oceń
Ocena:

2010-07-21

Zdrowe zioła, które idealnie podkreślą smak Twoich potraw

Zioła stosuje się od wieków, wykorzystujemy przede wszystkim ich lecznicze działanie. Jednak mają one jeszcze więcej właściwości - przede wszystkim smakowe. Stosując je w naszej kuchni, wzmocnimy i urozmaicimy smak każdego przygotowywanego dania, czyniąc je jednocześnie zdrowszym. Zioła stanowią również idealną alternatywę dla soli, która w dużych ilościach jest szkodliwa. Zobaczmy więc, co możemy dodać do obiadu?

Świeże zioła możemy dodać do potraw zamiast soli - są zdrowsze.
(3)

Bazylia

Roślinka ta posiada krzaczasty kształt oraz delikatne listki o charakterystycznym aromacie. Stosujemy ją zarówno w postaci świeżych liści, jak i suszonych. Stanowi ona świetną przyprawę zarówno do zup, sałatek, jak i innych potraw. Idealnie pasuje do wszystkich mięs, jako element marynaty wzbogaca smak i nadaje mu głębi. Najlepiej komponuje się jednak z daniami kuchni włoskiej. Suszona dodawana jest choćby do pizzy czy sosów. W połączeniu z czosnkiem tworzy niepowtarzalny aromat. Świeża służy jako element sałatek, zwłaszcza tych z użyciem pomidorów. Ze spokojem możemy eksperymentować i stosować ją według naszego uznania. Musimy jednak pamiętać, by nie gotować jej zbyt długo (gdy jest surowa), straci wówczas smak.

Oregano

Oregano to zioło znane nam głównie z kuchni włoskiej. Jest to mały krzaczek o pokrytych lekkim meszkiem listkach, które spożywamy zarówno surowe, jak i suszone. Jego smak i aromat idealnie pasują do różnego rodzaju potraw z makaronu, a także mięs i sałatek. Szczególnie nadaje się do dań z pomidorami, ponieważ świetnie podkreśla i wydobywa ich smak. Możemy stosować je dowolnie, jednak nie smażmy go zbyt długo, ponieważ wytrąci się posmak goryczki.

Tymianek

Tymianek to krzewinka - niewysoka roślina o drobnych aromatycznych listkach. Stosujemy go na surowo albo w formie suszonej. Przede wszystkim idealnie nadaje się on do marynowania mięs i ryb, świetnie jest natrzeć nim przygotowany do smażenia lub pieczenia produkt. Wyzwala głębię smaku i roztacza apetyczny aromat.

Mięta pieprzowa

Kojarzy się nam głownie z gumą do żucia lub środkami do pielęgnacji jamy ustnej. Mięta jednak ma szerokie zastosowanie w kuchni i nadaje się prawie do każdego rodzaju potraw. Jej intensywny aromat i odświeżające właściwości doskonale wydobędą i podkreślą smak duszonych dań. Stanowi ona również cenny składnik różnych deserów - komponuje się szczególnie dobrze z czekoladą. Możemy dodawać ją także do drinków, np. do mojito.

Majeranek

Majeranek to niewysoka roślinka o bardzo drobnych listkach i delikatnych różowych kwiatkach. Stanowi on bardzo popularną przyprawę kuchenną. Najczęściej używamy go do potraw gotowanych, duszonych lub smażonych. Idealnie podkreśla smak zarówno warzyw, jak i mięs. Nadaje się szczególnie do takich dań jak żurek, grochówka, baranina czy gęsina.

Jedzmy na zdrowie!

Każde z wyżej opisanych ziół jest nieocenione w kuchennych eksperymentach. Nie dość, że doskonale wydobywają i wzbogacają smak wielu potraw, to jeszcze są zdrowe i stanowią idealny zamiennik dla soli, której spożywamy zdecydowanie zbyt duże ilości. Dodatkowo, wszystkie mają właściwości wspomagające prawidłowe trawienie i przeciwdziałające takim dolegliwościom jak wzdęcia, zgaga czy zaparcia. Zatem nie wahajmy się i wypróbujmy je już dziś!
 

Oceń artykuł:
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

Polecane artykuły

  • Czas zacząć odżywiać się zdrowo!

    Kiedy? Jak? Po co? Zbędne kilogramy nagromadzone w ciągu życia zaczynają ciążyć coraz bardziej, siedzący tryb życia, zanieczyszczenia środowiska, niewłaściwe nawyki żywieniowe, moda na Fast foody zapoczątkowały epidemię XXI wieku, jaką jest otyłość. My zdecydowanie pragniemy się odciąć od...

    czytaj

    czas zacząc odżywiać się zdrowo
  • Cesarski smak żółtej herbaty

    Prawie każdy słyszał o herbacie czarnej, zielonej, czerwonej czy białej. Jednak rzadko kto wie, że wśród wielu odmian tego wyjątkowego naparu znajdziemy również herbatę żółtą. Główną przyczyną jej mniejszej popularności jest mała dostępność w europejskich krajach....

    czytaj

    Żółta herbata oczyszcza organizm z toksyn i przyspiesza przemianę materii.
  • Probiotyki i prebiotyki

    Nazwy słyszymy często, przy każdej antybiotykoterapii są zalecane. Ale czy wiemy, co tak właściwie kryje się pod tymi nazwami? Czy jesteśmy świadomi tego, co kupujemy i jak owe substancje wpływają na nasz organizm?

    czytaj

    probiotyki i prebiotyki
  • Olej lniany właściwości

    Olej lniany otrzymuje się poprzez tłoczenie na zimno nasion lnu zwyczajnego. Olej lniany ma orzechowy posmak, jest bardzo zdrowy ze względu na zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy te muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Zaliczamy do nich popularne kwasy omega-3...

    czytaj

    olej lniany
  • Grejpfrut właściwości

    Po prostu uwielbiam ten smak, kwaśny, soczysty, wprost zniewalający. Mało kalorii, dużo witamin, to jest to, co w nim najbardziej lubię…

    czytaj

    grejpfrut
szynka z piersi kurczaka
szynka z piersi kurczaka

Rodzaj wędliny z piersi kurczaka.

Ozór wieprzowy
Ozór wieprzowy

Część mięsa wieprzowego.

filety z mintaja
filety z mintaja

Filety z ryby z rodziny dorszowatych.

sucharki
sucharki

Rodzaj pieczywa otrzymywanymi z drożdżowego pieczywa cukier­niczego pokrojonego na kromki i wysuszonego.

Blog o projektowaniu stron
Zapraszam - https://blogproje...
Miłość moją motywacją do odchudzania
Cześć, Mam na imię Justyn...
chyba już z górki
hmmm długo mi zajęło zanim si...
Podejście numer milion pięćset sto dziewięćset
Zaczynam bloga dla siebie,&nb...
WYZWANIE 54 DNI
Witam. Dzisiaj kolejny dzień....

Zamów bezpłatną Gazetę slimeo.pl

Wydanie Gazety slimeo.pl obejmuje między innymi: