oceń
Ocena:

2014-06-17

Zioła

Mieć pod ręką garść świeżych, pachnących, zielonych ziół to prawdziwa rozkosz. Zioła stanowią istotny dodatek wielu potraw, nadają im smak i charakter. Dlatego też watro pokusić się o kilka podstawowych roślin, które można wyhodować na parapecie lub na balkonie. Zioła w niepowtarzalny sposób zastąpią kwiaty, a ich zapach będzie się rozsiewał po całym domu.

Zioła
(1)

Do wyhodowania ziół (bazylii, tymianku, oregano, kopru , kolendry, pietruszki czy szczypiorku) potrzebujemy niewiele. Zioła można kupić w paczce w postaci nasion i wysiać je do doniczek albo można kupić na targu sadzonki, z których wyrosną większe okazy.

Bazylia
Bazylia jest przyprawą dodawaną do mięs, ryb, sosów, omletów i sałatek. Dobrze smakuje w połączeniu z pomidorami i serem mozarella tworząc tzw. sałatkę caprese. Bazylia pomaga w dolegliwościach układu pokarmowego, nerwowego i działa uspokajająco. Bazylia likwiduje zmęczenie.

Tymianek
Tymianek polecany jest osobom borykającym się z kaszlem. Ponadto tymianek wpływa na zwalczanie grypy, anginy, zgagi, zatkanego nosa czyli schorzeń górnego układu pokarmowego. Tymianek łagodzi nieświeży oddech. Głównym składnikiem tymianku jest tzw. tymol, który ma wpływ na hamowanie większości zapaleń. Dentyści zalecają go podczas zabiegów profilaktycznych. Doskonale walczy z próchnicą.

Oregano
Oregano było używane jako środek antyseptyczny, a także jako lek na dolegliwości układu oddechowego. Pomaga w leczeniu zapalenia migdałków, astmie. Działa odtruwająco, moczopędnie, łagodzi rany i podrażnienia skóry. Oregano działa dobrze na wrzody i wątrobę. W kuchni stosowane jest do mięs, makaronów czy pizzy.

Koper
Koperek jest ziołem dosyć często używanym w kuchni. Szczególnie dobrze komponuje się z gotowanymi ziemniakami i zupami. Koper ma działanie stymulujące, pobudzające i wspomagające pracę żołądka. Herbatka lub wywar z kopru polecany jest dzieciom mającym problemy trawienne. Koper może pomóc pozbyć się czkawki.

Kolendra
Kolendra najczęściej znajduje zastosowanie jako dodatek do curry, gdzie dodana jest w postaci grubo zmielonej. Kolendra jest charakterystyczna dla kuchni arabskiej. Kolendra zawiera przeciwutleniacz, który zapobiega wchłanianiu się tłuszczów zwierzęcych. Kolendra pomaga w dolegliwościach żołądkowych – niestrawności, wzdęciach, biegunce. Herbatka z Kolendy może być podawana niemowlętom z kolkami, ponieważ uśmierza ból. Kolendra dobrze wpływa na układ nerwowy.

Pietruszka
Pietruszka jest bogata w witaminy, szczególnie A i C, minerały i związki, które usuwają toksyny z organizmu. Pietruszka zmniejsza stany zapalne, gdyż zawiera inhibitory histaminy. Ze względu na dużą zawartość chlorofilu bardzo szybko i skutecznie odświeża oddech. Świeża lub suszona pietruszka może być stosowana do omletów, jajecznicy, tłuczonych ziemniaków, zup, makaronów i dań warzywnych.


Szczypiorek
Szczypiorek wykorzystuje się w celu obniżenia ciśnienia krwi i na trawienie. Pobudza apetyt i posiada właściwości antyseptyczne. Szczypiorek jest popularnym składnikiem kuchni europejskiej ze względu na delikatny smak. Można go wyhodować z cebuli. Wystarczy zanurzyć ją w wodzie, a szczypior powinien się pojawić po ok. 5 dniach.
 

Oceń artykuł:
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

Polecane artykuły

  • Czerwona herbata

    Kiedy mówimy o herbacie, najczęściej myślimy o czarnej. Jednak w herbaciarniach oraz w zwykłych sklepach znajdziemy obecnie duży wybór tego wyjątkowego napoju. Możemy się skusić na filiżankę czerwonej herbaty, która doskonale poprawia przemianę materii, wspomaga...

    czytaj

    Czerwona herbata usprawnia przemianę materii.
  • Palenie - czy naprawdę jest pomocne w odchudzaniu?

    Pragnąc schudnąć w szybki i skuteczny sposób, często uciekamy się do sposobów, które niekoniecznie są dla nas zdrowe. Jednym z takich skrótów jest między innymi palenie. Wydaje nam się, że dzięki temu spalimy więcej kalorii i błyskawicznie osiągniemy figurę...

    czytaj

    Zgubne skutki palenia papierosów.
  • Dieta a nowotwory jelita grubego

    Najczęstszy dziś nowotwór przewodu pokarmowego. Najczęstszy nowotwór złośliwy w Europie. Drugie miejsce wśród przyczyn zgonów na nowotwory złośliwe.

    czytaj

    Dieta a nowotwory jelita grubego
  • wątroba i żywienie

    Wątroba jest głównym narządem, w którym zachodzi wiele przemian ustrojowych. Wieloczynnościowy organ gruczołowy o wadze 1,5 kg leżący głównie w prawym nadbrzuszu. Składa się z płatów prawego (większego) i lewego. Ma wypukłą powierzchnię przeponową i wklęsłą...

    czytaj

    wątroba i żywienie
  • Biała herbata

    Wśród różnych gatunków herbaty najbardziej ekskluzywną odmianą jest herbata biała. Przygotowywana według tradycyjnej receptury i otrzymywana w specjalny sposób należy do jednych z najdroższych napojów. Jej delikatny, oryginalny smak zachwyca smakoszy na...

    czytaj

    Biała herbata zwana eliksirem młodości
tuńczyk w oleju
tuńczyk w oleju

Rozdrobnione filety z tuńczyka w oleju.

sernik wiedeński
sernik wiedeński

Rodzaj ciasta z farszem przygotowywanym z białego sera.

orzeszki solone
orzeszki solone

Orzechy ziemne posypane solą.

chleb pszenny
chleb pszenny

Rodzaj pieczywa wypiekanego z mąki pszennej.

Takie tam
http://autoskupik.pl/
Maruda
Pomalu ograniczam slodycze i ...
Ciężko
Ciężko, ciężko sam początek a...
Chcę walczyć ze sobą!
Witajcie  Myślę,że p...
Zaczynam
Troche zwlekalam ale czas sie...

Zamów bezpłatną Gazetę slimeo.pl

Wydanie Gazety slimeo.pl obejmuje między innymi: