oceń
Ocena:

2010-07-16

Zielona herbata

Piękna zielona przejrzysta barwa, łagodny aromat oraz delikatny smak to kwintesencja zielonej herbaty. Filiżanka tego niezwykłego naparu wprawi nas w dobry nastrój, pomoże pozbyć się zbędnych kilogramów i wpłynie korzystnie na nasze samopoczucie. Lista dobroczynnych właściwości tej odmiany herbaty jest imponująco długa.

Zielona herbata jest idealna dla osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy.
(3)

Pochodzenie i sposób powstawania

Herbata zielona pochodzi z Chin, a zwyczaj jej spożywania sięga starożytności. Picie tego napoju to dla wielu ceremonia, podczas której ważne są nie tylko wrażenia smakowe, ale i duchowe. Stanowi ono rodzaj medytacji, a oczyszczające właściwości herbaty wpływają nie tylko na nasze ciało, ale i duszę.
Wiekowa tradycja otrzymywania zielonej herbaty polega na wystawieniu świeżo zebranych liści bezpośrednio do suszenia. Nie są one poddawane żadnym procesom fermentacji, a jedynie obróbce cieplnej. Dlatego liście zachowują swoją zieloną barwę oraz głęboki aromat.

Lecznicze właściwości

Dzięki zawartości wielu cennych składników takich garbniki, lecytyna, alkaloidy, kumaryna, teofina, teobromina czy aminokwasy oraz bogactwu witamin (B1, B2, B5, K, PP) i minerałów (jod, fluor, mangan, żelazo, miedź, wapń, sód, fosfor, krzem, mangan, magnez), zielona herbata posiada wiele zdrowotnych właściwości. Lista korzyści z picia tego naparu jest bardzo długa. Przede wszystkim zwalcza ona zbyt wysoki poziom cholesterolu przy jednoczesnym podwyższaniu HDL (czyli dobrego cholesterolu), chroni nasze serce przed zawałem, usprawnia krążenie krwi i poprawia ciśnienie. Zielona herbata działa również profilaktycznie na różnego rodzaju nowotwory. Jest też niezwykle pomocna przy dolegliwościach reumatycznych oraz przy problemach z trawieniem i nadkwasotą. Dodatkowo zielony napar zapobiega powstawaniu kamieni w nerkach, pęcherzu moczowym i wątrobie, a także jako bogate źródło fluoru, chroni nasze zęby przed próchnicą.

Sposób zaparzania

Zielonej herbaty nie powinno się zalewać wrzątkiem, traci wówczas swoje wartości, a także staje się bardzo gorzka. Właściwy sposób przyrządzenia wymaga użycia gorącej, ale nie wrzącej, wody (maksymalnie 85 stopni). Czas zaparzania warunkuje działanie naparu, jeśli chcemy, aby dodał nam energii, powinniśmy parzyć herbatę nie dłużej niż trzy minuty. Kiedy potrzebujemy odprężenia i relaksu, potrzymajmy liście około pięciu minut.

 


 

Oceń artykuł:
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

Komentarze

  • zgłoś naruszenie

    Strus

    2 filiżanki dziennie, to stymulant, więc ostrożnie- nie łączyć z innymi

    13-11-2010 20:51:30

  • zgłoś naruszenie

    ewka

    Piję sporo zielonej herbaty, polecam zwłaszcza zieloną herbatę z algami, która ma świetne działanie oczyszczające, zaparzam torebkę Irving Tea SPA sea detox i mam świadomość, że robię coś dobrego dla siebie...

    17-01-2011 17:47:03

Polecane artykuły

  • Zdrowe i niskokaloryczne zamienniki kalorycznych przekąsek

    Ochota na niezdrowe przegryzki dopada nas wszędzie: w pracy, w domu, szczególnie wieczorami podczas oglądania filmu lub śledzenia meczu. Chipsy, ciastka, krakersy, solone orzeszki, słone paluszki to tylko niektóre ze szkodzących naszej sylwetce przysmaków. Wszystkie one...

    czytaj

    Wysokokaloryczne przekąski można zastąpić owocami i warzywami.
  • Czas zacząć odżywiać się zdrowo!

    Kiedy? Jak? Po co? Zbędne kilogramy nagromadzone w ciągu życia zaczynają ciążyć coraz bardziej, siedzący tryb życia, zanieczyszczenia środowiska, niewłaściwe nawyki żywieniowe, moda na Fast foody zapoczątkowały epidemię XXI wieku, jaką jest otyłość. My zdecydowanie pragniemy się odciąć od...

    czytaj

    czas zacząc odżywiać się zdrowo
  • Dieta obniżająca poziom cholesterolu

    Cholesterol jest słowem o zabarwieniu negatywnym i kojarzy się przede wszystkim z chorobą serca i układu krążenia. Każdy człowiek ma określony poziom cholesterolu, który jest szkodliwy wówczas, kiedy przekracza normę 200mg/dl. 

    czytaj

    Lepiej dwa razy się zastanów, zanim sięgniesz po kolejny, tłusty kąsek.
  • Choroba tarczycy a dieta

    Tarczyca to niewielki gruczoł położony u podstawy szyi, który kształtem przypomina motyla. Jego podstawową funkcją jest wytwarzanie i utrzymywanie na odpowiednim poziomie trzech hormonów. Są to : tyroksyna (oznaczona symbolem T4) trijodotyronina (opisywana jako...

    czytaj

    choroba tarczycy a dieta
  • Seks najlepszym sposobem na schudnięcie

    Mania odchudzania oraz dbania o zgrabną sylwetkę stała się obecnie tak powszechna, że wszędzie szukamy okazji do pozbycia się nadmiaru tłuszczyku. Każdy moment jest dobry. W pracy i na przystanku ćwiczymy zaciskając mięśnie pośladków, zamiast windy korzystamy ze schodów, a...

    czytaj

    Intymność to najprzyjemniejszy sposób na szczupłą sylwetkę!
Deser twarogowy terminizowany
Deser twarogowy terminizowany

Rodzaj deseru otrzymywanego z twarogu i śmietanki.

pstrąg świeży
pstrąg świeży

Ryba słodkowodna z rodziny łososiowatych.

sardynki
sardynki

Wędzona ryba z rodziny śledziowatych.

kaszanka
kaszanka

Wyrób wędliniarski otrzymywany z kaszy krwi oraz podrobów.

Polecane zakupy



Program do wystawiania faktur
Zapraszam - http://ksiegowosc...
zaczynammm
BMI
Tak to być nie może!  ...
*zero
Cześć! Nowy rok, czysta k...
Najtańsze waporyzatory
https://vapuj.pl/

Zamów bezpłatną Gazetę slimeo.pl

Wydanie Gazety slimeo.pl obejmuje między innymi: