oceń
Ocena:

2011-03-10

Ryż wspomaga odchudzanie

Ryż jest nam znany już nie od dziś, dość często stosujemy go w naszej kuchni. Jednak chętniej decydujemy się na ziemniaki lub makaron, stawiając ryż jako mniej smakowity dodatek do potraw. Tymczasem jego właściwości zapewniają nam zdrowie, a także, co szczególnie ważne dla pań, piękną, szczupłą figurę. Jak dobrze wpływa na nas jedzenie ryżu? Oto kilka podpowiedzi.

Z ryżu możemy przygotować wiele pysznych, urozmaiconych i odchudzających dań.
(1)

Moc witamin i minerałów zamknięta w jednym ziarnku

Właściwości zdrowotne ryżu poznano już w starożytności. Dzięki dużej zawartości magnezu, żelaza, wapnia, potasu, a także witamin z grupy B oraz kwasu pantotenowego jest on niezwykle pomocny w regulowaniu poziomu cukru we krwi. To nie wszystko, jedzenie ryżu obniża poziom cholesterolu, pobudza trawienie, neutralizuje nadmiar soków w żołądku, wzmacnia odporność, a także korzystnie wpływa na nasze serce. Sportowcy cenią sobie ryż ze względu na fakt, że stanowi on doskonałe źródło białka, które pomaga zbudować mięśnie. Dodatkową zaletą drobnych ziarenek jest niski poziom zawartości sodu, który (w szczególności u kobiet) w większych ilościach zatrzymuje wodę w organizmie. Dlatego poleca się włączenie ich na stałe do diety kobiet w ciąży oraz w okresie menopauzy, osób zmagających się z wysokim ciśnieniem, a także wszystkim odchudzającym się.

Który wybrać?

Rodzajów ryżu jest bardzo wiele (aż 40 tysięcy odmian):czarny, brązowy, biały, dziki, długoziarnisty, krótkoziarnisty, Basmanti, jaśminowy. Który z nich jest dla nas najkorzystniejszy? Najzdrowszy jest ryż brązowy, a także czarny, ponieważ zawierają najwięcej wartości, a ten ostatni nawet ma właściwości antyrakowe. Jednak pozostałe także mają swoje zalety. Możemy je dobierać pod kątem dania, jakie chcemy przyrządzić.

Biały – możemy go używać zarówno do zup, jak i dań mięsnych oraz rybnych.

Parboiled – ten ryż jest poddawany krótkiej obróbce termicznej, co pozwala mu zachować więcej wartości. Możemy go stosować wszystkich dań: zup, sałatek, potraw rybnych i mięsnych.

Brązowy – Doskonale nadaje się do potraw mięsnych, w szczególności drobiowych, a także do potraw kuchni chińskiej i tajskiej.

Arborio, carnaroli – ten ryż stosuje się w potrawach kuchni włoskiej. Świetnie smakuje jako dodatek do Risotto.

Pamiętajmy, że aby wyciągnąć wszystkie jego właściwości zdrowotne i odchudzające, powinniśmy go spożywać w towarzystwie chudego mięsa, ryb oraz dużej ilości warzyw. Smacznego i na zdrowie!

Oceń artykuł:
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    Ditta GERD, Poznań

    RYŻ. DIETA. INDEKS GLIKEMICZNY. IG TO BŁĘDY. ♥♥♥♥♥

    BH.240.
    MOTTO: RYŻ, TO KONIECZNOŚĆ !! *****

    WIKIPEDIA:
    Produkty uboczne powstające podczas obróbki ziaren ryżu; czyli otręby i proszek powstały po rozdrobnieniu odpadów z procesu polerowania ziarna, wykorzystuje się jako KARMĘ dla ZWIERZĄT. Z otrąb uzyskuje się olej używany do celów spożywczych i przemysłowych. Pokruszone ziarna wykorzystuje się do warzenia piwa, destylacji alkoholu oraz produkcji skrobi i mączki ryżowej. Plewy stosuje się jako opał i materiał do pakowania, produkuje się z nich również nawóz i furfurol. Słomę używa się na ściółkę, paszę dla zwierząt, pokrycia dachowe oraz do produkcji mat, odzieży, opakowań i mioteł. Ryż wykorzystywany jest także w papiernictwie, do wyrobu przedmiotów plecionych, kleju i kosmetyków (puder). Stanowi źródło skrobi. Podczas młocki usuwa się zwykle zarówno PLEWY, jak i OTRĘBY, czasem dodatkowo stosuje się polerowanie glukozą i talkiem, co nadaje ziarniakom połysk.

    IRL KRAKÓW:
    Ryż, biały lub brązowy, podnosi poziom cukru o ok. 18-20% wzrostu po spożyciu, a więc wyjątkowo NISKO, max. po ok. 60 min. czyli nie od razu, i wchłania się DŁUGO !! Kasza jaglana zawiera skrobię, ryż też, a mimo to kasza wchłania się już po 15 minutach, tj. mamy ten największy wzrost, a w ryżu po 60 minutach. Są to tzw. NISKIE węglowodany, tj. do 26% wzrostu.

    WSKAZANIA TE MOŻNA I TRZEBA ZWERYFIKOWAĆ, RÓWNIEŻ UWIARYGODNIĆ:
    W trosce o własne zdrowie i Ew. wyniki sportowe. Każdy kto zechce, może sobie te wzrosty sprawdzić własnym glukometrem i nie jest to trudne !! Wobec tego ryż powinien być jako produkt żywieniowy; ZALECANY lub DOZWOLONY. Odnośnie konsumpcji to ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.

    PUENTA:
    RYŻ biały to produkt najwyższej wartości odżywczej, a więc biologiczne REALIA !! *****

    NIEPRAWDY BIOLOGICZNE ORAZ PUSTE FRAZESY:
    O ryżu i nie tylko o ryżu, rozpowszechniają jedynie SPECE od tzw. Indeksu Glikemicznego, a to dlatego, że nic nie badali, nie znają glukometru, również nie czytali książek ze szkoły podstawowej (biologia 4 klasa) czyli plotą i plotą, wydając książkę za książką o tym Indeksie Glikemicznym. Kłamią. OMIŃ !!

    GOŁYM OKIEM WIDAĆ, ŻE CI SPECJALIŚCI OD IG, CYNICZNIE I BEZCZELNIE:
    Potwierdzają nieprawdy biologiczne, które sami głoszą OŚMIESZAJĄC się przy tym skutecznie.

    PRZECIEŻ DO NICH, NIE MOŻESZ ZADZWONIĆ, BO NIE MA GDZIE:
    Nie masz kogo zapytać, o te wpisy w Internecie, dziesiątki sprzecznych ze sobą tabel, dlaczego !? To proste uciekają przed prawdą bo mówią kłamstwa, oszczerstwa i Ich nigdzie nie ma. Do krakowskiego IRL KRAKÓW, zawsze możesz zadzwonić bo są to żywi, realni naukowcy nie poddani żadnym naukowym reżimom czyli lekko, łatwo mówią prawdy biologiczne, które zbadali. Warto !!

    CHLEB TYPU KR-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA:
    80% ENERGII (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach LUDZKOŚĆ (7 MLD), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego PRODUKTU ŻYWIENIOWEGO.

    ZOBACZ TEŻ; CHLEB typu KR-IRL, wg: IRL KRAKÓW.
    Książka, pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku. *****
    Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
    Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL
    ADRES_______: http://www.instytutirl.com.pl/

    BH.240.
    ENGLISH VERSION_______: http://www.instytutirl.com.pl/index9.php

    Biologia, medycyna.

    09-01-2012 16:16:16

  • zgłoś naruszenie

    Dorota czytaczka

    Nie mogę się zgodzić a treścią artykułu.Chodzi mi o dietetyczność białego ryżu a konkretnie: http://lifeislife.pl/ciemne-czy-jasne-nie-zawsze-ciemna-strona-musi-byc-ta-gorsza-czyli-o-ciemnym-jedzeniu/
    Biały ryż nie da nam takich samych efektów jak jedzenie brązowego.

    04-02-2012 15:41:24

Polecane artykuły

  • Wszystko, co chcesz wiedzieć o…JABŁKO

    Hipokrates powiedział, „Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a Twoje lekarstwo powinno być pożywieniem”. Czy starożytny myśliciel miał rację? Jakie jego maksyma ma zastosowanie dzisiaj, kiedy coraz częściej zachodzimy do apteki w poszukiwaniu cudownego panaceum na wszelakie...

    czytaj

    Jabłko
  • Mięso strusia – jadalne, dobre i posiadające dużo wartości zdrowotnych

    Struś jest największym ptakiem na świecie. Strusie pomimo swojego ciężaru, a ważą ok.70kg potrafią szybko biegać. Zamieszkują na pustyniach i sawannach w małych stadach. Struś posiada dobry wzrok, długą szyję, dzięki której mogą obserwować wszystko, co się dookoła nich dzieje i w porę...

    czytaj

    mięso strusia
  • Dieta paleolityczna, czyli powrót do korzeni

    Obecnie każdy, kto postanawia schudnąć i zmienić swój tryb życia, staje przed ciężkim wyborem rodzajów diety. Decyzji nie ułatwia fakt, że nowych propozycji wciąż przybywa. Wśród możemy znaleźć coraz bardziej ekscentryczne sposoby odżywiania. Na miano najbardziej...

    czytaj

  • Palenie - czy naprawdę jest pomocne w odchudzaniu?

    Pragnąc schudnąć w szybki i skuteczny sposób, często uciekamy się do sposobów, które niekoniecznie są dla nas zdrowe. Jednym z takich skrótów jest między innymi palenie. Wydaje nam się, że dzięki temu spalimy więcej kalorii i błyskawicznie osiągniemy figurę...

    czytaj

    Zgubne skutki palenia papierosów.
  • Z warzywniaka – RZODKIEWKI

    Choć od dawna królują na straganach i w supermarketach, w ogródkach na gruncie zrywamy je od niedawna. Mają kształt kulisty lub podłużny, kolor malinowy, szczypią w język i są podstawą wiosennej sałatki. O czym mowa? O rzodkiewkach – rzecz jasna. Królowa nowalijek,...

    czytaj

    z warzywniaka - rzodkiewki
Bób
Bób

Roślina strączkowa o nerkowatych jasnozielonych lub jasnożółtych nasionach.

Ogórek
Ogórek

Warzywo o podłużnym kształcie, gładkiej skórce pokrytej brodawkami zielonej barwy oraz wnętrzu składającym się drobnych nasion jasnozielonego koloru.

Kapusta włoska
Kapusta włoska

Warzywo z rodziny kapustnych o jasnozielonych, lekko pomarszczonych liściach.

Chrupki kukurydziane o smaku serowo-keczupowym
Chrupki kukurydziane o smaku serowo-keczupowym

Rodzaj słonej przekąski produkowanej z grysu kukurydzianego.

Polecane zakupy



kolejny dzień
dziś rano było 51,5 kg. nie z...
Na na naaa...
Zauważyłam, że ostatnio zaglą...
za nowy początek
hej dziewczyny zakładam ...
Dążenie do celu - dzień 42 i 43 i 44
Piątek - 12.09.2014 Śniad...
Co jem...
Dziś  tak dla odmiany do...

Zamów bezpłatną Gazetę slimeo.pl

Wydanie Gazety slimeo.pl obejmuje między innymi: