oceń
Ocena:

2010-07-20

Szpinak - zielony skarb natury

Wielu z nas zapewne kojarzy szpinak z czasów dzieciństwa, kiedy to w przedszkolu byliśmy przymuszani do zjedzenia z talerza czegoś, co swoim wyglądem przypominało zielone błoto. Trauma ta mogła nas na długie lata zniechęcić do jednego z najsmaczniejszych produktów. Tajemnica smaku szpinaku kryje się bowiem w odpowiednim sposobie przyrządzenia. Jest on rewelacyjnym składnikiem sałatek oraz dań obiadowych, który słynie z niepowtarzalnego aromatu, a także bardzo niskiej kaloryczności.

Szpinak to bardzo zdrowe, niskokaloryczne warzywo.
(3)

Zielony obiekt pożądania

Historia szpinaku sięga epoki średniowiecza, kiedy to został przywieziony do Europy przez Arabów. Jednak jego właściwości zostały odkryte dużo później, bo dopiero w XIX wieku. Chorzy na anemię spożywając napój przygotowywany z zielonych liści, szybko wrócili do formy. Największą sławę szpinak zyskał w Stanach Zjednoczonych, gdzie był promowany jako idealny element diety, który zapewnia siłę i zdrowie. Rzeczywiście jego zdrowotne właściwości są bardzo duże. Przede wszystkim zawiera on sporą ilość witamin (A, B1, B2, B3, B6, C, E) oraz składników mineralnych, a także przeciwutleniacze – luteinę i beta karoten. Szpinak stanowi również bogate źródło błonnika, żelaza i wapnia.
Jest jednak jeden haczyk, ze względu na zawartość kwasu szczawiowego, niektóre osoby nie powinny go spożywać. Dotyczy to zwłaszcza chorych na artretyzm, reumatyzm czy zmagających się ze schorzeniami wątroby.

Pyszny smak, mało kalorii

Szpinak warto spożywać nie tylko ze względu na jego zdrowotne właściwości, ma on również niską zawartość kaloryczną. Zjadając 100 gram zielonej pyszności, przyjmiemy jedynie 20 kalorii. Ze szpinaku możemy sobie przygotować wiele smakowitych potraw i to na różne sposoby. Surowy świetnie nadaje się do różnego rodzaju sałatek, jego oryginalny smak idealnie wzbogaci świeżość każdej mieszanki warzywnej. Mrożony szpinak to znakomity materiał do duszenia, z dodatkiem czosnku, cebuli czy jajka, roztoczy apetyczny aromat w całej kuchni. Bardzo dobrze komponuje się także z mięsem, zwłaszcza drobiowym. Można stosować go również jako nadzienie do pierogów, naleśników czy tarty. Przepisów z udziałem szpinaku jest dosłownie mnóstwo i każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Dlatego jedzmy go na zdrowie!
 

Oceń artykuł:
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

Polecane artykuły

  • Zioła

    Mieć pod ręką garść świeżych, pachnących, zielonych ziół to prawdziwa rozkosz. Zioła stanowią istotny dodatek wielu potraw, nadają im smak i charakter. Dlatego też watro pokusić się o kilka podstawowych roślin, które można wyhodować na parapecie lub na balkonie. Zioła w...

    czytaj

    Zioła
  • Zespół nadwrażliwości jelita grubego

    Zespół nadwrażliwości jelita grubego występuje bardzo często. Nie udaje się zidentyfikować choroby powodującej występujące objawy. Przyczyna tej choroby nie jest dokładnie poznana, ale zazwyczaj zaburzenia pochodzą ze sfery psychicznej pacjenta: depresje, stres, niepowodzenia życiowe,...

    czytaj

    zespół nadwrażliwości jelita grubego
  • Gotowane kontra smażone

    Istnieje wiele potraw, które smakują wyśmienicie, kiedy są usmażone, ale kiedy je ugotujemy nie są już tak smakowite. Warto dowiedzieć się jakie ryzyko i korzyści niesie za sobą jedna i druga forma obróbki termicznej, aby wybrać odpowiedni dla siebie sposób odżywania. 

    czytaj

    Gotowanie w wodzie jest niskokaloryczne.
  • Czy makaron tuczy?

    Kiedy mówimy o makaronach, najczęściej mamy na myśli spaghetti lub zupę. Jednak włoska „pasta” to o wiele, wiele więcej smakowitych dań, które nie tylko nas nasycą, ale również pomogą nam uzyskać zgrabną sylwetkę. Zanim udamy się do kuchni, poznajmy kilka...

    czytaj

    Dania z makaronu przyrządzonego al dente i z dodatkiem chudego mięsa oraz warzyw to idealne posiłki dla wszystkich odchudzających się i dbających o zgrabną sylwetkę.
  • Wpływ mediów i kultury na wizerunek ciała i kształtowanie postaw żywieniowych

    Ciało stało się obecnie najważniejszym atrybutem kobiety. Idealne – posiada smukłą talię, nieskazitelna skórę, długie nogi oraz duży biust. Uprzedmiotowienie ciała powoduje przesunięcie uwagi z osiągnięć i wyników na wygląd i powierzchowność. Znaczenie wyglądu i ciała dla...

    czytaj

    wizerunek ciała
Banan
Banan

Żółtawy, podłużny owoc egzotyczny o słodkim, sycącym smaku.

Bazylia suszona
Bazylia suszona

Roślina jednoroczna z rodziny jasnotowatych, stosowanej jako przyprawa do potraw.
 

Ogórek
Ogórek

Warzywo o podłużnym kształcie, gładkiej skórce pokrytej brodawkami zielonej barwy oraz wnętrzu składającym się drobnych nasion jasnozielonego koloru.

Deser ryżowy waniliowy
Deser ryżowy waniliowy

Rodzaj deseru mleczno-ryżowego z dodatkiem sosu waniliowego.

Program do wystawiania faktur
Zapraszam - http://ksiegowosc...
zaczynammm
BMI
Tak to być nie może!  ...
*zero
Cześć! Nowy rok, czysta k...
Najtańsze waporyzatory
https://vapuj.pl/

Zamów bezpłatną Gazetę slimeo.pl

Wydanie Gazety slimeo.pl obejmuje między innymi: