Ciekawostki

  • Otyłość wśród dzieci

    Obecnie wydatek energii podczas pracy zawodowej i w życiu codziennym stał się bardzo mały. Sytuacja ta spowodowana jest rozwojem motoryzacji i techniki (mechanizacja, automatyzacja).

    czytaj

    otyłość wśród dzieci
  • Postanowienia noworoczne

    Lista naszych postanowień na koniec grudnia lub początek stycznia jest niebotycznie długa. Obiecujemy, przyrzekamy sobie, zarzekamy się, że tym razem się uda, będziemy inni, osiągniemy cele. Dlaczego tak niewiele postanowień doprowadzamy do końca, a inne swój finał mają jeszcze w...

    czytaj

    Postanowienia noworoczne
  • Jelito cienkie

    Stanowi najdłuższą część przewodu pokarmowego. Zachodzi w nim trawienie i wchłanianie pokarmu. Długość jelita wynosi 5-6m. Wyróżnia się trzy odcinki jelita cienkiego: dwunastnicę, jelito czcze i kręte. 

    czytaj

    jelito cienkie
  • Dieta mózgu

    Jedzenie posiłku, który nam smakuje, poprawia nam nastrój i daje uczucie zadowolenia i relaksacji. Ale jedzenie nawet ulubionych potraw czasami jest związane z uczuciami negatywnymi, takimi jak poczucie winy i wyrzuty sumienia. Wiele substancji zawartych w produktach spożywczych...

    czytaj

    dieta mózgu
  • Kwasy omega 3 a choroby serca

    Niewłaściwy sposób odżywiania jako czynnik ryzyka wielu tzw. chorób cywilizacyjnych, zwłaszcza chorób krążenia i nowotworowych. Zjawisko to związane z nadmiernym spożyciem tłuszczów oraz ich niekorzystnym żywieniowo składem w diecie.  

    czytaj

    kwasy omega 3
  • Antyoksydanty w sporcie

    WOLNE RODNIKI to atomy albo cząsteczki z niesparowanym elektronem, które tworzą się o organizmie człowieka przez cały czas na skutek normalnego metabolizmu i produkcji energii. Niektóre pomagają zwalczać zarazki, zabijać bakterie i goić skaleczenia. Problem pojawia się gdy...

    czytaj

    Antyoksydanty w sporcie
  • Chrom a odchudzanie

    Chrom jest pierwiastkiem chemicznym należącym do grupy składników mineralnych, czyli związków, które zapewniają prawidłowy rozwój, reprodukcję oraz zdrowie przez cały okres trwania życia człowieka. Składniki mineralne stanowią około 4% masy ciała. Przyjmuje się je...

    czytaj

    Chrom a odchudzanie
  • Czekolada

    Czekolada - wyrób cukierniczy z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego (maslo kakaowe) lub tłuszczu cukierniczego, środka słodzącego oraz innych dodatków. ziarna kakaowca wykorzystywane były przez Olmekow już około 2000 lat p.n.e. Majowie w III wieku naszej ery rozwinęli prawdziwy...

    czytaj

    czekolada
  • Przemiana materii a hormony

    Metabolizm to całokształt reakcji chemicznych i związanych z nimi przemian energii zachodzących w żywych komórkach, stanowiący podstawę wszelkich zjawisk biologicznych. Reakcje chemiczne składające się na metabolizm są zorganizowane w szlaki metaboliczne, w których substraty...

    czytaj

    Przemiana materii a hormony
  • Afrodyzjaki w jedzeniu

    Termin afrodyzjak pochodzi z mitologii greckiej, w której Afrodyta była boginią piękna i miłości. Dawniej ważnym powodem używania afrodyzjaków była niezdolność do prokreacji. Obecnie za afrodyzjaki uważa się substancję, która zwiększa libido (popęd seksualny) i...

    czytaj

    afrodyzjaki w jedzeniu
  • Dieta mózgu

    Jedzenie posiłku, który nam smakuje, poprawia nam nastrój i daje uczucie zadowolenia i relaksacji. Ale jedzenie nawet ulubionych potraw czasami jest związane z uczuciami negatywnymi, takimi jak poczucie winy i wyrzuty sumienia.

    czytaj

    dieta mózgu
  • Zioła i przyprawy

    Zioła – jednorodne i dwuletnie rośliny zielne - drzewa krzewy i byliny (bot.), posiadające znaczenie lecznicze, uznane przez farmacje jak i stosowane w medycynie ludowej (pot.). Przyprawy - składnik dodawany do potraw, zwykle w znikomych ilościach, dla polepszenia ich walorów...

    czytaj

    zioła i przyprawy
  • GMO Żywność genetycznie modyfikowana

    Żywność zmodyfikowana genetycznie jest to żywność produkowana z organizmów zmodyfikowanych genetycznie, czyli takich, których materiał genetyczny został zmieniony w sposób inny niż krzyżowanie i/lub naturalna rekombinacja. Pomimo, iż tak przedstawiona definicja obejmuje...

    czytaj

    GMO żywność modyfikowana genetycznie
  • Crrom i L-karnityna w odchudzaniu

    Chrom polecany jest jako suplement diety wspomagający odchudzanie, przyrost beztłuszczowej masy ciała i redukcję tkanki tłuszczowej. Chrom pobudza aktywność insuliny na poziomie komórkowym i ogólnoustrojowym. Insulina zwiększa transport glukozy i aminokwasów do...

    czytaj

    chrom i L-karnityna w odchudzaniu
  • Antyoksydanty w jedzeniu

    Antyoksydanty = przeciwutleniacze są to związki chemiczne wykazujące zdolność neutralizowania wolnych rodników. Są substancjami przedłużającymi trwałość środków spożywczych chroniąc je przed rozkładem spowodowanym utlenianiem.

    czytaj

    antyoksydanty w jedzeniu
  • Choroby tarczycy – niedoczynność i nadczynność

    Tarczyca składa się z hormonów T4, T3 i kalcytoniny. Hormony te zwiększają zużycie tlenu, regulują gospodarkę lipidową i węglowodanową. Są niezbędne dla prawidłowego wzrostu i dojrzewania. Tarczyca nie jest niezbędna do życia ale bez niej dochodzi od zaburzeń w rozwoju umysłowym i...

    czytaj

    choroby tarczycy
  • Żywienie w niewydolności serca

    Niewydolność serca – stan w którym pojemność minutowa serca i ciśnienie tętnicze nie pokrywają się z zapotrzebowaniem tlenowym tkanek ustrojowych. Zaburzenie to może być powikłaniem niemalże wszystkich chorób serca lub wynikiem nieprawidłowej struktury tego narządu. 

    czytaj

    żywienie w niewydolności serca
  • Żywienie w dnie moczanowej

    Dna jest chorobą metaboliczną polegającą na odkładaniu się kwasu moczowego we krwi. Kwas moczowy powstaje w organizmie w procesie metabolizmu puryn – substancji wchodzących w skład pożywienia. Przyczyną dny jest nadmierne odkładanie kwasu moczowego wskutek zwiększonego rozpadu jąder...

    czytaj

    dna moczanowa
  • Choroba wrzodowa żołądka a dieta

    Dieta jest czynnikiem wspomagającym leczenie farmakologiczne. Przyspiesza leczenie, łagodzi nieprzyjemne objawy choroby, takie jak zgaga, odbijania, bóle brzucha, nudności, zaparcia, oraz zapobiega nawrotom. Restrykcyjna dieta jest konieczna tylko w okresach zaostrzeń choroby.

    czytaj

    choroba wrzodowa żołądka
  • Wpływ mediów i kultury na wizerunek ciała i kształtowanie postaw żywieniowych

    Ciało stało się obecnie najważniejszym atrybutem kobiety. Idealne – posiada smukłą talię, nieskazitelna skórę, długie nogi oraz duży biust. Uprzedmiotowienie ciała powoduje przesunięcie uwagi z osiągnięć i wyników na wygląd i powierzchowność. Znaczenie wyglądu i ciała dla...

    czytaj

    wizerunek ciała
«12
Blog o projektowaniu stron
Zapraszam - https://blogproje...
Miłość moją motywacją do odchudzania
Cześć, Mam na imię Justyn...
chyba już z górki
hmmm długo mi zajęło zanim si...
Podejście numer milion pięćset sto dziewięćset
Zaczynam bloga dla siebie,&nb...
WYZWANIE 54 DNI
Witam. Dzisiaj kolejny dzień....

Zamów bezpłatną Gazetę slimeo.pl

Wydanie Gazety slimeo.pl obejmuje między innymi: