witaminy

Jak dostarczyć sobie odpowiednią dawkę witaminy. Jakie produkty zawierają najwięcej witamin? Jakie witaminy są najważniejsze.

  • Co powinny jeść dzieci?

    Sklepowe półki się uginają, a nas, konsumentów zaskakuje feeria barw różnorodnych produktów spożywczych. Jak wybrać te najbardziej wartościowe i czym się sugerować? Czy reklama telewizyjna jest dobrym doradcą, a może opinia znajomych? Co powinny jeść nasze dzieci,...

    czytaj

    Co powinny jeść dzieci?
  • Antyoksydanty w sporcie

    WOLNE RODNIKI to atomy albo cząsteczki z niesparowanym elektronem, które tworzą się o organizmie człowieka przez cały czas na skutek normalnego metabolizmu i produkcji energii. Niektóre pomagają zwalczać zarazki, zabijać bakterie i goić skaleczenia. Problem pojawia się gdy...

    czytaj

    Antyoksydanty w sporcie
  • Czekolada

    Czekolada - wyrób cukierniczy z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego (maslo kakaowe) lub tłuszczu cukierniczego, środka słodzącego oraz innych dodatków. ziarna kakaowca wykorzystywane były przez Olmekow już około 2000 lat p.n.e. Majowie w III wieku naszej ery rozwinęli prawdziwy...

    czytaj

    czekolada
  • Przechowywanie żywności

    Żywność ma bardzo różne właściwości fizyczne i chemiczne. Wraz z upływem czasu wartość odżywcza większości produktów żywnościowych ulega obniżeniu i tracą one dodatnie cechy jakościowe. 

    czytaj

    Przechowywanie żywności
  • Antyoksydanty w jedzeniu

    Antyoksydanty = przeciwutleniacze są to związki chemiczne wykazujące zdolność neutralizowania wolnych rodników. Są substancjami przedłużającymi trwałość środków spożywczych chroniąc je przed rozkładem spowodowanym utlenianiem.

    czytaj

    antyoksydanty w jedzeniu
  • Fasolka szparagowa

    Na dobre zagościła na straganach i w naszych ogrodach. Jest żółta albo zielona. Zarówno jedna jak i druga posiada mnóstwo witamin, składników odżywczych i białka. Przyrządzanie jej jest banalnie proste, a smak niezrównany. W najprostszej wersji wystarczy ją...

    czytaj

    fasola szparagowa
  • Szpinak

    Szpinak to warzywo sezonowe, przez jednych uwielbiane, a dla innych to koszmar dzieciństwa, kiedy babcia lub mama na siłę przekonywały, że przecież jest zdrowy i należy go jeść! Na szczęście te czasy minęły, mam taką nadzieję i teraz w sieci można znaleźć garść naprawdę fantastycznych...

    czytaj

    szpinak
  • Maliny

    Pojawiają się już na targach i osiedlowych warzywniakach, ale na te na krzaczkach w domowych ogródkach trzeba jeszcze poczekać. U mnie zazwyczaj pierwsze zbiory są w połowie lipca. Teraz krzaki rosną jak szalone i pojawiają się zawiązki owoców. Już nie mogę się doczekać pysznego...

    czytaj

    maliny
  • Lody – bomba kaloryczna czy dietetyczny deser?

    Lody uwielbiają wszyscy, nie tylko dzieci. Dorośli chętnie wybierają ten smaczny deser w upalne dni. Smaki, kolory i kształty lodów przyprawiają o prawdziwy zawrót głowy i każdy, nawet najwybredniejszy konsument znajdzie smak dla siebie. Czy lody są zdrowe czy powinniśmy ich...

    czytaj

    lody
  • Zioła

    Mieć pod ręką garść świeżych, pachnących, zielonych ziół to prawdziwa rozkosz. Zioła stanowią istotny dodatek wielu potraw, nadają im smak i charakter. Dlatego też watro pokusić się o kilka podstawowych roślin, które można wyhodować na parapecie lub na balkonie. Zioła w...

    czytaj

    Zioła
  • Kalafior

    Kalafior jest odmianą kapusty warzywnej. Podczas wzrostu kalafior wytwarza tzw. różę czyli zwarte skupienie skróconych, mięsistych pędów kwiatowych. Róże najczęściej są białe, ale mogą być także kremowe, zielone lub fioletowe. Mało kto wie, że kalafior pochodzi z...

    czytaj

    kalafior
  • Banany właściwości

    Banana nie trzeba nikomu przedstawiać. Każdy go zna, jadł, a przynajmniej próbował. Jest owocem bardzo popularnym w naszym kraju, a jego cena czasami jest niższa od jabłek. Do kupienia w sklepach przez okrągły rok. Owoc prosty w konsumpcji, uwielbiany przez dzieci, doskonały na...

    czytaj

    banany
  • Olej rzepakowy

    Olej rzepakowy wraca do łask. Po boomie na oliwę z oliwek, olej rzepakowy staje się najbardziej popularnym tłuszczem do smażenia, pieczenia i duszenia. Niezbędny w każdej sałatce, podkreśla smak potraw i posiada cenne kwasy omega 3 i omega 6, które korzystnie wpływają na organizm.

    czytaj

    olej rzepakowy
  • Rzodkiewki

    Choć od dawna królują na straganach i w supermarketach, w ogródkach na gruncie zrywamy je od niedawna. Mają kształt kulisty lub podłużny, kolor malinowy, szczypią w język i są podstawą wiosennej sałatki. O czym mowa? O rzodkiewkach – rzecz jasna. Królowa nowalijek,...

    czytaj

    Rzodkiewki
  • Osteoporoza a dieta

    Według powszechnej definicji osteoporoza jest chorobą układową szkieletu, charakteryzującą się niską masą kości i zaburzoną mikroarchitekturą tkanki kostnej, co prowadzi do zwiększonej podatności na złamania. Mogą one wystąpić nawet po niewielkim urazie, który u zdrowego człowieka nie...

    czytaj

    Osteoporoza a dieta
  • Pomidory właściwości

    Pomidory w Polsce są dostępne przez cały rok. W sezonie są to pomidory krajowe, poza sezonem – importowane. Chociaż wiele z nas narzeka na ich wątpliwy smak poza sezonem są one urozmaiceniem nudnej kanapki z szynką. To popularne warzywo posiada wiele zastosowań w kuchni, a moc witamin...

    czytaj

    pomidory
  • ABC z warzywniaka

    W diecie można zjeść cztery porcje warzyw dziennie. Powinny one być jędrne, pachnące, niezwiędnięte, bez plam i śladów pleśni, a cebula i czosnek nie mogą kiełkować. Zamiast słodkich soków owocowych napędzających apetyt wybierajmy warzywne. 

    czytaj

    ABC z warzywniaka
  • Jajko – naturalny lek?

    Już za chwilę Wielkanoc. Nieodłącznym jej elementem są jajka, w te święta zjadamy ich naprawdę sporo. Co kryje w sobie jajko? Może nie tylko w Wielkanoc powinniśmy je spożywać w większych ilościach?

    czytaj

    jajko - naturalny lek
  • Jabłko właściwości

    Hipokrates powiedział, „Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a Twoje lekarstwo powinno być pożywieniem”. Czy starożytny myśliciel miał rację? Jakie jego maksyma ma zastosowanie dzisiaj, kiedy coraz częściej zachodzimy do apteki w poszukiwaniu cudownego panaceum na wszelakie...

    czytaj

    Jabłko
  • Witamina C

    Polacy najwięcej witaminy C dostarczają jedząc ziemniaki! To warzywo króluje niemal codziennie na rodzinnym stole. Rzadziej sięgamy po makarony, ryże czy kasze. Witamina C zwana też kwasem askorbinowym jest nierozpuszczalna w wodzie, nie kumuluje się w organizmie, i dlatego należy ją...

    czytaj

    witamina C
«12345
Informacje transportowe
Zapraszam http://informacje-t...
Takie tam
http://autoskupik.pl/
Maruda
Pomalu ograniczam slodycze i ...
Ciężko
Ciężko, ciężko sam początek a...
Chcę walczyć ze sobą!
Witajcie  Myślę,że p...

Zamów bezpłatną Gazetę slimeo.pl

Wydanie Gazety slimeo.pl obejmuje między innymi: