Zdrowe odżywianie

  • Co powinny jeść dzieci?

    Sklepowe półki się uginają, a nas, konsumentów zaskakuje feeria barw różnorodnych produktów spożywczych. Jak wybrać te najbardziej wartościowe i czym się sugerować? Czy reklama telewizyjna jest dobrym doradcą, a może opinia znajomych? Co powinny jeść nasze dzieci,...

    czytaj

    Co powinny jeść dzieci?
  • Dieta a nowotwory jelita grubego

    Najczęstszy dziś nowotwór przewodu pokarmowego. Najczęstszy nowotwór złośliwy w Europie. Drugie miejsce wśród przyczyn zgonów na nowotwory złośliwe.

    czytaj

    Dieta a nowotwory jelita grubego
  • Wegetarianizm

    Rodzaj diety charakteryzujący się wyłączeniem z diety produktów pochodzenia zwierzęcego z pobudek moralnych, zdrowotnych bądź ekonomicznych. Wegetarianizm wywodzi się z Indii, a także z greckiego kręgu kulturowego (obszar Morza Śródziemnego).

    czytaj

    wegetariaznizm
  • Przechowywanie żywności

    Żywność ma bardzo różne właściwości fizyczne i chemiczne. Wraz z upływem czasu wartość odżywcza większości produktów żywnościowych ulega obniżeniu i tracą one dodatnie cechy jakościowe. 

    czytaj

    Przechowywanie żywności
  • Fasolka szparagowa

    Na dobre zagościła na straganach i w naszych ogrodach. Jest żółta albo zielona. Zarówno jedna jak i druga posiada mnóstwo witamin, składników odżywczych i białka. Przyrządzanie jej jest banalnie proste, a smak niezrównany. W najprostszej wersji wystarczy ją...

    czytaj

    fasola szparagowa
  • Szpinak

    Szpinak to warzywo sezonowe, przez jednych uwielbiane, a dla innych to koszmar dzieciństwa, kiedy babcia lub mama na siłę przekonywały, że przecież jest zdrowy i należy go jeść! Na szczęście te czasy minęły, mam taką nadzieję i teraz w sieci można znaleźć garść naprawdę fantastycznych...

    czytaj

    szpinak
  • Kwasy omega 3 i omega 6

    Spożywanie większej ilości ryb jest jedną z możliwości poprawy sposobu żywienia. Badania naukowe wskazują na ważne znaczenie zdrowotne pewnych składników odżywczych występujących w rybach. Ryby, zwłaszcza morskie, są głównym i bezpośrednim źródłem korzystnie działających...

    czytaj

    kwasy omega 3 i omega 6
  • Maliny

    Pojawiają się już na targach i osiedlowych warzywniakach, ale na te na krzaczkach w domowych ogródkach trzeba jeszcze poczekać. U mnie zazwyczaj pierwsze zbiory są w połowie lipca. Teraz krzaki rosną jak szalone i pojawiają się zawiązki owoców. Już nie mogę się doczekać pysznego...

    czytaj

    maliny
  • Lody – bomba kaloryczna czy dietetyczny deser?

    Lody uwielbiają wszyscy, nie tylko dzieci. Dorośli chętnie wybierają ten smaczny deser w upalne dni. Smaki, kolory i kształty lodów przyprawiają o prawdziwy zawrót głowy i każdy, nawet najwybredniejszy konsument znajdzie smak dla siebie. Czy lody są zdrowe czy powinniśmy ich...

    czytaj

    lody
  • Zioła

    Mieć pod ręką garść świeżych, pachnących, zielonych ziół to prawdziwa rozkosz. Zioła stanowią istotny dodatek wielu potraw, nadają im smak i charakter. Dlatego też watro pokusić się o kilka podstawowych roślin, które można wyhodować na parapecie lub na balkonie. Zioła w...

    czytaj

    Zioła
  • Kalafior

    Kalafior jest odmianą kapusty warzywnej. Podczas wzrostu kalafior wytwarza tzw. różę czyli zwarte skupienie skróconych, mięsistych pędów kwiatowych. Róże najczęściej są białe, ale mogą być także kremowe, zielone lub fioletowe. Mało kto wie, że kalafior pochodzi z...

    czytaj

    kalafior
  • wątroba i żywienie

    Wątroba jest głównym narządem, w którym zachodzi wiele przemian ustrojowych. Wieloczynnościowy organ gruczołowy o wadze 1,5 kg leżący głównie w prawym nadbrzuszu. Składa się z płatów prawego (większego) i lewego. Ma wypukłą powierzchnię przeponową i wklęsłą...

    czytaj

    wątroba i żywienie
  • Woda zdrowie

    Woda jest najpowszechniejszą substancją na świecie. To oczywiste, że bez wody nie moglibyśmy funkcjonować. Potrzebna nam jest nie tylko do codziennego nawadniania organizmu, ale też do gotowania i mycia. A jednak w niektórych rejonach świata ludzie nie mają dostępu do wody pitnej. Woda...

    czytaj

    woda zdrowie
  • Banany właściwości

    Banana nie trzeba nikomu przedstawiać. Każdy go zna, jadł, a przynajmniej próbował. Jest owocem bardzo popularnym w naszym kraju, a jego cena czasami jest niższa od jabłek. Do kupienia w sklepach przez okrągły rok. Owoc prosty w konsumpcji, uwielbiany przez dzieci, doskonały na...

    czytaj

    banany
  • Olej rzepakowy

    Olej rzepakowy wraca do łask. Po boomie na oliwę z oliwek, olej rzepakowy staje się najbardziej popularnym tłuszczem do smażenia, pieczenia i duszenia. Niezbędny w każdej sałatce, podkreśla smak potraw i posiada cenne kwasy omega 3 i omega 6, które korzystnie wpływają na organizm.

    czytaj

    olej rzepakowy
  • Rzodkiewki

    Choć od dawna królują na straganach i w supermarketach, w ogródkach na gruncie zrywamy je od niedawna. Mają kształt kulisty lub podłużny, kolor malinowy, szczypią w język i są podstawą wiosennej sałatki. O czym mowa? O rzodkiewkach – rzecz jasna. Królowa nowalijek,...

    czytaj

    Rzodkiewki
  • Osteoporoza a dieta

    Według powszechnej definicji osteoporoza jest chorobą układową szkieletu, charakteryzującą się niską masą kości i zaburzoną mikroarchitekturą tkanki kostnej, co prowadzi do zwiększonej podatności na złamania. Mogą one wystąpić nawet po niewielkim urazie, który u zdrowego człowieka nie...

    czytaj

    Osteoporoza a dieta
  • fast food odchudzony

    Jemy szybko, w biegu, na stojąco, zajęci rozmową, nie skupiamy się na posiłkach. Potrawy nie są dokładnie przeżuwane, porcje ogromne, sporo tłuszczu i cukrów, mało wartościowych składników. Tak wygląda przeciętny posiłek XXI wieku. Coraz częściej jadamy poza domem. Wybieramy...

    czytaj

    fast food odchudzony
  • Słodycze a dieta

    Do słodkiego smaku jesteśmy przyzwyczajeni od noworodka. Jest to pierwszy poznany przez nas smak – mleko matki ma glukozę, mieszanki mlekozastępcze też są słodkie. Słodycze kuszą w każdym sklepie, dzieci chętnie je spożywają, a i dorośli nie odmawiają. Nie są zdrowe – to mantra,...

    czytaj

    słodycze a dieta
  • Pomidory właściwości

    Pomidory w Polsce są dostępne przez cały rok. W sezonie są to pomidory krajowe, poza sezonem – importowane. Chociaż wiele z nas narzeka na ich wątpliwy smak poza sezonem są one urozmaiceniem nudnej kanapki z szynką. To popularne warzywo posiada wiele zastosowań w kuchni, a moc witamin...

    czytaj

    pomidory
«12345
Blog o projektowaniu stron
Zapraszam - https://blogproje...
Miłość moją motywacją do odchudzania
Cześć, Mam na imię Justyn...
chyba już z górki
hmmm długo mi zajęło zanim si...
Podejście numer milion pięćset sto dziewięćset
Zaczynam bloga dla siebie,&nb...
WYZWANIE 54 DNI
Witam. Dzisiaj kolejny dzień....

Zamów bezpłatną Gazetę slimeo.pl

Wydanie Gazety slimeo.pl obejmuje między innymi: