rozpowszechniają jedynie SPECE od tzw. Indeksu Glikemicznego, a to dlatego, że nic nie badali, nie znają glukometru, również nie czytali książek ze szkoły podstawowej (biologia 4 klasa) czyli plotą i plotą, wydając książkę za książką o tym Indeksie Glikemicznym. Kłamią. OMIŃ !!

    GOŁYM OKIEM WIDAĆ, ŻE CI SPECJALIŚCI OD IG, CYNICZNIE I BEZCZELNIE:
    Potwierdzają nieprawdy biologiczne, które sami głoszą OŚMIESZAJĄC się przy tym skutecznie.

    PRZECIEŻ DO NICH, NIE MOŻESZ ZADZWONIĆ, BO NIE MA GDZIE:
    Nie masz kogo zapytać, o te wpisy w Internecie, dziesiątki sprzecznych ze sobą tabel, dlaczego !? To proste uciekają przed prawdą bo mówią kłamstwa, oszczerstwa i Ich nigdzie nie ma. Do krakowskiego IRL KRAKÓW, zawsze możesz zadzwonić bo są to żywi, realni naukowcy nie poddani żadnym naukowym reżimom czyli lekko, łatwo mówią prawdy biologiczne, które zbadali. Warto !!

    CHLEB TYPU KR-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA:
    80% ENERGII (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach LUDZKOŚĆ (7 MLD), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego PRODUKTU ŻYWIENIOWEGO.

    ZOBACZ TEŻ; CHLEB typu KR-IRL, wg: IRL KRAKÓW.
    Książka, pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku. *****
    Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
    Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL
    ADRES_______: http://www.instytutirl.com.pl/

    BH.240.
    ENGLISH VERSION_______: http://www.instytutirl.com.pl/index9.php

    Biologia, medycyna.

    09-01-2012 16:16:16

  • zgłoś naruszenie

    Dorota czytaczka

    Nie mogę się zgodzić a treścią artykułu.Chodzi mi o dietetyczność białego ryżu a konkretnie: http://lifeislife.pl/ciemne-czy-jasne-nie-zawsze-ciemna-strona-musi-byc-ta-gorsza-czyli-o-ciemnym-jedzeniu/
    Biały ryż nie da nam takich samych efektów jak jedzenie brązowego.

    04-02-2012 15:41:24

Polecane artykuły

  • L-karnityna, czy jest pomocna w odchudzaniu?

    Karnityna wytwarzana jest w ludzkim organizmie w mózgu, wątrobie i nerkach. Jest połączeniem aminokwasów lizyny i metioniny. Jest to substancja witaminopodobna, ponieważ jest produkowana przez organizm i jednocześnie dostarczana z pożywieniem. Głównym źródłem...

    czytaj

    L-karnityna występuje jako naturalny składnik w rybach i mięsach. Dodatkowo można przyjmować ją w postaci tabletek czy płynów.
  • Fakty i mity dotyczące odżywiania i odchudzania

    Zdrowie jest nieodłącznie związane z odpowiednią wagą. Szczupła sylwetka nie tylko zapewni atrakcyjny wygląd i dobre samopoczucie, ale również pozwoli ustrzec się i zmniejszyć ryzyko zachorowania na wiele chorób. Zrozumiałe, więc jest dążenie do pozbycia się zbędnych...

    czytaj

    fakty i mity dotyczące odżywiania i odchudzania
  • Baw się na basenie i wysmuklaj ciało!

    Słoneczna pogoda to idealna okazja do weekendowego wypoczynku. Szczególnie w upalne dni marzy nam się wielki basen, leżak i drink z palemką. Pływanie to doskonała dla naszej sylwetki forma aktywności, woda masuje nasze mięśnie, a my oddając się przyjemności, chudniemy. Każde wyjście na...

    czytaj

    Pływanie to nie tylko świetny sposób na relaks, to również szansa na zdobycie idealnej sylwetki.
  • Jak powinny ćwiczyć osoby z otyłością?

    Wszyscy, którzy cierpią na otyłość, mają problemy z aktywnością fizyczną. Wynika to głównie z obciążenia kręgosłupa oraz stawów, spowodowanego przez nadmiar tkanki tłuszczowej. W związku z tym, gdy zdecydujemy się na zrzucenie ciążących nam fałdek, a mamy stwierdzoną...

    czytaj

    Systematyczny trening oraz samozaparcie pozwolą na zrzucenie kilku kilogramów.
  • Dieta paleolityczna, czyli powrót do korzeni

    Obecnie każdy, kto postanawia schudnąć i zmienić swój tryb życia, staje przed ciężkim wyborem rodzajów diety. Decyzji nie ułatwia fakt, że nowych propozycji wciąż przybywa. Wśród możemy znaleźć coraz bardziej ekscentryczne sposoby odżywiania. Na miano najbardziej...

    czytaj

herbatniki
herbatniki

Rodzaj kruchych ciastek deserowych.

Fasola czerwona
Fasola czerwona

Warzywo strączkowe o dużych, czerwonych i pożywnych nasionach.

kasza kuskus
kasza kuskus

Produkt spożywczy łączący w sobie właściwości kaszy i makaronu.

bagietka
bagietka

Rodzaj długiego i cienkiego pieczywa inaczej zwany również bułką paryską.

Polecane zakupy



25.10.14
Hej kochane! :))   ...
Ze skrajności w skrajność, czyli piątek
No... Piątek był... Pełen emo...
10
Dzisiaj był dobry dzień, ale ...
Początek
Od teraz chciałabym dzielić s...
Dzień siódmy.
No i dzisiaj mija tydzień jak...

Zamów bezpłatną Gazetę slimeo.pl

Wydanie Gazety slimeo.pl obejmuje między innymi: