oceń
Ocena:

2014-07-03

Żywienie w niewydolności serca

Niewydolność serca – stan w którym pojemność minutowa serca i ciśnienie tętnicze nie pokrywają się z zapotrzebowaniem tlenowym tkanek ustrojowych. Zaburzenie to może być powikłaniem niemalże wszystkich chorób serca lub wynikiem nieprawidłowej struktury tego narządu. 

żywienie w niewydolności serca
(1)

Najczęstszą przyczyną jest niedokrwienna choroba serca, zawał mięśnia sercowego, choroby zastawkowe, kardiomiopatie i nadciśnienie tętnicze. Niewydolność serca prowadzi m.in. do zaburzeń ukrwienia nerek z wtórną retencją sodu i wody (objawy: obrzęki kończyn dolnych, duszność wysiłkowa i spoczynkowa, duszność nocna).

Chorym na niewydolność serca zaleca się ograniczenie spożycia sodu – im wyższy stopień zaawansowania choroby tym restrykcja podaży tego pierwiastka powinna być bardziej rygorystyczna. U większości pacjentów stosuje się zintensyfikowaną terapię diuretyczną i ogranicza podaż sodu w stopniu umiarkowanym. Zawartość sodu w normalnej diecie wynosi 3,0-6,0 g na dobę. Zmniejszenie tej ilości o połowę osiąga się poprzez rezygnację z dosalania potraw oraz unikanie produktów bogatych w ten pierwiastek (np. frytki, chipsy, solone orzeszki, potrawy wędzone i kiszone, oliwki)
Dopóki stosowanie środków moczopędnych zapobiega retencji płynów, nie jest konieczne eliminowanie soli w procesie przyrządzania potraw. Dopiero w cięższych przypadkach ograniczenie spożycia sodu do 1,2-1,5 g/dobę może okazać się konieczne a w najbardziej zaawansowanym stadium niewydolności serca nawet poniżej 0,2 g/dobę co wiąże się z wyeliminowaniem większości powszechnie spożywanych potraw.
Należy unikać kofeiny – przyspiesza ona czynność serca oraz predysponuje do występowania niemiarowości.

Znaczne ograniczenie spożycia sodu może prowadzić do utraty łaknienia a nawet jadłowstrętu, co przyczynia się do rozwoju kacheksji sercowej i niewydolności energetycznej serca.
Stosowanie środków moczopędnych , ograniczenie stosowania soli kuchennej, wystąpienie przednerkowej niewydolności nerek może doprowadzić u chorych z niewydolnością serca do ciężkiej hiponatremii oraz hipokaliemii (należy skrupulatnie monitorować gospodarkę wodno-elektrolitową, nie zapominając o wykorzystywaniu pożywienia zawierającego odpowiednie ilości potasu, magnezu i wapnia - świeże owoce i warzywa).
 

Oceń artykuł:
Jeśli chcesz dodać komentarz musisz się zalogować.

Polecane artykuły

  • Zioła i przyprawy

    Zioła – jednorodne i dwuletnie rośliny zielne - drzewa krzewy i byliny (bot.), posiadające znaczenie lecznicze, uznane przez farmacje jak i stosowane w medycynie ludowej (pot.). Przyprawy - składnik dodawany do potraw, zwykle w znikomych ilościach, dla polepszenia ich walorów...

    czytaj

    zioła i przyprawy
  • Dobre nawyki żywieniowe

    Nawyki żywieniowe wynosimy z dzieciństwa. Od najmłodszych lat powinny nam zostać wpojone dobre przyzwyczajenia dotyczące zdrowego odżywania. Małemu dziecku najłatwiej jest zaszczepić pewne reguły i zasady, które będzie z konsekwencją stosował w dorosłym życiu. 

    czytaj

    Zdrowe nawyki żywieniowe wynosimy z domu rodzinnego.
  • Antyoksydanty w sporcie

    WOLNE RODNIKI to atomy albo cząsteczki z niesparowanym elektronem, które tworzą się o organizmie człowieka przez cały czas na skutek normalnego metabolizmu i produkcji energii. Niektóre pomagają zwalczać zarazki, zabijać bakterie i goić skaleczenia. Problem pojawia się gdy...

    czytaj

    Antyoksydanty w sporcie
  • Matka, a preferencje smakowe jej dzieci

    Współczesna matka nie musi gotować. Dlaczego? Nie ma czasu, jest zapracowana, życie pędzi, a na sklepowych półkach znajdzie wszystko, czego potrzebuje. Przemysł spożywczy dla dzieci to zakrojony na szeroką skalę, dobrze przemyślany biznes. Producenci prześcigają się w wymyślaniu...

    czytaj

    Matka, a preferencje smakowe jej dzieci
  • Gdy pokusa jest zbyt silna, skuś się na...

    Znamy wszyscy te krytyczne dni, kiedy to nachodzi nas pewne uczucie, od którego nie możemy się uwolnić. Porażająca groza tego stanu jest ciężka do wytrzymania nawet dla najtwardszych zawodników. O czym mówię? Oczywiście o nieodpartej ochocie na coś słodkiego. Możemy z tym...

    czytaj

    Tort Pavlovej to kruchość, lekkość, słodycz bezy przełamana wyrazistą nutką owoców - idealny deser na specjalną okazję.
sok ananasowy
sok ananasowy

Sok otrzymywany z ananasów.

płatki jęczmienne
płatki jęczmienne

Produkt spożywczy otrzymywany z kaszy jęczmiennej.

Malina
Malina

Owoc składający się z wielu czerwonych, ciemnopurpurowych lub żółtych lekko owłosionych małych pestek. Jego smak jest bardzo słodki.

orzechy włoskie
orzechy włoskie

Owoce orzecha włoskiego.

Polecane zakupy



Program do wystawiania faktur
Zapraszam - http://ksiegowosc...
zaczynammm
BMI
Tak to być nie może!  ...
*zero
Cześć! Nowy rok, czysta k...
Najtańsze waporyzatory
https://vapuj.pl/

Zamów bezpłatną Gazetę slimeo.pl

Wydanie Gazety slimeo.pl obejmuje między innymi: