oceń
Ocena:

2014-04-01

Struś mięso

Struś jest największym ptakiem na świecie. Strusie pomimo swojego ciężaru, a ważą ok.70kg potrafią szybko biegać. Zamieszkują na pustyniach i sawannach w małych stadach. Struś posiada dobry wzrok, długą szyję, dzięki której mogą obserwować wszystko, co się dookoła nich dzieje i w porę ustrzec się przed drapieżnikiem. Posiadają one również dobre mięso, które po odpowiednim przyrządzeniu można zjeść z korzyścią dla zdrowia.

struś mięso
(1)

Mięso strusia


Mięso strusi jest czerwonym delikatnym i smacznym mięsem, jest bardzo chude, niskokaloryczne a przy tym kolorem, smakiem i konsystencją nie ustępuje wołowinie. Zawiera mało tłuszczu i cholesterolu, a większość tłuszczów, jakie się w nim znajdują to nienasycone kwasy tłuszczowe, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nazywane jest "odżywczą kopalnią złota". 100g mięsa strusia to tylko 92kcal!

Dlaczego mięso ze strusia?


Zawiera dużo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które muszą być dostarczane z pożywieniem. Strusie mięso charakteryzuje się idealnym stosunkiem ilości kwasów nasyconych do jedno- i wielonienasyconych. Mięso strusia to doskonałe źródło białka i żelaza. Zawiera niewielkie ilości sodu, dlatego polecane jest również osobom z nadciśnieniem.

Najpopularniejsze potrawy ze strusia to: filet ze strusia, stek ze strusia, medaliony ze strusia, mielone mięso, wątróbka, jada się również całe ptaki. Z powodu niskiej zawartości tłuszczu mięso ze strusia gotuje się szybko. Strusia należy piec w temperaturze 250C. Jego mięsa dobrze nadaje się na grilla.

Niestety cena mięsa ze strusia jest zaporowa. Za kilogram fileta ze strusia trzeba zapłacić nawet 60zł. Jednak od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie szaleństwo, wszystko przecież dla zdrowia.
 

Oceń artykuł:
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

Polecane artykuły

  • Emocjonalne jedzenie

    Edimus ut vivamus, not vivimus ut edamus (Jemy, aby żyć, nie żyjemy, aby jeść) Sokrates

    czytaj

    emocjonalne jedzenie
  • Fakty i mity dotyczące odżywiania i odchudzania

    Zdrowie jest nieodłącznie związane z odpowiednią wagą. Szczupła sylwetka nie tylko zapewni atrakcyjny wygląd i dobre samopoczucie, ale również pozwoli ustrzec się i zmniejszyć ryzyko zachorowania na wiele chorób. Zrozumiałe, więc jest dążenie do pozbycia się zbędnych...

    czytaj

    fakty i mity dotyczące odżywiania i odchudzania
  • Czarna melasa

    Nazywana czarnym złotem lub czarnym cudem przyrody. Jest to produkt uboczny powstały podczas rafinacji cukru z trzciny cukrowej (trzcina cukrowa rośnie w klimacie tropikalnym i swoim wyglądem przypomina trawę. Jest od niej jednak wyższa i osiąga do 6 metrów wysokości). Ma postać...

    czytaj

    czarna melasa
  • Dobroczynna moc wody mineralnej

    Organizm człowieka w ponad 60% składa się z wody, nic dziwnego zatem, że woda stanowi najważniejszy składnik naszej diety. Woda bierze udział we wszystkich najistotniejszych przemianach zachodzących w ludzkim organizmie. Jest ona składnikiem, który należy sukcesywnie uzupełniać....

    czytaj

    Woda jest najlepsza w upalne dni.
  • Kawa - czy może pomóc nam schudnąć?

    Filiżanka kawy większości z nas kojarzy się z chwilą przyjemności, która nie jest zbyt bezpieczna dla naszego zdrowia. Jeżeli zawiera ona takie dodatki jak cukier i śmietanka, to nasze skojarzenie jest jak najbardziej właściwe. Jednak odpowiednio przygotowana kawa może nas mile...

    czytaj

    Kawa dostarcza energii, poprawia koncentrację i pomaga poprawić metabolizm.
Barszcz z boćwiną
Barszcz z boćwiną

Rodzaj zupy przygotowywanej z dwóch rodzajów buraków: liściowych oraz korzeniowego.

Serek homogenizwany owocowy

Produkt mleczny wytwarzany z twarogu z dodatkiem wkładu owocowego.

Bitki wołowe
Bitki wołowe

Rodzaj potrawy przygotowywanej z mięsa wołowego.

wyzwanie
 Cześć, mam niestety sie...
Program do wystawiania faktur
Zapraszam - http://ksiegowosc...
zaczynammm
BMI
Tak to być nie może!  ...
*zero
Cześć! Nowy rok, czysta k...

Zamów bezpłatną Gazetę slimeo.pl

Wydanie Gazety slimeo.pl obejmuje między innymi: